Tidligere troede man, at de giftige lupiner optog næringen fra jorden, men faktisk er det modsatte tilfældet. Blomsten optager nitrogen fra luften, og det kan være med til at gøre jorden mere næringsrig. Det tilførte kvælstof kommer også de andre planter i haven til gode, og derfor bruges lupiner ofte som en jordforbedrende plante.
Lupiner hører egentlig ikke hjemme i den danske natur, og nogle arter anses for at være invasive. Det gælder for eksempel mangebladet lupin, som Miljøstyrelsen fraråder at plante i haven, fordi den kan sprede sig til naturen, hvor den kan have negativ indflydelse på biodiversiteten.
Der er heldigvis mange arter af lupiner, som ikke er invasive, og de kan derfor plantes med god samvittighed og ro i maven. Dog er nogle varianter giftige for dyr og mennesker, så det er værd at være opmærksom på, specielt hvis du har kæledyr og børn i haven.
Såning af lupiner
Det anbefales at så lupiner i foråret, men frøet kan i princippet sås hele året, så længe jorden ikke er frossen.
Lupinen trives bedst i læ, fuld sol og i en let, mager jord. Hvis din havejord er meget kompakt, kan du eventuelt løsne den med lidt sand.
Lupiner er en hårdfør plante, der godt kan overleve en tørkeperiode, men mens den vokser skal den gerne vandes let. Det er dog vigtigt, at den ikke bliver overvandet. Her kan det også være en fordel med sandholdig jord, som ikke holder på vandet i modsætning til for eksempel meget lerholdigt jord.
Lupiner kan også stå i krukker. Planten tilpasser sig størrelsen på krukken, men det er vigtigt, at der er plads til det store rodnet, så krukken skal have en tilpas bredde og dybde.
Hvis du planter lupiner i en krukke med en diameter på minimum 45 cm, er du på den sikre side. Jo større krukken er, jo større chance er der for flotte blomster på lupinen.
Lupiner blomstrer to gange
Du kan købe lupinfrø i havecentre og hos specialiserede online-forhandlere.
Der er mange forskellige sorter at vælge imellem, hvor der for eksempel findes både etårige og flerårige lupiner.
Lupiner kan blomstre to gange på en sommer, første gang i juni. Hvis du klipper lupinen ned efter første blomstring, vil den have en efterblomstring i sensommeren (september).
Det anbefales typisk, at du klipper dine lupiner ned efter blomstring, hvis du ikke vil have, at de spreder sig.
Lupinen er vinterhårdfør på grund af rodnettet, der går så langt ned, at rødderne har adgang til vand, selvom det øverste lag jord er frossen. Nogle arter er mere følsomme overfor frost og har derfor behov for overdækning i løbet af vinteren. Det kan for eksempel være et lag af grannåle, afklippet græs eller halm.
4 fordele ved lupiner
- Brug de etårige gule lupiner som jordforbedring i køkkenhaven. Planten tilfører næring og kvælstof til jorden, så dine hjemmegroede grøntsager har de allerbedste forhold.
- Lupiner er nemme at holde og meget hårdføre, så selv utrænede haveejere kan være med.
- Når den blomstrer, er der ikke meget, der kan hamle op med den smukke lupin, der gør sig godt i ’vilde’ buketter.
- De fleste lupin-arter kan sagtens overvintre i danske haver, selvom der er frost. De mest følsomme arter kan have brug for et lag overdækning, som grannåle, afklippet græs eller halm, hvorefter de blomstrer flot igen, når varmen vender tilbage.