Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skærm terrassen med en blomstervæg

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Du behøver ikke at lukke dig inde bag et massivt plankeværk for at få fred på terrassen. En let blomstervæg skærmer fint for nysgerrige kig.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
150 kr/m
levende læhegn

Intro

En let og dekorativ skærm af slyngplanter er alt rigeligt, når du vil skærme din terrasse af mod nysgerrige blikke udefra. Den giver også læ for vinden, mere end man skulle tro, og ofte mere end det massive plankeværk, man kan være fristet til at rejse om den lille oase for at få fred, når familien samles til grill.

Slyngplanterne sætter vi her i plantekasser langs kanten af terrassen. De lave trækasser danner samtidig en fin afgrænsning af terrassen, og på siderne af dem står de stolper, som trådene til slyngplanterne kan brede sig over.

LÆS OGSÅ: Plantekasser på hjul giver læ

Kasserne vil ikke leve evigt, men trykimprægneret træ i rammernes nederste lag, drænende grus nederst og foring med drænplader giver plantekasserne en god chance for at holde sig flotte og sunde i i hvert fald 15-20 år. Vil du have garanti for længere liv, må du nok i stedet bygge i sten.

Vejledning

Stenbunden

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Jorden graves væk, hvor plantekasserne skal stå. Til vores 39 cm brede kasser graver vi ud i en bredde på 45-50 cm. Græstørv og jord graves af til en dybde på 10-15 cm.

2

Hullet fyldes med drænende grus eller skærver - vi bruger størrelsen 8-16 mm. Den drænende effekt mindsker risikoen for, at jorden omkring rødderne bliver for tæt og fugtig, og den giver træværket gode muligheder for at tørre.

Kassen bygges op

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Du har frie hænder, når du vil bygge plantekassen, og det enkleste er at måle op og bygge på stedet.

Ved en terrasse som vores med skæve vinkler er det enkleste først at skære de planker til, som skal ligge helt inde ved terrassen, samle den inderste række - og så måle og arbejde videre på den.

Når alle delene til det nederste lag er skåret til og passer sammen, kan du overføre deres form til de planker, de næste tre lag bygges op af. Bare du husker at mærke alle dele tydeligt op, vil du spare megen tid ved at skære delene i de tre identiske lag ud samlet.

1

Delene til nederste lag (A) skærer vi til først. Hernede ved jorden bruger vi trykimprægnerede lister på 45 x 45 mm. Først skærer vi de lister til, der ligger inde ved terrassekanten, siden arbejder vi os udefter.

2

Det nederste lag samles med rustfri skruer, 4,5 x 80 mm. I første omgang sætter vi kun en enkelt skrue i hver samling, så tingene kan passes lidt til undervejs, inden de låses fast med en ekstra skrue i hver samling.

3

Listerne (A) til den yderste del af rammen skæres. Her samler vi med synligt endetræ i enderne, mens de stumpe hjørner samles på gering. Du finder de rette snit ved at lægge listerne ind over hinanden og strege op, hvor kanterne krydses.

4

Det første lag planker (B) tilføjes. Vi skærer delene til med nederste ramme (A) som forbillede. Dette lag gør vi fast ved at vende bunden i vejret på den nederste ramme og skrue ned gennem den med 4,5 x 80 mm skruer, evt. med lim i samlingen.

5

Hjørnesamlingerne sikres med vandrette skruer. Bor for, så skruen ikke skubber delene ud af position, før den trækker dem sammen, og så træet ikke revner. Undersænk også, så du kan trække skruehovedet ned under overfladen.

6

Rammen, der nu har to lag, vendes og lægges på plads i skærverne. Skærverne rettes til, indtil rammen ligger vandret og er godt understøttet overalt.

7

De næste planker (B) føjes til med lim og skruer. For at undgå 150 mm lange skruer borer vi for, så skruehovederne trækkes halvt ned i den nye planke. Først bores med et 4 mm bor gennem planken, derefter bores halvt ned med et 10 mm bor.

8

Den samlede plantekasse males med en halvdækkende træbeskyttelse. På indersiden, hvor vi forer kassen med sokkelplader, nøjes vi med et enkelt lag, og på ydersiden giver vi den tre lag.

Kassen fyldes

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

I bunden lægger vi først et lag fiberdug (E), som lægges 4-5 cm op ad siderne. Dugen forhindrer jorden fra kasserne i at blive skyllet ned i skærverne, og de bevarer derfor deres drænende funktion væsentligt længere.

2

Indersiden af plantekassen fores med sokkelplader (F). Vi skærer passende stykker til og fæstner dem med nogle papsøm, så træet er beskyttet helt op til kanten. Sokkelpladerne holder jorden fra træet og sikrer, at træet ventileres.

3

Så fyldes plantekasserne op med grus og jord. Der går ganske meget jord til, og vi strækker den dyrere plantejord ved at lægge drænende grus i bunden, inden vi fylder op med jorden.

Kanter og stolper

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Inden for de hurtige klatreplanter til trådene sætter vi mindre, mere dekorative blomster.

1

Oven på kassen anbringer vi nu en kantliste (C), der beskytter træet mod direkte regn og skjuler kanten af drænpladen. Kantlisten på 21 x 70 mm skæres til, så den ligger lige langt ud på begge sider og gøres fast med 4,5 x 45 mm skruer og lim.

2

Stolperne (D) til espalieret gøres klar. I begge ender skærer vi dem til med skrå snit, så vandet vil løbe af dem, og forborer til de skruer, der skal gøre dem fast til plantekasserne. Igen er det godt at forsænke præcist til skruehovederne.

3

Placeringen af stolperne (D) streges ind på kantlisterne (C), og vi skærer et hak ind til kassens planker, så stolperne kan ligge tæt ind til kassens yderside.

4

Stolperne (D) skrues fast på kasserne med 4,5 x 80 mm skruer. For at få skruehovederne ned i plan forsænker vi. Til sidst borer vi huller gennem stolperne og trækker opbindingssnore mellem dem for hver 20 cm - og så er det plantetid.

Materialer

45 x 95 mm høvlede planker:
• Kassens sider (B)

45 x 45 mm trykimprægnerede lister:
• Kassens bundramme (A)

21 x 70 mm høvlede lister:
• Kantlister (C)

45 x 45 mm høvlede lister:
• Stolper til espalier (D)

Desuden:
• Fiberdug (geotekstil) (E)
• Ventilerende sokkelplade (F)
• Rustfri træskruer: 4,5 x 80 og 4,5 x 45 mm
• Opbindingssnor
• Træbeskyttelse
• Skærver eller groft grus, jord og planter
• PU-lim til udebrug

Tidsforbrug

2 dage

Pris

Cirka 150 kroner pr. meter

Sværhedsgrad

Enkel opgave, selv når den ved terrassen her gøres mere kompliceret af skæve vinkler.

Tegning

Sådan bygges plantekassen

Vores plantekasser er omkring 37 cm høje og 39 cm brede. Længden afhænger naturligvis af den terrasse, de bygges til. Det samme gør formen, og da vores terrasse er usædvanlig med sine vinkler, viser vi på tegningen her en enkel udgave med rette hjørner.

Log ind eller køb adgang

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Datasikkerhedshændelse hos Bonnier Publications
Vi har beklageligvis identificeret, at en person har skaffet sig uautoriseret adgang til et af vores systemer. Som konsekvens heraf kan nogle brugeres login-oplysninger potentielt være blevet delt. Efter vores bedste viden er dette ikke tilfældet, men for en sikkerheds skyld har vi valgt at nulstille disse brugeres passwords i vores system.

Hvad skal du gøre?
Hvis du ikke længere kan logge ind med dit sædvanlige brugernavn og adgangskode, skal du oprette et nyt password ved at klikke på ‘Glemt password’.

Læs vores guide til at lave en sikker adgangskode her.

Hvad har vi allerede gjort?
Den uautoriserede adgang er blevet indberettet til Datatilsynet. Vi har taget alle forholdsregler og i samarbejde med relevante sikkerhedseksperter arbejder vi på højtryk for, at en lignende situation ikke sker igen.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på [email protected].

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Skærm terrassen med en blomstervæg
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Datasikkerhedshændelse hos Bonnier Publications
Vi har beklageligvis identificeret, at en person har skaffet sig uautoriseret adgang til et af vores systemer. Som konsekvens heraf kan nogle brugeres login-oplysninger potentielt være blevet delt. Efter vores bedste viden er dette ikke tilfældet, men for en sikkerheds skyld har vi valgt at nulstille disse brugeres passwords i vores system.

Hvad skal du gøre?
Hvis du ikke længere kan logge ind med dit sædvanlige brugernavn og adgangskode, skal du oprette et nyt password ved at klikke på ‘Glemt password’.

Læs vores guide til at lave en sikker adgangskode her.

Hvad har vi allerede gjort?
Den uautoriserede adgang er blevet indberettet til Datatilsynet. Vi har taget alle forholdsregler og i samarbejde med relevante sikkerhedseksperter arbejder vi på højtryk for, at en lignende situation ikke sker igen.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på [email protected].

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage