Byggevejledning
Let
Svær

Meget støj kan dit øre vænne sig til. Men så er der noget, der er så generende, at du bliver nødt til at gøre noget ved det. Hvis du kan. Bor du op ad en trafikeret vej, så har du faktisk mulighed for at reducere støjen i din have mærkbart, hvis du bygger et støjhegn.

To typer støjhegn

Der findes to typer af støjhegn: Det reflekterende, hvor lyden bliver slået tilbage, og det absorberende, som “suger” lyden op. Det er den type støjhegn, vi bygger her, fordi det er det mest effektive. Det reflekterende hegn kaster lyden tilbage, så du kan risikere, at den fx rammer en stor lastbil og havner i din have alligevel.

Tætheden er altafgørende for, hvor godt et støjhegn virker. Jo tættere det er, desto mere effektivt. Det, der suger lyden op, er isoleringsmateriale af stenuld, som hegnet skal fyldes med. Her bruger vi støbebatts, som er forholdsvis hårde. De er lette at skære til og stable på plads mellem stolperne, og så kan de tåle at stå ubeskyttet. Det er ikke så kønt, men nødvendigt, for at det kan suge lyden op. Men det er kun den side, der vender ud mod støjen, der ikke må dækkes. Du må gerne beklæde bagsiden.

Der er ingen særlige regler for støjhegn. De skal blot følge reglerne for bygning af hegn fra bygningsreglementet. Her står fx, hvor højt og hvor tæt på naboen du må bygge.

Overlappende batts i støjhegnet

Når man laver et sugende støjhegn, som vi gør i denne byggevejledning, er det vigtigt, at man sørger for at de støjsugende batts sidder forskudt og overlapper hinanden således, at der ikke kan slipper støj ind mellem batts’ene. Derudover er det også vigtigt, at man er omhyggelig, når man skærer sine batts til. Hvis der er luft mellem batts’ene i støjhegnet vil effektiviteten af støjhegnet bliver stærkt reduceret.

Så meget reducerer et støjhegn larmen

Vi har bygget vores støjhegn med tre lag overlappende batts for at opnå den mest effektive støjreduktion. Almindelig, moderat trafikstøj støjer med cirka 65 decibel, mens accelererende biler og især lastbiler kan støje op mod 90 decibel, hvilket svarer til at stå ved siden af en motorplæneklipper.

Det støjhegn, vi bygger i vores vejledning, dæmper støjen med cirka 5-6 decibel. Det lyder måske ikke af meget, men da decibel-skalaen er logaritmisk svarer denne reduktion til en halvering af støjen.

Prisen på støjhegn

Ro og hygge i haven har også sin pris, og hvis man vælger at følge vores vejledning til, hvordan du laver et effektivt støjhegn, så er prisen per meter noget højere end for et almindeligt hegn. 800 kroner er prisen per meter, men så er du til gengæld også sikker på, at du igen kan nyde at være udenfor i haven, mens du slipper for larmen fra biler og lastbiler.

Et puslespil af brænde

Den side af støjhegnet, der vender ud mod vejen, skal være åben, så isoleringen kan opsuge trafikstøjen. Men ind mod haven har du frirum til at være kreativ og lave hegnet, som du har lyst.

Støjhegn: Puslespil af brænde

Du kan sagtens lave siden ind mod haven flot. Her fremstår hegnet som en stor brændestabel.

Her består havesiden af et hegn af lærketræ, der fremstår som en stor brændestabel op mod en træterrasse. Der er ikke tale om lange kævler, men om skiver med en tykkelse på cirka 10 cm, som er savet til med en motorsav og limet på en plade. På toppen er der desuden monteret en række tagsten, så vandet ikke skader hegnet.

Hent den komplette byggevejledning til støjhegn

Et støjhegn er genialt, hvis du er generet af eksempelvis trafikstøj. Med det støjhegn vi bygger i byggevejledningen vil støjniveauet fra eksempelvis lastbiler eller tog blive halveret. I byggevejledningen får du en udførlig trin-for-trin byggevejledning samt en komplet materialeliste til projektet.