Fiberdug

Uanset om du vil adskille sand og sten, holde ukrudtet væk eller standse fuglenes rovdrift på dine jordbær, er fiberdug en god og holdbar løsning. Men du skal vælge den rigtige type.

Det er sjældent, at et materiale kan opfylde så mange ønsker på én gang: florlet og ultratyndt, vandgennemtrængeligt, men alligevel sejt.

Fiberdug af polyesterfibre kan skille gruset under dine fliser fra jorden længere nede eller forhindre jord og grus i at blokere dine drænrør. Alligevel kan vand rende lige igennem, og dugen kan rulles, foldes og skæres til, som det passer dig.

Fiberdug væves i forskellige tykkelser og i flere farver. Det gør det endnu mere alsidigt, fordi de tykkeste versioner kan tåle endog meget stort slid og kan skille selv ret kantede sten fra underliggende jordlag uden at gå i stykker, selv om du går eller kører med tung trafik på stenlaget oven på dugen.

Og de tyndeste udgaver kan erstatte plastic som overdækning af planter, der skal skærmes mod let nattefrost, eller jordbærrene, der skal have vand, men også være i fred for fuglene.

Midtimellem finder du kvaliteter, der kan begrænse ukrudtets vækst i bedene eller rydde et areal for ukrudt ved at stoppe for sollyset, men lade regnen sive igennem til jorden. Det er altså vigtigt, at du vælger den rigtige tykkelse fiberdug, så den passer til den opgave, du vil løse.

Adskillelse af jordlag

Når forskellige typer grus og jord skal holdes adskilt, eller dræn skal holdes fri for grus, skal fiberdugen være stærk og elastisk.

Dugen skal udelukkende fungere som en si, der slipper vandet igennem, men holder sand, grus og småsten adskilt og på plads i de lag, hvor de hører til. Dugen er typisk gravet et stykke ned i jorden og er ikke lige til at skifte, så den skal kunne holde til presset og slitagen fra sten og grus, både under etableringen, og når små partikler over tid slider på dugen.

Her skal du bruge de kraftige udgaver. Det vil i de fleste tilfælde betyde fiberdug over 100 gram pr. kvadratmeter.

Dræn: Fiberdugen pakkes uden om drænlaget og sikrer, at den omkringliggende jord, sand og andre små partikler ikke vaskes ind i det drænende lag af sten og drænrør, så det stopper til.

Faskiner: Faskinen indeholder store mængder regnvand, som skal sive ud i den omkringliggende jord. Ved at pakke faskinen ind i fiberdug undgår man, at depotet fyldes op med sand og jordpartikler.

Stop for ukrudt

Du kan både udrydde og hæmme nyt ukrudt og holde styr på flis eller granitskærver i bede og indkørsler med fiberdug. Fiberdugen skal være lystæt og UV-bestandig.

Til det formål skal du bruge en kraftig dug på minimum 50-100 gram pr. kvadratmeter og gerne mere. Fiberdugen skal slippe vand, gødning og andre næringsstoffer igennem, men lukke af for lyset. Det er årsagen til, at “ukrudtsdugen” ofte er i mørke farver. Typisk ligger dugen oven på eller tæt på overfladen. Derfor skal dugen være UV-behandlet, så den ikke bliver nedbrudt og mørnet af sol og lys.

Udryd ukrudt: Genstridig skvalderkål, brændenælder o.l. ryddes, og jorden dækkes af fiberdug. Stil hakkejernet væk, og sørg blot for at holde dugen tæt til jorden med fx sten eller pløkker. Så vil ukrudtet give op.

Forebyg ukrudt: Når du skal etablere et nyt bed, kan du forebygge ukrudt ved at lægge fiberdug ud på jorden og lave små huller til de planter, der skal pryde bedet. Du kan vælge at skjule dugen med flis eller skærver.

Vækstfremmer

Fiberdug i den helt lette udgave er perfekt til urtehaven og andre vækstfremmende tiltag.

En let og lysgennemsigtig udgave på 10-50 gram pr. kvadratmeter er smartere end plast, når de tidlige gulerødder, de små sommerblomster eller køkkenhavens bær skal beskyttes. Fiberdugen (også kaldet vækstdug) slipper nemlig både lys, luft og vand igennem, men beskytter mod fugle, vind og vejr og holder samtidig lidt på varmen.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Materialer