7 tips om højbede

Får du det optimale ud af dine højbede? Tjek disse syv tips ud, og få styr på, hvordan du kan bygge og bruge dem, så de passer præcist til dine behov og ønsker.

1

Skarp kant holder snegle ude

Sætter du en skarp kant, fx en aluliste, hele vejen rundt på dit bed foroven, kan du undgå snegle i bedet. Der findes også særligt selvklæbende kobbertape, som holder snegle ude, da de ikke bryder sig om at passere det.

2

Beskyt afgrøderne med net

Bærbuske som fx solbær, ribs og jordbær er lette at dække til med net, hvis du dyrker dem i et højbed. Lad fx hjørnestolperne være høje, og spænd en snor ud imellem dem, så nettet ikke sidder helt tæt på planterne.

3

Sædskifte giver bedre udbytte

Dyrker du grøntsager i højbede, skal du være opmærksom på sædskifte. Dvs. at du ikke dyrker det samme år efter år det samme sted, men skifter mellem afgrøderne. Ellers risikerer du sygdomme og dårligt udbytte.

4

Tyvstart sæsonen med plast

Er du ivrig efter at komme i gang med at dyrke både grøntsager og blomster, kan du give planterne et forspring, hvis du dækker højbedet med klar plast. Det varmer både jorden og luften omkring planterne, så de kommer hurtigere i vækst.

Det er nemt at dække højbedet til, hvis du laver et simpelt stativ, fx af plastrør, der bukkes i buer, som plasten kan rulles ud over. Husk også at lukke i enderne, så plastoverdækningen er helt tæt.

5

Sørg for nem adgang, så du kan luge og høste

Uanset om du dyrker grøntsager eller prydplanter i dit højbed, er det smart, at du har nem adgang til bedet. Det skal være nemt at høste grøntsagerne og luge ukrudt, så det må ikke være så bredt, at du ikke kan nå ind på midten.

Hvis du selv bygger dit bed, er det nemt at tilpasse i størrelsen, så det passer til dig. Også så du har en god arbejdshøjde.

6

Foring forlænger levetiden

Et højbed bygget i træ holder længere, hvis du forer det, inden du fylder jord i. Kraftig plast er oplagt. Du kan evt. også bruge tagpap, hvis bedet ikke skal bruges til spiselige afgrøder. I stedet for træ kan du også bygge bedet af kunstmaterialet komposit, der er modstandsdygtigt over for fugt.

7

Spar på jorden med en falsk bund

Hvis du dyrker planter, der ikke har det store rodnet, kan du lave en falsk bund af fx polystyren. Så kræver det ikke så meget jord at fylde det op, og det bliver lettere, hvis du fx har et højbed på hjul, der kan flyttes.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Højbede