Intro
Vejledning
01
Stenbunden
2
Trin
Jorden graves væk, hvor plantekasserne skal stå. Til vores 39 cm brede kasser graver vi ud i en bredde på 45-50 cm. Græstørv og jord graves af til en dybde på 10-15 cm.
02
Kassen bygges op
8
Trin
Du har frie hænder, når du vil bygge plantekassen, og det enkleste er at måle op og bygge på stedet.
Ved en terrasse som vores med skæve vinkler er det enkleste først at skære de planker til, som skal ligge helt inde ved terrassen, samle den inderste række - og så måle og arbejde videre på den.
Når alle delene til det nederste lag er skåret til og passer sammen, kan du overføre deres form til de planker, de næste tre lag bygges op af. Bare du husker at mærke alle dele tydeligt op, vil du spare megen tid ved at skære delene i de tre identiske lag ud samlet.
Delene til nederste lag (A) skærer vi til først. Hernede ved jorden bruger vi trykimprægnerede lister på 45 x 45 mm. Først skærer vi de lister til, der ligger inde ved terrassekanten, siden arbejder vi os udefter.
Det nederste lag samles med rustfri skruer, 4,5 x 80 mm. I første omgang sætter vi kun en enkelt skrue i hver samling, så tingene kan passes lidt til undervejs, inden de låses fast med en ekstra skrue i hver samling.
Listerne (A) til den yderste del af rammen skæres. Her samler vi med synligt endetræ i enderne, mens de stumpe hjørner samles på gering. Du finder de rette snit ved at lægge listerne ind over hinanden og strege op, hvor kanterne krydses.
Det første lag planker (B) tilføjes. Vi skærer delene til med nederste ramme (A) som forbillede. Dette lag gør vi fast ved at vende bunden i vejret på den nederste ramme og skrue ned gennem den med 4,5 x 80 mm skruer, evt. med lim i samlingen.
Hjørnesamlingerne sikres med vandrette skruer. Bor for, så skruen ikke skubber delene ud af position, før den trækker dem sammen, og så træet ikke revner. Undersænk også, så du kan trække skruehovedet ned under overfladen.
Rammen, der nu har to lag, vendes og lægges på plads i skærverne. Skærverne rettes til, indtil rammen ligger vandret og er godt understøttet overalt.
De næste planker (B) føjes til med lim og skruer. For at undgå 150 mm lange skruer borer vi for, så skruehovederne trækkes halvt ned i den nye planke. Først bores med et 4 mm bor gennem planken, derefter bores halvt ned med et 10 mm bor.
03
Kassen fyldes
3
Trin
I bunden lægger vi først et lag fiberdug (E), som lægges 4-5 cm op ad siderne. Dugen forhindrer jorden fra kasserne i at blive skyllet ned i skærverne, og de bevarer derfor deres drænende funktion væsentligt længere.
Indersiden af plantekassen fores med sokkelplader (F). Vi skærer passende stykker til og fæstner dem med nogle papsøm, så træet er beskyttet helt op til kanten. Sokkelpladerne holder jorden fra træet og sikrer, at træet ventileres.
04
Kanter og stolper
4
Trin
Oven på kassen anbringer vi nu en kantliste (C), der beskytter træet mod direkte regn og skjuler kanten af drænpladen. Kantlisten på 21 x 70 mm skæres til, så den ligger lige langt ud på begge sider og gøres fast med 4,5 x 45 mm skruer og lim.
Stolperne (D) til espalieret gøres klar. I begge ender skærer vi dem til med skrå snit, så vandet vil løbe af dem, og forborer til de skruer, der skal gøre dem fast til plantekasserne. Igen er det godt at forsænke præcist til skruehovederne.
Placeringen af stolperne (D) streges ind på kantlisterne (C), og vi skærer et hak ind til kassens planker, så stolperne kan ligge tæt ind til kassens yderside.
Materialer
45 x 95 mm høvlede planker:
• Kassens sider (B)
45 x 45 mm trykimprægnerede lister:
• Kassens bundramme (A)
21 x 70 mm høvlede lister:
• Kantlister (C)
45 x 45 mm høvlede lister:
• Stolper til espalier (D)
Desuden:
• Fiberdug (geotekstil) (E)
• Ventilerende sokkelplade (F)
• Rustfri træskruer: 4,5 x 80 og 4,5 x 45 mm
• Opbindingssnor
• Træbeskyttelse
• Skærver eller groft grus, jord og planter
• PU-lim til udebrug
Tidsforbrug
2 dage
Pris
Cirka 150 kroner pr. meter
Sværhedsgrad
Enkel opgave, selv når den ved terrassen her gøres mere kompliceret af skæve vinkler.