Robust højbed - bygget af træ

Vil du have et højbed i træ med lang holdbarhed, så er denne udgave et rigtigt godt bud. Den er bygget med sider af robust støbefiner, der samles og stives af med trykimprægneret fyr.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1.100 kroner

Intro

Lav selv sneglekant til højbede

Det traditionelle højbed bringer dine planter op i en god arbejdshøjde, men højbedet her kan meget mere end det: De skrå sider gør det godt at stå ved, og sneglekanten til højbede på siderne holder dræbersneglene væk fra dine planter.

Gode at arbejde ved

Sneglekant til højbede er mest effektiv, hvis den bygges på skrå sider. Samtidig er de skrå sider fantastisk gode at arbejde ved, fordi man kan komme helt ind til bedets kant. Og så er det nemt at bygge.

Skåner ryggen

Ideen med de skrå sider kender du fra køkkenbordet, hvor du også har stor glæde af, at soklen er trukket et stykke tilbage, så du kan komme tæt på bordet og indimellem støtte med det ene knæ, når du bøjer dig fremover. Her ved det 120 cm brede højbed med sneglekant betyder det, at du kan række ind og arbejde midt på bedet uden at få ondt i ryggen.

Vælg de rette materialer

Højbedet her anvendes til prydplanter, men skal din sneglekant til højbede beskytte grønsager og frugt, bør du undgå trykimprægneret træ og i stedet bygge med fx tuja, robinie eller lærk.

Dobbelt sneglekant til højbede

Ideen bag sneglekanten til højbeder er er enkel: De 240 cm lange sider af støbefiner har under alle omstændigheder brug for støtte for ikke at bule ud, når jorden år efter år hviler tungt på dem. Ved at skære støttelisterne igennem på langs med et skråt snit skaber vi en skrå underside med et skarpt knæk for enden, som bliver til et snegleværn, som sneglene ikke kan forcere. Og lykkes det en enkelt at komme forbi den første forhindring, så venter en ny lige efter.

Hele kassen om højbedet bygges af en enkelt plade støbefiner plus tømmeret. Kassen stilles på jorden, fores måske med fiberdug og fyldes med god jord.

REDAKTIONEN ANBEFALER: En mistbænk kickstarter køkkenhaven

Komplet byggevejledning

I artiklen finder du en komplet instruktion til, hvordan du bygger dine egne højbede med sneglekant.

Vejledning

01
Pladen skæres ud 3 Trin

1

Finerpladen skæres op til de fire sider (A og B). Arbejdet lettes ved at lægge pladen på to lægter, du ikke skal bruge: Så stiller du savklingen til at skære 5-7 mm dybere end pladen og kan føre snittene helt igennem uden at bekymre dig om bukkene.

2

De to snit på 15 grader mærkes op på den ene gavl (B). Når du har skåret gavlen ud med fukssvans - eller en rundsav på en føringsskinne - kan du mærke op på de øvrige tre sider med denne gavl som skabelon, før du skærer dem til.

3

Vi har valgt at sætte pladens ru side på ydersiden, mens den glatte side vendes ind mod jorden, men det er helt op til dig selv, hvad du foretrækker. De to sider er lige stærke. Til gengæld slider den ru godt på blyantens spids!

02
Højbedet bygges 5 Trin

1

Bjørnestolperne (C) skæres til, så de er 43 cm lange. Kap/geringssaven stilles i smig på 15 grader på begge ledder, før du skærer stolperne i hjørnerne. Når du kommer til de fire stolper (D) midt på langsiderne, skærer du kun skråt på den ene led.

2

Endestykkerne (b) skrues fast på hjørnestolperne (C). Du bør bore for og undersænke til skruerne, ellers kommer hovederne ikke ned i den hårde plade. Vi sætter 5 stk. 5 x 50 mm rustfri skruer forskudt i zigzag i hvert hjørne.

3

Kanterne af støbefineren forsegles med maling, inden kassen samles, så der ikke straks siver fugt ind i pladen gennem de ubeskyttede snitflader.

4

Langsiderne (a) skrues nu også på hjørnestolperne. Vi stiller imens kassen på hovedet på to arbejdsbukke, som vi har måttet forlænge ved at skrue et bræt på deres overligger, så de kan fange den 120 cm brede kasse.

5

De midterste stolper (d) skrues fast cirka 80 cm fra hjørnerne. Spænd dem fast med tvinger, før du borer for og skruer fast. Tværstiverne (E og F) skrues på stolperne, så afstanden mellem siderne foroven er 120 cm, ligesom ved gavlene.

03
Bedet sneglesikres 7 Trin

Sidste led i afstivningen af bedets lange sider er de udvendige lister (G og H). Det er dem, vi med enkle midler gør til en barriere, som snegle ikke kommer forbi - men det er faktisk bare en sidegevinst.

Ideen er lige så enkel, som den er effektiv og diskret. En trykimprægneret planke - af den slags, der i trælasten gerne hedder reglar - skæres igennem på langs med et 60 graders snit. Det kan du gøre med en rundsav, der er forsynet med parallelanslag. Du kan naturligvis også bede folkene i trælasten om at flække reglarne, som det kaldes, når du skærer et bræt igennem på langs.

1

Reglarne deles på langs i to lige store stykker i en vinkel på 60 grader. Også her er det en fordel, hvis reglarne ligger på et bræt, du kan save ned i, så du kan fortsætte snittet hen over bukkene. De nye skrå kanter høvles glatte.

Det skrå snit markeres ud fra midten. Sav i en prøve først - de to dele skal være lige store.

2

Snegleværnene skal samles på gering, og det er svært at få snittet til at ligge rigtigt. Kap/geringssaven stilles lodret i 15 grader smig og vandret cirka 44 grader. Prøv et par gange, før du saver i den rigtige længde.

3

De øverste snegleværn (G og H) skrues fast gennem pladen og ind i stolperne med 6 x 100 mm skruer. Dernæst skrues fra pladerne ind i listerne med 5 x 50 mm skruer. De skal sidde godt; de stiver kanten af mod trykket fra jorden.

4

Nederste snegleværn skrues fast 12 cm fra øverste snegleværn efter samme opskrift. Til at styre dem på plads har vi savet tre afstandsstykker på hver 12 cm.

5

Hele underkanten forsegles, når kassen er samlet og sneglesikret. Også hjørnestolpernes og tværdragernes endetræ lukkes med maling. Fugten trænger mange gange hurtigere ind i endetræet end i træets sider.

6

Sæt af til højbedet i haven, og grav ud til de to nederste tværstivere (F). Højbedet løftes eller tippes ned på plads.

TIPS: Har du skvalderkål eller brændenælder, er det en god idé at dække jorden med fiberdug eller fore kassen med den.

7

Højbedet fyldes halvt med jord fra haven, og øverst lægger vi derefter frisk jord egnet til de afgrøder, vi drømmer om at dyrke.

Skråstiveren fjernes først, når bedet er fyldt halvt med jord, der bevarer de rette vinkler i hjørnerne

Materialer

15 mm støbefiner:
• 1 plade, 125 x 250 cm, skæres op til
2 langsider (A) og 2 kortsider (B)

75 x 75 mm trykimprægneret fyr:
• 4 hjørnestolper (C) a 43 cm
• 4 midterstolper (D) a 51 cm
– alle stolper skæres med skrå snit

19 x 100 mm trykimprægneret fyr:
• 2 lange tværstivere (E) a 110 cm
• 2 korte tværstivere (F) a 100 cm

45 x 120 mm trykimprægneret fyr,
flækket på langs med 60º snit:

• 4 lange snegleværn (G) a ca. 250 cm
• 4 korte snegleværn (H) a ca. 120 cm

Desuden:
• Rustfri skruer a 5 x 50 mm, 100 stk.
• Rustfri skruer a 6 x 100 mm, 24 stk.
• Maling til at forsegle kanterne

Tidsforbrug

1-2 dage

Pris

1100 kroner plus jord og eventuelt fiberdug

Sværhedsgrad

Det store projekt kræver ikke stor erfaring. Du kan lette arbejdet ved at få pladen og tømmeret til snegleværnene skåret på trælasten

Tegning

Højbed af en enkelt plade

Højbedets sider er skåret ud af en enkelt plade støbefiner i standardmål. Stolperne, tværdragerne og listerne på ydersiden stiver siderne af, så de kan holde til presset fra jorden – og listerne holder samtidig snegle ude af bedet.

Støbefinerpladen skæres op efter planen her. Har du ikke en rundsav – meget gerne med føringsskinne – så får du den skåret ud på mål i trælasten. Vi skærer de øvrige dele ud, når de skal bruges. De skal have vinklede snit og sidde på skrå flader, og det letteste er at måle op og mærke af på stedet.

Højbed af en enkelt plade

Snegleværn med dobbelt sikring

Sneglehegn har normalt en frihøjde på 10 cm og en 6 cm bred underside, der skråner 55 grader. Det opnår vi ved at skære en 45 x 120 mm reglar igennem med et 60 graders snit og bruge de to halvdele som afstivning på bedets sider, der selv skråner 15 grader.

Snegleværn med dobbelt sikring

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du rundsaven

I videoen her lærer du alt om om rundsavens muligheder, klinger og funktioner. Rundsaven er bomstærk og kan med den rigtige indstilling klare alt fra grove til helt fine snit - både lige og forskellige vinkler. Og med den rigtige klinge kan du bruge saven i både træ, metal, gasbeton og kunststof.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Højbede