Sådan dyrker du radiser

Radiser er hurtigtvoksende og kan derfor sås flere gange i løbet af sæsonen. Det er ikke svært selv at dyrke radiser i haven, men du kan også let få succes med radiser i krukker. Læs her, hvordan du sår og dyrker radiser i køkkenhaven eller i krukker.

Radiser er en lækker grøntsag, eller snarere rodfrugt, som er virkelig nem at dyrke i haven. De vokser hurtigt, og den røde rod kan derfor plantes igen og igen gennem det meste af sommeren.

I denne artikel kan du læse, hvordan du skal så radiser, så du får det største udbytte, både i køkkenhaven og i krukker.

Sådan dyrker du radiser

Allerede fra april måned kan du begynde at så radiser i køkkenhaven.

Radiserne vokser så hurtigt, at du allerede kan høste 3 eller 4 uger efter såningen.

Sådan gør du:

  1. Lav en rille i jorden med cirka 1 centimeters dybde.
  2. Læg frøene i rillen med 2-3 centimeters mellemrum.
  3. Dæk frøene til med jord og vand forsigtigt.
  4. Sørg efterfølgende for, at jorden er fugtig, men ikke våd.
  5. Når radiserne begynder at spire, skal du luge ud i planterne, så der kun er 2-3 centimeter mellem hver spire, så radiserne har plads nok til at vokse.
  6. Efter 3-4 uger kan du høste de første radiser. Om sommeren går der endnu kortere tid.

Du kan med fordel så dine radiser som rækkemarkører mellem dine andre planter, som ikke vokser lige så hurtigt.

Radiser i krukker

Fordi radiser ikke er særligt pladskrævende og let at så, er det oplagt at så radiser i krukker, plantekasser eller højbede.

Hvis du sår radiser i krukker, skal du sørge for at vælge en lidt bred krukke, der er mindst 15 centimeter dyb. Det burde være nok plads til radiserne.

Stil krukkerne et lyst sted, hvor radiserne heller ikke får det for varmt, da radiser hurtigere går i blomst, hvis de står et sted, hvor det er meget varmt.

Pasning af radiser

Radiser kræver ikke en masse pasning og pleje. Det eneste, der er vigtigt, når du dyrker radiser, er, at jorden holdes fugtig. Du skal derfor vande jævnligt. Det gælder især ved dyrkning af radiser i drivhus.

Du behøver heller ikke gøde jorden, da radiserne sagtens kan gro og trives i helt almindelig havejord.

Radiser kan angribes af skadedyr og sygdomme ligesom de fleste andre afgrøder i køkkenhaven. Hvis du opdager, at der er skadedyr i dine radiser fx dræbersnegle, jordlopper eller kållarver, bør du rydde rækken med radiser og så nogle nye et andet sted. Fordi de vokser så hurtigt, kan det ikke betale sig at gå i gang med at bekæmpe skadedyrene.

Du vil kunne se det på radiserne, hvis de er angrebet af skadedyr ved, at der er huller i de røde stængler.

Høst af radiser

Radiserne er klar til at blive høstet, når du kan se det øverste af roden skyde op ad jorden. Hvis radiserne virker meget tynde, kan det være, du skal vente lidt med at høste, med mindre du har sået en sort, som ikke bliver så tykke. Generelt lyder en tommelfingerregel, at jo tykkere eller større radiserne får lov at vokse sig, jo skarpere og stærkere bliver de i smagen.

Når du høster radiserne, skal du blot hive dem lige op ad jorden, på samme måde som fx gulerødder.

Så snart du har høstet, kan du så en ny række radiser. På den måde bliver du selvforsynende med radiser hele sæsonen. I sommermånederne kan du høste og så radiser cirka hver anden uge.

Nogle radiser kan have en lidt stærk smag, men når du høster dine radiser tidligt, er de mere milde i smagen.

3 sorter af radiser

Der findes mange forskellige sorter radiser, sågar i forskellige farver.

Herunder får du 3 radisesorter, som alle er nemme at dyrke i køkkenhaven:

1. Cherry Belle

En rund og helt rød radise ligesom et kirsebær, deraf navnet. Denne sort kan både have en skarp og mild smag, alt efter hvor længe de gror, før de bliver høstet.

2. Istap

Denne radise er hvid og aflang, deraf navnet "istap". Radiserne kan blive op til 10-15 cm lange og smager lidt stærkere end andre radiser.

5. French Breakfast

Radisen, som de fleste kender den - rød med hvid spids. Denne sort vokser til lange, tynde radiser, der har en mild smag.