Én type gødning til det hele

Hvis du har græs, skal du have plænegødning, har du rododendroner, skal du købe rododendrongødning, og roserne skal naturligvis have særlig rosengødning, ligesom stauderne og urtebedet kræver hver sin særlige variant. Ikke på vilkår, siger vi! Du kan klare dig med langt mindre.

For nogle er haven en altopslugende hobby: Græsset skal trimmes, luftes og gødes flere gange årligt, buske skal klippes og nippes, urtebedet skal stå flot og grønt med snorlige rækker af grøntsager, og hver eneste plante skal have sin særligt tilpassede gødning. Havearbejde er en interesse, og emner som gødning er en liden- og videnskab.

Hvis du kan genkende dig selv i den beskrivelse, så giv denne artikel videre til en nabo, der, ligesom mange af os andre, ikke orker at bruge hverken tid eller penge på de utallige typer af specialgødning, der er på havecentrenes og byggemarkedernes hylder.

For du kan klare dig med så lidt som én type gødning, hvis du blot skal have din plæne til at se pæn ud og de øvrige planter til at trives fornuftigt. Til gengæld kan du altså ikke klare dig helt uden gødning, for alle planter har brug for næringsstoffer, som ikke findes i jorden i en almindelig villahave.

Universalgødning eller “allround”-gødning er løsningen, hvis det skal være nemt. De er designet, så de passer til det hele: Både din græsplæne og dine buske og grøntsager kan leve af de næringsstoffer, der er i gødningen.

Kemi eller ej?

Der findes to grundtyper af allroundgødning på hylderne: den kemisk fremstillede kunstgødning og den organiske. Kunstgødning er fabriksfremstillet, mens den organiske består af fx husdyrgødning og kompost i en særlig blanding.

Begge typer gødning kan købes i poser og sække, og dine planter er i princippet ligeglade med, om du vælger det ene eller andet. De vil bare gerne have næring.

Du kan også vælge den helt naturlige husdyrgødning, men det kræver en hel del viden at få blandet og doseret den korrekt.

ORGANISK GØDNING:

  • Omsættes langsomt (du skal kun gøde én gang årligt), forbedrer jorden, svær at overdosere.

  • Lugter, er dyrere end kunstgødning, ikke videre miljøvenlig at producere.

KUNSTGØDNING:

  • Nem at fordele og dosere, hurtigt opløselig, billig.

  • Kan nemt overdoseres, forbedrer ikke jorden, ikke videre miljøvenlig.

N, p og k - det betyder bogstaverne

En universalgødning er ofte en såkaldt NPK-gødning.

N er nitrogen (kvælstof), som hjælper planten med at vokse.

P er fosfor, der har betydning for planternes energiomsætning.

K er kalium. Det gør planterne mere modstandsdygtige over for sygdomme.

Tip fra gartneren

Flydende gødning er særligt velegnet til planter i krukker. Det skal typisk blandes med vand, som du så vander planterne med. Planterne optager lynhurtigt den flydende gødning, så hvis planterne hænger lidt med hovederne, selvom du husker at vande, så har du her førstehjælp på flaske.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Planter