Nemt rionethegn i moduler

Rionet er egentlig beregnet til at armere beton. Men det praktiske og anvendelige materiale kan også bruges til mange andre ting. Her bruges det som et byggeelement i et nemt og smart hegn.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 timer
Pris
450 kroner
Rionet hegn

Princippet for vores rionethegn kan overføres til en hvilken som helst længde.

Intro

Rionettet kan alt

Rionet eller armeringsnet kan bruges til et utal af projekter i hus og have. De fleste forbinder nok nettet med etablering af gulvvarme, hvor man styrker betongulvet med det.

Rionettet er også meget velegnet til brug udendørs i haven, hvor slyngplanter kan klatre op ad det. Felterne på rionet varierer, men størrelserne 5 x 5, 10 x 10, 15 x 15 og 20 x 20 er alle almindelige størrelser. Rionet kan være galvaniseret, som det, vi bruger til vores modulhegn. Galvaniseret rionet ruster ikke og er velegnet til udendørs brug. Til etablering af gulvvarme bruger man typisk ugalvaniseret rionet.

LÆS OGSÅ: Armeringsnet er ikke kun til armering af beton

Vejledning

01
Delene til rammen skæres til 2 Trin

Vi bygger rammen til vores hegn af 45 x 95 mm reglar. Vi anbefaler, at du bruger trykimprægneret træ til fremstilling af rammerne, da det står bedre imod vind og vejr.

Her har vi dog for pædagogikkens skyld anvendt ubehandlet grantræ, så det er lettere at se opstregningerne på billederne.

Vi fremstiller et enkelt, lille modul af et hegn, men der gælder det samme princip for større moduler. Du kan selv tilpasse størrelsen på dit hegn.

1

Sav alle fire rammedele til. Brug en kap-/ geringssav til at lave 45-graders snit til smigsamlinger.

2

Brug et bræt som lineal. For at få så præcise snit og dermed så præcise samlinger som muligt streger vi op efter et bræt, der er savet af på 45 grader.

02
Rionettet tilpasses trærammen 4 Trin

Når du bygger et hegn med flere moduler, er det vigtigt, at rionettets vandrette tråde flugter hele vejen langs alle moduler i hegnet. Ellers vil det se mærkeligt ud.

Hvis du skal lave flere moduler, er det altså vigtigt, at trådene er placeret på præcis samme sted i hvert modul.

Vi lægger nettet oven på rammen og streger trådenes placering op direkte på rammen. Vi samler den midlertidigt, men bruger ikke skruer og lim endnu.

1

Sæt rammen midlertidigt sammen. Vi bruger gaffatape til at holde den sammen. Brug en vinkel til at sikre, at rammen er samlet præcist og helt vinkelret.

2

Læg nettet oven på rammen. Forskyd nettet, så afstandene fra de øverste og nederste felter er ens i top og bund. Mærk derefter op på trådene, hvor der skal skæres. Nettet skal cirka 4 cm ind i træet.

3

Mærk trådenes placering op på rammen. Streg tydeligt op på begge sider af tråden. Gør det ud for samtlige tråde.

4

Rionettet tilpasses rammen. Vi skærer med en vinkelsliber, men en boltsaks kan også bruges. Ved flere moduler er det nemt at skære flere net til i præcis samme størrelse.

03
Bor huller til nettet 4 Trin

Hullerne til rionettet bores forskudt fra midten, da trådene i nettet sidder forskudt. For at bore hullerne helt præcist bygger vi en skabelon til at strege op efter. Skabelonen har to mål. Det ene er 22,5 mm, det andet er 19,5 mm. 22,5 mm svarer til midten af træet. 19,5 mm er 3 mm fra midten, hvilket svarer til tykkelsen på nettets tråde.

22,5 mm er midterlinjen.

Her, i firkanten, har vi markeret, hvor vi skal bore til trådene - 19,5 mm fra kanten.

Her har vi mærket op til rionettet.

1

Midten tegnes op. Reglaren er 45 mm, så når vi streger op efter 22,5-mm-målet, har vi midten. Gør det på alle fire dele af rammen. Brug derefter skabelonens andet mål, 19,5 mm, til at mærke op til hullerne.

2

Mærk op til nettet på indersiden. Tidligere tegnede vi op til rionettet på træets brede side. Nu flytter vi det mål til indersiden, hvor vi skal bore. Brug en tømmervinkel.

3

Bor hullerne. Der bores 4 cm ned i træet. For at hullerne bliver helt lige, anbefaler vi, at du bruger en søjleboremaskine eller en boresøjle til opgaven.

4

Rammen er nu klar til nettet. Bemærk, at hullerne i bunden og siden er forskudte, så de passer til rionettets forskudte tråde.

04
Modulhegnet samles og limes 4 Trin

Så skal vores modulhegn samles! Det foregår ved, at overliggeren og de to sider samles til et U. Rionettet stikkes ind i de borede huller og slås på plads, så smigsamlingerne er tætte. Til sidst sættes bunden på, og rammen er hel.

Modulrammen sættes sammen med lim og skruer. Hullerne i rammens bund lukkes med fugemasse, så vand ikke kan trænge ind i træet.

1

Alle smigsamlingerne limes. Brug vandfast snedkerlim. Det beskytter også samlingerne mod vand. Fyld hullerne med fugemasse til rionettet.

2

Rionettet samles med siderne og toppen. De skal danne et U. Slå rammen sammen, til smigsamlingerne er tætte.

3

Fiksér samlingerne med en skruetvinge. Så er du sikker på, de er helt præcise. Skru 2 stk. 5 x 100 mm skruer i hvert hjørne. Spænd dem så hårdt, at limen pibler ud i samlingerne.

4

Bunden samler rammen. Igen limes og skrues samlingen sammen. Rionettet trykker overskydende fugemasse ud. Når fugemassen er hærdet, kan det overskydende skæres væk.

Materialer

  • 45 x 95 mm reglar, trykimprægneret fyrretræ
  • Galvaniseret rionet, 15 x 15 mm masker, 6 mm trådtykkelse
  • Vandfast fugemasse (vi bruger Tec7)
  • Vandfast snedkerlim
  • 5 x 100 mm skruer

Specialværktøj

  • Kap-/geringssav
  • Søjleboremaskine

Tidsforbrug

4 timers arbejde for ét modul.

Pris

Ca. 450 kr. for ét modul.

Sværhedsgrad

Der kræves præcision, men hegnet er ellers en ukompliceret opgave.

3D-model

3D-model

Modulhegn i rionet

Rionettet bruges normalt til at armere beton. Men nu bruges det til et smart hegn.

Åbn 3D-model

3D-model

Delene til rammen skæres til

Rammen til vores hegn består af reglar og til dette tilpasses rionettet.

Åbn 3D-model

3D-model

Bor huller til nettet

Hullerne til rionettet er boret langs hele kanten.

Åbn 3D-model

3D-model

Modulhegnet samles

Overliggeren og de to sider samles til et U. Rionettet stikkes ind i de borede huller og slås på plads,så smigsamlingerne er tætte.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du vinkelsliberen

I videoen her kan du se, hvad vinkelsliberen kan, og hvordan du bruger den. Sliberen giver dig masser af power, når du skal skære i jern, beton og sten. Og med den rigtige skæreskive kan du skære præcise snit i alt fra aluminium og plast til hårdtbrændte klinker. Du lærer også alt om indstillinger og beskyttelsesudstyr, så du kan arbejde sikkert.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Stakit