Nemt højbed med perfekt højde

Dette højbed har en helt enkel konstruktion og bygges af kun to forskellige standarddimensioner af lærketræ. Det er så let at bygge, at alle kan være med.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
2.000 kroner

Intro

Det er ikke svært at bygge et godt højbed. Og dette højbed er måske det nemmeste. Når du har bygget to identiske sider, samler du dem med brædder, fylder jord i rammen og vupti! Så kan du plante grøntsager og blomster.

Et højbed er en fleksibel konstruktion, og du bestemmer selv, hvor stort og hvor højt det skal være. Det samme gælder for materialerne. Lærketræ, ædeltræ og komposit er alle velegnede til højbede.

Konstruktionen er meget simpel. Når bare du sikrer, at der bliver den samme afstand mellem alle brædder, kan det ikke gå galt. Det koster ca. 2.000 kr. at bygge. Det kan gøres billigere, hvis du bruger trykimprægneret træ. Men vil du så grøntsager i højbedet, skal der plastik mellem træ og jord. Det skyldes, at trykimprægneret træ er behandlet med kemikalier, der ikke må komme i direkte kontakt med jord, hvor der er plantet fødevarer.

Et højbed forlænger den tid, du kan dyrke grønt i haven. Det skyldes, at jorden er varmere i et højbed. Den er også lettere at holde frostfri, og dermed er du sikret en længere sæson.

Vil du se flere typer højbede? Her har vi samlet alle vores gør det selv-vejledninger til højbede.

I gør det selv-vejledningen viser vi trin for trin, hvordan du:

  • skærer træet og samler det til sider
  • forbinder de to sider
  • monterer bunden af fiberdug
  • vælger den rigtige jord.

Vejledning

01
Træet skæres og samles til sider 6 Trin

Højbedet består af i alt 32 brædder, der alle skæres af i samme længde. Vi bygger højbedet i lærketræ, og vi kapper halvdelen af brædderne af i 95 cm, den anden halvdel i 90,2 cm.

Vi skærer træet til med en rundsav med føringsskinne på et arbejdsbord. Har du en kap-/geringssav, er det lettere at bruge den. Når brædderne er skåret til, borer vi huller til alle skruer. Så er det overstået, og vi er klar til at skrue.

Bagefter samler vi to identiske sider ved at montere brædderne på stolper.

1

Så skal der saves. Vi skal i alt bruge 28 brædder plus fire til topbrædder. Brug en rundsav eller en kapsav.

2

Vi borer huller. Vi bygger en simpel skabelon, så vi nemt og hurtigt kan forbore i alle 28 brædder. Vi borer for med et 5 mm bor - to huller i hver ende af hvert bræt.

3

Der bores på samlebånd. Med skabelonen sikrer vi, at skruerne sidder helt ens på alle brædder.

4

Vi lægger to stolper (A) ud på gulvet. Det øverste bræt (C) gøres fast med to skruer i hver side, så det flugter med toppen af stolpen. Vi bruger afstandsklodserne til at sikre afstanden på 0,5 cm.

5

Montér alle brædder (C). Gør dig umage med at sikre, at brædderne skrues helt lige på. Hvis du vil have skruerne i plan med træet, skal de undersænkes.

6

Vi skruer fødder på. Vores højbed skal stå på fødder, så træet ikke er i direkte kontakt med jorden. Fødderne fastgøres med to skruer. Husk at bore for.

02
De to sider forbindes 4 Trin

Når du har samlet to sider af stolperne (A) og de korte brædder (C), skal de to sider forbindes med de resterende 14 brædder (B).

Resultatet bliver et perfekt kvadratisk højbed. Når siderne skal forbindes, er fremgangsmåden den samme, som da vi gjorde brædderne (C) fast til stolperne. Der skal være 0,5 cm’s af-stand mellem brædderne, og vi bruger afstandsklodser til formålet. To skruer i hver side pr. bræt.

1

Det første bræt (B) monteres. Skru brættet en lille smule fast i den ene side, bare lige så skruerne får fat. Så kan du justere det på plads.

2

Brættet fastgøres. Når du har sikret, at det ligger perfekt, skruer du det fast. Gør begge skruer i den ene side fast først.

3

Montér hele rækken. Da vi startede med at bore for i alle brædder (B), tager det ingen tid at skrue træet sammen.

4

De sidste 7 brædder (B) fastgøres. Vi gør præcis som ved den side, vi lige har monteret. Vær omhyggelig med, at det første bræt skrues helt lige fast.

03
Bunden af fiberdug monteres 2 Trin

Nu er højbedet samlet, og vi mangler kun at beklæde indersiden. Det gør vi med grundmursplade og fiberdug. Grundmurspladen fastgøres til træet, så fugt ikke trænger fra jorden og ind i træet.

Fiberdugen gøres fast med hæfteklammer. Sørg for, at højbedet står på et solidt underlag, fx fliser. Når du har fundet placeringen og fastgjort fiberdugen, kan du fylde bedet med jord og tilplante det.

1

Grundmurspladen monteres med søm. Den kaldes også platonplade og beskytter træet mod fugten og jorden i højbedet.

2

Fiberdugen hæftes på grundmurspladen. Til slut fastgør vi fiberdugen, som også skal dække bunden af højbedet. Det er vigtigt, at fiberdugen er helt tæt i samlingerne.

Materialer

90 x 90 mm stolper i lærk:

  • 4 hjørnestolper (A) a 101,6 mm

24 x 138 mm brædder i lærk:

  • 14 sidebrædder (B) a 95 cm
  • 14 sidebrædder (C) a 90,2 cm
  • 4 topbrædder (D) a 95 cm

Desuden:

  • Skruer: 4,5 x 60 og 4 x 35 mm
  • Grundmursplade
  • Fiberdug
  • Hæfteklammer
  • Trælim
  • Metalfødder til hjørnestolperne
  • Søm: 2,1 x 20 mm

Tidsforbrug

En dags arbejde.

Pris

Ca. 2.000 kr. for det viste. Kan gøres billigere, hvis du bruger trykimprægneret træ.

Sværhedsgrad

Konstruktionen er meget simpel. Når bare du sikrer, at der bliver den samme afstand mellem alle brædder, kan det ikke gå galt.

Tegning

3D-model

3D-model

Nemt højbed

Opbygningen er så simpel, at du nemt kan tilpasse højden, bredden og dybden.

Åbn 3D-model

3D-model

Kant af brædder

På toppen af højbedet monterer vi en kant af brædder, som er skåret i smig med en kapsav.

Åbn 3D-model

3D-model

Husk luften

Det er vigtigt, at du er omhyggelig med at lave 5 mm luft mellem brædderne.

Åbn 3D-model

3D-model

Start med to sider

Start med at bygge en side med en stolpe i hver ende.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

TIPS: Støt dyksavens skinne

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Højbede