Pas på pindsvinene i haven

Når det lune forårsvejr begynder, kan man møde en af sommerens hyggeligste havegæster. Her dukker pindsvinet nemlig frem fra deres vinterhi, og tager på aftenbesøg i haver og andre steder, hvor de kan finde insekter og hvirvelløse dyr, som biller, regnorme, ørentvister, tusindben, larver og snegle, så de kan få vægten op og blive klar til parringstiden.

Det vesteuropæiske pindsvin er udbredt over hele Danmark. Du kan ofte møde det i villa- og sommerhusområder, hvor det gerne går på jagt i haven efter føde om aftenen og natten.

Om dagen sover pindsvinet i sin hule.

Det vesteuropæiske pindsvin er totalt fredet, og opfattes som et nyttedyr, fordi det spiser de insekter, som gerne går på rov i blomsterbedet.

Hold øje med pindsvinets rede om vinteren

Pindsvin er i dvale hele vinterhalvåret, hvor de kun vågner en gang om ugen eller hver fjortende dag.

Som vinterbolig bygger pindsvinet en rede af for eksempel blade og græs under en busk eller i et stille hjørne af haven. Den flytter også gerne ind i brændeskuret, så det er en god idé at være opmærksom på, om du har fået en uopdaget vintergæst, der skal passes lidt ekstra på.

Det samme gælder i kompostbunken, hvor pindsvinet også gerne bygger rede.

Du kan hjælpe pindsvinet ved at give dem de bedste muligheder for et godt vinterhi.

På Danmarks Naturfredningsforening har de en guide til, hvordan man selv kan bygge en redekasse, så pindsvinet kan blive ekstra forkælet til vinter. Læs mere her.

Pindsvin i vinterhi

Pindsvin ligger i dvale hele vinterhalvåret - gerne blandt blade eller under en busk.

Du må ikke give pindsvinet mælk

Når det bliver forår og insekterne begynder at dukke frem, så vågner pindsvinene, der er ekstra sultne og tørstige efter en lang vinter, hvor de har tabt en stor del af deres vægt.

Det kan derfor være en god gerning at stille en skål med vand i haven, specielt i sommerens tørkeperioder.

Vær opmærksom på, at du ikke må give pindsvin mælk, for deres maver kan ikke tåle det.

Du kan godt fodre pindsvinet, men det anbefales, at du ikke giver dem særlig meget. De er vilde dyr, der sagtens kan finde føde selv.

Du kan for eksempel sprede en smule af kattens tørfoder på græsplænen.

Pindsvinet er hovedsageligt kødspiser, men en sjælden gang kan de godt spise nedfaldsfrugter, som for eksempel søde blommer eller æbler.

Pindsvin spiser kattemad på græsset

Hvis du vil fodre pindsvin, må du ikke give dem mælk. Giv dem hellere vand eller lidt kattemad.

Pindsvin larmer, når de parrer sig

Parringstiden for pindsvin er omkring juni og juli, og det kan være en støjende affære.

Hannen bruger ofte lang tid på at nærme sig hunnen, som afviser ham med fnys og grynt.

Flere fortæller, at det næsten kan forveksles med en slåskamp.

Efter et par timers tilnærmelse lægger hunnen piggene ned, og hannen får lov at komme til.

Pindsvinet har en drægtighedsperiode på omkring 35 dage, hvorefter der fødes et kuld på 4-5 unger. Efter 4-6 uger kan ungerne klare sig selv.

Pindsvinets afføring kan godt forveksles med rottens, hvorfor mange tror, at de har fået besøg af den mere skadelige gnaver. Pindsvinets lort er cirka 3-5 cm lang og kan se glinsende ud på grund af de insekter, som pindsvinet spiser.

Pindsvin er ikke territoriale

Der er mange, der tror, at pindsvin er territoriale, men det er de faktisk ikke.

Hanner og hunner færdes i de samme områder, og hvis man har stillet vand i haven, kan man være heldig at se flere pindsvin, der deles om vandskålen.

Pindsvinene har ikke mange naturlige fjender i naturen. Den store hornugle har specialiseret sig i at jage pindsvin, men derudover er den største trussel nok havens robotplæneklipper, hvis den er sat til at køre om aftenen.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Haven