Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

12 typer hegn – hvilket skal du vælge?

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Det er ikke kun et spørgsmål om udseende, når du skal vælge hegn til din have. Hegn har også forskellige funktioner og egenskaber. Vi giver dig et overblik.

Hegnguide

Hvor højt skal hegnet være? Skal det være umuligt at kigge igennem? Hvor meget vil du ofre? Gider du at male det hvert tredje år? Eller vil du helst ikke røre en finger mere, når det først er bygget?

Når du skal vælge et nyt hegn, er der en del spørgsmål, du skal stille dig selv, så du kan finde ud af, hvilke behov du har, for det er ikke kun et spørgsmål om, hvilket hegn du synes er pænt, selvom det selvfølgelig også spiller en rolle.

Flere funktioner

Hegn kan sagtens have en funktion ud over at være en afgrænsning af din grund. Et støjhegn kan fx dæmpe lyden fra bilerne, hvis dit hus ligger ved siden af en trafikeret vej.

Dine ønsker til et hegn kan også være, at det skal være let at bygge, fordi det skal gå stærkt, eller at det skal være let at vedligeholde eller måske svært at kravle over.

I artiklen har vi udvalgt 12 forskellige typer af hegn. For hver hegnstype gennemgår vi:

 • Fordele
 • Ulemper
 • Hvor svært det er at bygge
 • Forventet holdbarhed
 • Støjdæmpning
 • Cirka pris

Så du lettere kan finde ud af, hvilken type hegn der passer bedst til dig og dine behov.

En forudsætning for den forventede holdbarhed er, at træet får konstruktiv træbeskyttelse og vedligeholdes. Ikke mindst stolperne, der skal være trykimprægnerede eller af fx eg el. robinie.

Hegn nr. 1: Raftehegn

Et naturligt og klassisk hegn af rafter, fx barkede granrafter, som monteres vandret til stolper. Rafterne placeres forskudt, så de i den ene ende monteres på stolpens ene side og i den anden ende på stolpens modsatte side. Det er typisk et højt hegn.

FORDELE: Enkelt og solidt hegn. Det er ret hurtigt og nemt at sætte op og let at tilpasse både i højden og bredden, så det passer til forholdene. Desuden er det nemt at udskifte en rafte, hvis der er behov for det.

ULEMPER: Lang holdbarhed kræver rafter af god kvalitet og stolper i fx egetræ eller robinie. Barken falmer med tiden, så hegnet ser gråt ud.

Sværhedsgrad: Det går ret tjept, når du har en stor trykluftspistol.

Vedligeholdelse: Ikke nødvendig til granrafter med bark. Rafter uden bark kræver træbeskyttelse.

Holdbarhed: 25-30 år for gode stolper og granrafter med bark.

Gennemkig: Minimalt.

Gennemblæs: Minimalt, så der er risiko for lidt vindturbulens.

Støjdæmpning: Lidt.

Pænt på begge sider: Ja.

Pris: 400-600 kr. pr. m

Hegn nr. 2: Lamelhegn

Et lamelhegn består af færdige fag, der monteres mellem stol per, enten med vin kel beslag eller ved at skrue fagene direkte fast til stolperne. Lamellerne er ret spinkle, så hegnet er ikke særlig solidt og kan let gå i stykker, fx hvis man kravler over det. Det findes i flere forskellige højder fra 120 op til 200 cm.

FORDELE: Det købes i færdige moduler. Det er billigt og let at sætte op.

ULEMPER: Lamellerne er ikke særlig tykke, så hegnet kan let gå i stykker, fx hvis der bliver sparket en bold ind på det. Træet er heller ikke af høj kvalitet, så hegnet ser lidt “billigt” ud. De faste mål på modulerne kan gøre det bøvlet at få til at gå op på en given afstand. Højden er ufleksibel.

Sværhedsgrad: Let og hurtigt at sætte op.

Vedligeholdelse: Ja, med olie, træbeskyttelse eller maling.

Holdbarhed: 5-8 år.

Gennemkig: Minimalt.

Gennemblæs: Hegnet tillader vinden at bryde igennem, så der vil ikke opstå vindturbulens.

Støjdæmpning: Ingen.

Pænt på begge sider: Ja.

Pris: 100-150 kr. pr. modul (180 x 150 cm)

Hegn nr. 3: Kraftigt modulhegn

Et hegn af færdige moduler, hvor der er brugt træ af bedre/ kraftigere kvalitet. Det findes i flere varianter - fra helt enkle til nogle med mere udsmykning. Fælles for dem er, at de er gedigne, så hegnet bliver mere solidt. Findes i forskellige højder fra 120 op til 200 cm.

FORDELE: Det købes i færdige moduler, er let at sætte op og mere holdbart og solidt end et lamelhegn.

ULEMPER: De faste mål på modulerne kan gøre det bøvlet at få det til at gå op på en given afstand. Højden ligger fast og er ikke fleksibel. Der er mange kroge at komme ind i, hvis det skal males.

Sværhedsgrad: Let og hurtigt at sætte op.

Vedligeholdelse: Ja, med olie, træbeskyttelse eller maling.

Holdbarhed: 8-15 år.

Gennemkig: Minimalt.

Gennemblæs: Hegnet tillader vinden at bryde igennem, så der vil ikke opstå vindturbulens.

Støjdæmpning: Ingen.

Pænt på begge sider: Ja.

Pris: 400-700 kr. pr. modul (180 x 150 cm)

Hegn nr. 4: Vandret bræddehegn

Hegnet består af vandrette brædder, der er placeret forskudt på stolperne med lidt afstand imellem. Det er ens på begge sider, uden at det er muligt at kigge igennem, hvis brædderne ikke placeres med for stor afstand. Velegnet både som mellemhøje og helt høje hegn.

FORDELE: Enkelt og solidt. Nemt at bygge og let at tilpasse både i højden og bredden, så afstanden mellem stolperne bliver den samme på en given afstand.

ULEMPER: De mange vandrette brædder med afstand imellem gør det nemt at kravle over. Der er mange kanter at male.

Sværhedsgrad: Let og rimelig hurtigt at sætte op, hvis du bruger en skabelon til at få den samme afstand mellem brædderne.

Vedligeholdelse: Ja, med olie, træbeskyttelse eller maling.

Holdbarhed: 15-20 år.

Gennemkig: Kun hvis afstanden mellem brædderne er for stor.

Gennemblæs: Ja, så her vil der ikke opstå vindturbulens.

Støjdæmpning: Ingen.

Pænt på begge sider: Ja.

Pris: 150-200 kr. pr. m

Hegn nr. 5: Lodret et-på-to-hegn

Brædder monteret lodret et-på-to er et klassisk hegn, der bliver helt tæt. Det er lettest at lave med gavlbeklædnings brædder, som samles med fer og not. Det kan også laves med almindelige brædder. De monteres til vandrette tværstivere, der er sat fast mellem stolper. Typisk et højt hegn.

FORDELE: Det er meget solidt og nemt at tilpasse både i højde og bredde. Stolperne behøver ikke at stå med præcis den samme afstand, hvis du kun går op i, hvordan det ser ud på forsiden. Hegnet er svært at kravle over.

ULEMPER: Der er mange kanter at male, hvis du ønsker dette.

Sværhedsgrad: Mellem, da det kræver en del savearbejde og nøjagtighed, for at brædderne kommer til at sidde præcist, uanset hvilken type brædder du vælger.

Vedligeholdelse: Ja, med olie, træbeskyttelse eller maling.

Holdbarhed: 15-20 år.

Gennemkig: Nej.

Gennemblæs: Nej, så der kan opstå vindturbulens.

Støjdæmpning: Lidt.

Pænt på begge sider: Nej.

Pris: 300-400 kr. pr. m

Hegn nr. 6: Klinkbygget hegn

Et klinkbygget hegn bygges typisk af brædder med fer og not. Brædderne kan fastgøres til H-stolper, som har et spor i hver side, som de placeres i. De kan også monteres til lægter på almindelige stolpers inderside. Endelig kan hegnet også bygges af almindelige brædder. Findes både som lavt og højt hegn.

FORDELE: Solid løsning - især med fer og not-brædder. Nemt at sætte op med klinkbrædder i H-stolper. Let at tilpasse både i højden og bredden. Svært at kravle over.

ULEMPER: Kræver nøjagtighed, så brædderne kommer til at sidde i samme højde i alle felter. Lidt mere besværligt med “almindelige” brædder end brædder med fer og not.

Sværhedsgrad: Det er let med klinkbrædder. Lidt sværere, hvis du bygger med almindelige brædder.

Vedligeholdelse: Ja, med olie, træbeskyttelse eller maling.

Holdbarhed: 15-20 år.

Gennemkig: Nej.

Gennemblæs: Nej, så der kan opstå vindturbulens.

Støjdæmpning: Lidt.

Pænt på begge sider: Ja, med klinkbrædder. Med “almindelige” brædder bliver der en “bagside”.

Pris: 250-400 kr. pr. m


Mere end 1000 byggevejledninger lige ved hånden

Terrasser, badeværelser, skillevægge, indkørsler, fliser, køkkener, gulve, vinduer og døre. Gør Det Selv har detaljerede vejledninger til alle tænkelige projekter i hus og have.

Med Gør Det Selv får du:

 • Fuld adgang til hele hjemmesiden med vejledninger til både hus og have
 • Trin for trin-vejledninger og udførlige arbejdstegninger
 • Komplette materialelister, så du ved, præcis hvad du skal købe
 • 3D-modeller, du kan vende og dreje og zoome ind på
 • Video på dansk - udført af vores erfarne håndværkere
 • Test af værktøj, så du kan købe det bedste og billigste

Gør Det Selv – din garanti for et godt resultat

Alt dette for kun 19 kroner første måned:

OBS: Der er ingen binding. Du kan opsige dit abonnement, præcis når det passer dig.


Hegn nr. 7: Komposithegn

Hegnet er enkelt og består typisk af lodrette H-stolper, hvor brædderne køres ned i stolpernes riller. Hvis du vælger stolper af beton, der er støbt ned i jorden, får du en meget solid konstruktion. Brædderne samles med små samlestykker, det gør det anderledes at arbejde med end brædder af træ. Kan både være lavt og højt.

FORDELE: Et solidt hegn med minimal vedligeholdelse og lang holdbarhed. Det er let at tilpasse både i højden og bredden, så afstanden mellem stolperne bliver ens på en given afstand. Hegnet er svært at kravle over.

ULEMPER: Komposit falmer efter et par år, men kan friskes op med særlige kompositprodukter. Stolper i beton er tunge, men der fås lettere H-stolper i komposit eller træ.

Sværhedsgrad: Let, men betonstolper er tunge.

Vedligeholdelse: Minimal.

Holdbarhed: 25-30 år.

Gennemkig: Nej.

Gennemblæs: Nej, så der kan opstå vindturbulens.

Støjdæmpning: Lidt.

Pænt på begge sider: Ja.

Pris: 800-1.000 kr. pr. m

Hegn nr. 8: Åbent hegn

Et åbent hegn er typisk bygget i træ og består af lodrette stolper med vandrette tværstivere imellem, som er placeret med stor afstand. Det er velegnet som rumdeler i haven, ved en terrasse eller som afgrænsning af en stor naturgrund. Hegnet kan både være lavt og højt.

FORDELE: Det er let at bygge. Den luftige konstruktion er meget fleksibel og let at tilpasse både i højde og bredde. Der kan klatre planter op ad det. Hvis en tværstiver evt. rådner eller går i stykker, er den nem at udskifte. Hegnet er nemt at male.

ULEMPER: Det er let at kravle over og giver ingen former for læ eller afskærmning, medmindre du planter buske op ad hegnet.

Sværhedsgrad: Let.

Vedligeholdelse: Ja, men der er ikke så meget at male/oliere.

Holdbarhed: 15-20 år.

Gennemkig: Ja.

Gennemblæs: Ja.

Støjdæmpning: Ingen.

Pænt på begge sider: Ja.

Pris: 50-150 kr. pr. m

Hegn nr. 9: Hegn med net og sten

Gabionhegn er kraftige metalnet fyldt op med store marksten, hvor du typisk kan vælge lyse eller grålige sten. Nettet fås i forskellige størrelser, og det kan godt betale sig at bruge de størrelser, der er, så du slipper for at skære i det. Det bruges oftest som et lavt hegn.

FORDELE: Ekstremt solidt hegn, der ikke kræver vedligeholdelse og kan holde i rigtig mange år.

ULEMPER: Typisk et ret bredt hegn, der tager noget plads på din grund. Besværligt at skære til, og du risikerer at ødelægge belægningen på nettene, så de ruster. Kræver et plant underlag. Arbejdet er tungt - også at fjerne det igen, hvis du fortryder eller har lyst til noget andet.

Sværhedsgrad: Mellem, men tungt arbejde.

Vedligeholdelse: Nej.

Holdbarhed: 40-50 år (for nettet).

Gennemkig: Nej.

Gennemblæs: Nej, men er hegnet lavt, er vindturbulens begrænset.

Støjdæmpning: Hvis det er højt.

Pænt på begge sider: Ja.

Pris: 2.200-2.500 kr. pr. m

Hegn nr. 10: Støjhegn

Et støjhegn er højt og tykt. Det består af et træskelet, som fyldes op med støbebatts til isolering, der absorberer lyden. Siden med støbebatts skal vende mod støjen, så den kan “suge” lyden til sig, og må ikke dækkes til. Den anden, “pæne” side beklædes typisk med en eller anden form for beklædningsbrædder.

FORDELE: Et støjhegn kan sænke støjen med 5-6 dB, så du kan holde ud at sidde i en have, der vender ud mod en trafikeret vej. På indersiden ligner det et helt almindeligt hegn.

ULEMPER: Det tager længere tid at bygge end et almindeligt hegn, fordi du skal være omhyggelig med at skære støbebattsene til og placere samlingerne forskudt, så lyden ikke kan trænge igennem sam linger. Det er ikke særlig pænt på den ene side.

Sværhedsgrad: Mellem.

Vedligeholdelse: Træet skal vedligeholdes, og det kan være nødvendigt at udskifte støbebatts.

Holdbarhed: 15-20 år.

Gennemkig: Nej.

Gennemblæs: Nej, så der kan opstå vindturbulens.

Støjdæmpning: Høj.

Pænt på begge sider: Nej.

Pris: 800-900 kr. pr. m

Hegn nr. 11: Klassisk stakit

Det klassiske stakit er et lavt hegn bygget af træ. Det består af stolper med tværstivere imellem, som lodrette brædder fastgøres til. Brædderne placeres med lidt afstand, der gør hegnet er åbent. De er typisk skåret til i toppen med en spids. Det er lettest at købe et stakit i færdige moduler, der blot skal monteres til stolper.

FORDELE: Det er let at udskifte et dårligt bræt. Det er hurtigt at sætte op, hvis du køber færdige moduler.

ULEMPER: Det er et stort arbejde at bygge fra bunden - med mange brædder at save til og sætte op, især hvis toppen af brædderne skal forsynes med udskæringer. Der er mange kanter at male. Det er let at kravle over.

Sværhedsgrad: Let, hvis du køber færdige moduler. Ret tidskrævende, hvis du bygger det selv.

Vedligeholdelse: Ja, med olie, maling eller træbeskyttelse.

Holdbarhed: 15-20 år.

Gennemkig: Ja.

Gennemblæs: Ja.

Støjdæmpning: Ingen.

Pænt på begge sider: Nej.

Pris: 50-350 kr. pr. m (færdige moduler)

Hegn nr. 12: Hegn med skrå brædder

Hegnet er bygget af træ med stolper, der står ret tæt. Imellem stolperne sættes brædder op på skrå med lidt afstand imellem. Brædderne er skåret til med et skråt snit i enderne og sat op på begge sider. Er du ligeglad med gennem-kig, kan du nøjes med at sætte brædder op på den ene side. Det kan både være højt og lavt.

FORDELE: Når brædderne sidder på skrå, giver det mere afstivning til konstruktionen, så den bliver mere stabil. Højden og bredden er fleksibel og nem at tilpasse på denne type hegn. Det er let at udskifte et bræt, hvis der er behov for det.

ULEMPER: Der er meget opmåling og skærearbejde, der kræver grundighed for at få et flot resultat. Der er mange kanter at male.

Sværhedsgrad: Mellem. Der er en del skærearbejde.

Vedligeholdelse: Ja, med olie, træbeskyttelse eller maling.

Holdbarhed: 15-20 år.

Gennemkig: Begrænset.

Gennemblæs: Lidt.

Støjdæmpning: Ingen.

Pænt på begge sider: Ja, hvis der monteres brædder på begge sider.

Pris: 300-500 kr. pr. m

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: 12 typer hegn – hvilket skal du vælge?
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage