Byggevejledning
Let
Svær

Lav selv sneglekant til højbede

Det traditionelle højbed bringer dine planter op i en god arbejdshøjde, men højbedet her kan meget mere end det: De skrå sider gør det godt at stå ved, og sneglekanten til højbede på siderne holder dræbersneglene væk fra dine planter.

Gode at arbejde ved

Sneglekant til højbede er mest effektiv, hvis den bygges på skrå sider. Samtidig er de skrå sider fantastisk gode at arbejde ved, fordi man kan komme helt ind til bedets kant. Og så er det nemt at bygge.

Skåner ryggen

Ideen med de skrå sider kender du fra køkkenbordet, hvor du også har stor glæde af, at soklen er trukket et stykke tilbage, så du kan komme tæt på bordet og indimellem støtte med det ene knæ, når du bøjer dig fremover. Her ved det 120 cm brede højbed med sneglekant betyder det, at du kan række ind og arbejde midt på bedet uden at få ondt i ryggen.

Vælg de rette materialer

Højbedet her anvendes til prydplanter, men skal din sneglekant til højbede beskytte grønsager og frugt, bør du undgå trykimprægneret træ og i stedet bygge med fx tuja, robinie eller lærk.

Dobbelt sneglekant til højbede

Ideen bag sneglekanten til højbeder er er enkel: De 240 cm lange sider af støbefiner har under alle omstændigheder brug for støtte for ikke at bule ud, når jorden år efter år hviler tungt på dem. Ved at skære støttelisterne igennem på langs med et skråt snit skaber vi en skrå underside med et skarpt knæk for enden, som bliver til et snegleværn, som sneglene ikke kan forcere. Og lykkes det en enkelt at komme forbi den første forhindring, så venter en ny lige efter.

Hele kassen om højbedet bygges af en enkelt plade støbefiner plus tømmeret. Kassen stilles på jorden, fores måske med fiberdug og fyldes med god jord.

REDAKTIONEN ANBEFALER: En mistbænk kickstarter køkkenhaven

Komplet byggevejledning

I artiklen finder du en komplet instruktion til, hvordan du bygger dine egne højbede med sneglekant.

Dobbelt værn mod dræbersnegle

Listerne på højbedets yderside har skrå undersider og skarpe kanter, der er svære at forcere for dræbersnegle.