Enkelt og holdbart bambushegn

Et hegn af bambus er let og luftigt og holder sig pænt i mange år. Du kan bygge det helt uden brug af beslag – stokkene bindes blot fast med snor. Det gør det let at tilpasse efter forholdene hos dig.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1.100 kroner

Bambushegnet passer perfekt til den japanske have med dets enkle konstruktion.

Intro

LÆS OGSÅ: Forlæng levetiden på dit hegn med stolpehatte

Udover sit eksotiske udseende, besidder bambushegnet flere gode egenskaber, som gør det til et oplagt valg, når der skal bygges havehegn.

  • Fleksibel konstruktion
  • Lang holdbarhed
  • Ingen synlige beslag
  • Enkle samlinger

Når du har færdiggjort dit projekt kan du finde mere inspiration om hegn her.

Vejledning

01
Stolperne 1 Trin

1

Find først ud af, hvor stolperne skal placeres. Det er lettest at bruge et jordbor til hullerne, men du kan selvfølgelig også grave ud til dem med en spade. Det er vigtigt, at stolperne kommer langt nok ned i jorden, 90 cm, så de står solidt, og frosten ikke risikerer at presse dem op igen. Bank så stolperne i jorden. Det er en rigtig god idé at bruge en pælehammer. Den ødelægger nemlig ikke toppen af stolpen, hvilket du nemt kan risikere, hvis du bruger en mukkert. Gør du alligevel det, så vær omhyggelig med at banke lige ned på toppen af stolpen.

02
Opmåling 1 Trin

1

Mål op til de tværgående bambusstokke, som skal sættes fast i huller i stolperne. Her sættes en murersnor fast på stolperne ca. 20 cm over jordoverfladen, hvor den nederste bambusstok skal være. Tjek med et snorvaterpas, at murersnoren er vandret, og mål så ud fra den, hvor de øvrige huller i stolperne skal placeres. Her er der 23 cm mellem de vandrette og lodrette stokke, så hegnet kommer til at danne et kvadratisk mønster. Men du kan placere stokkene præcis, som du vil, og lave det mønster, du har lyst til. Bor huller i stolperne med et spadebor. De skal være ca. 2 cm dybe. Det er vigtigt, at hullerne bores vandret ind i stolperne - så er det lettere at skubbe bambusstængerne på plads. Du kan evt. binde en hjælpestok fast midlertidigt til stolperne i vandret position, så du har noget at rette dig efter, når du borer.

03
Stokkene 1 Trin

1

Sæt først de vandrette stokke på plads i stolperne. De saves til, så de har den ønskede længde plus 4 cm, så de kan stikkes 2 cm ind i hver stolpe. Bambus kan godt splintre en smule, når det saves til. Derfor er det en god idé at slibe stokkene i enderne, inden de sættes på plads i hullerne. Stokkene sættes først på plads i den ene stolpe, bøjes så lidt og presses ind i stolpen i den anden side. Bagefter skal de lodrette stokke sættes fast. De placeres skiftevis på hver side af hegnet, så det ser ens ud på begge sider. Når bambus saves til, er det en god idé at lave snittet lige over et af stokkens “led”. Her er den nemlig “lukket”, så du kan vende den ende opad. Den vil være mere modstandsdygtig over for fugt, end hvis du har savet midt mellem to led, hvor stokken er hul. Stil de lodrette stokke på en vandret plade, når de bindes fast, så de har samme højde.

04
Knuderne 1 Trin

1

Stokkene bindes her fast med en original japansk knude. Det behøver du ikke at gøre - bare stokkene sidder godt fast. Her bruges sort polyestersnor, som tåler vind og vejr godt. Vær omhyggelig med at binde stokkene fast fuldstændigt i lod. Det er vigtigt ved denne type hegn, da det netop er præcisionen i de lodrette og vandrette linjer, der giver harmoni og ro for øjet. Hvis du googler “yotsume-gaki”, kan du nemt finde tegninger, der viser, hvordan du laver de originale japanske knuder.

Materialer

• Trykimprægnerede stolper, diameter 70 mm
• Bambusstokke (såkaldte tonkinstokke)
• Polyestersnor, 3,5 mm’s tykkelse
• Træbeskyttelse

Specialværktøj

• Pælehammer
• Jordbor

Tidsforbrug

Afhænger af hegnets størrelse. Her tog det 2 dage at lave et hegn på 12 m.

Pris

Ca. 1100 kroner for 12 m

Sværhedsgrad

Her kan alle være med.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Stakit