Byg din egen swimmingpool

Hvem ville ikke ønske at have en pool i baghaven på en varm sommerdag? Familien Lidström har knoklet i fire måneder for at gøre drømmen til virkelighed. Poolen er omkranset af en lækker træterrasse med glasværn, så udsigten over markerne kan nydes fra liggestolene.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 måneder
Pris
75.000 kroner

Intro

Faktisk startede det hele med drømmen om et udendørs vildmarksbad, men da familien Lidström begyndte at tjekke priser, fandt de ud af, at en pool kostede næsten det samme.

Da der er plads til flere i en swimmingpool - og anvendelsesmulighederne er noget større - besluttede familien sig for en pool i stedet.

Det var et stort projekt at kaste sig ud i med udgravning, støbning af fundament, opbygning af støttemure, samling af pool osv.

Og det greb lidt om sig, da Kim og Bettina besluttede sig for, at der også skulle bygges en stor træterrasse omkring poolen med et lukket bræddehegn på langsiderne og et glasværn ud mod de åbne marker, så den smukke udsigt kan nydes fra et lækkert poolområde.

Familien Lidström brugte fire måneder på at bygge deres hjemlige sommerparadis, men det har været al knokleriet, de ømme muskler og cirka 75.000 kroner værd, for hele familien nyder at kunne boltre sig i det turkisblå vand.

Læs her om luksuspoolens tilblivelse og de mange overvejelser, du skal igennem, hvis du selv kaster dig ud i at etablere en swimmingpool hjemme i baghaven.

Vejledning

01
Overvejelser, du skal gøre dig ... 6 Trin

Hvis du vil have swimmingpool, er der mange ting, du skal have styr på og tage stilling til, fx vedrørende vand og valg af materiale. Kim og Bettina deler her ud af deres erfaringer.

... om vandtilslutning

Det er vigtigt, at der er en vandtilslutning og afløb tæt på poolen, så der er nem adgang til vand - og til at slippe af med det. Poolen skal nemlig efterfyldes jævnligt med vand om sommeren, da vandet fordamper, når vejret er solrigt og varmt. I oktober/november, når vandtemperaturen er ca. 7 grader, tømmer Kim og Bettina poolen, så rørene ikke sprænges af frosten. I foråret, omkring april, starter de poolen op igen. Deres pool rummer 48 kubikmeter vand.

... om poolens materiale

Swimmingpools fås i flere forskellige slags materialer, typisk i stål, glasfiber og styropor. Kim og Bettina valgte en pool i stål, fordi det er et af de billigste materialer. Stål er samtidig et af de nemmeste materialer at have med at gøre, når du selv vil stå for etablering af poolen. Deres ovale pool består af en stålvæg fremstillet i galvaniseret og coatet stål og en kraftig PVC-liner (“indmad”) på 0,6 mm i en frisk turkisblå farve. Indmaden findes i flere forskellige farver.

... helstøbt eller samlesæt

Alt efter hvilket materiale du vælger, bliver poolen enten leveret som et samlesæt eller en helstøbt form. En stålpool er typisk et samlesæt, som er med til at holde prisen nede. En pool i glasfiber er støbt i en form og leveres hel. Det kan godt stille store krav til transport og give udfordringer ved levering, da det kræver, at en gravemaskine eller lign. kan køre ret tæt på, hvor poolen skal placeres. Det var fx ikke muligt hos Kim og Bettina.

... om underlag ved poolen

Når du har pool i haven, bør du også tænke over, hvilket underlag der er omkring den. Det mest almindelige er enten fliser eller træterrasse. Kim og Bettina har valgt at bygge en træterrasse, som støder helt op til poolen, så den nærmest er fuldt integreret i terrassen. Det synes de, var det nemmeste at bygge og mest behagelige at gå på med bare fødder. De har valgt at give deres terrasse brunpigmenteret træolie for at forlænge træets holdbarhed.

... om pasning og rensning

Du skal bruge noget tid på vedligeholdelse, hvis du vælger at få pool. Kim og Bettina bruger ca. en time om dagen på at tilse deres pool. Den bliver støvsuget hver dag i sæsonen, og pH-og klorværdierne tjekkes, så der altid er den rette balance. De fik tilbudt et dagskursus af deres forhandler, så de kunne lære, hvordan de passer og renser deres pool.

... om afskærmning

Det giver god mening med afskærmning omkring et poolområde, dels for at skabe privatliv og hyggekroge, dels for at skabe læ. Hos Kim og Bettina har de også prioriteret at have udsigt, så de kan kigge ud på deres heste, der går på marken op til poolen. Så der er sat hærdet glas op i den ene ende, mens et lukket hegn omkranser resten af poolområdet.

02
Forberedelse 3 Trin

Når der er truffet beslutning om, hvor swimmingpoolen skal ligge, går gravearbejdet i gang. Hullet i jorden her skal have plads til en pool, der måler 4,2 x 8,5 m og har en dybde på 1,5 m.

1

Hullet til poolen markeres og graves ud. Det skal være ca. 1,7 m dybt, så der er plads til at lægge grus i bunden og støbe et fundament ovenpå. I hver side skal der graves en 50 cm dyb rende til en mur, der kan støtte poolens langsider. Det giver en solid fundering af og støtte til swimmingpoolen. Hullet graves med en minigraver.

2

Hullet er gravet ud, og fundablokke står klar til at blive muret op, så poolen får støttemure på begge langsider.

3

Der fyldes beton i renderne. I den ene side af renden er der sat en forskalling op, så betonen ikke flyder ud over det hele, men har ca. samme bredde som fundablokkene. Når betonen er tør, er der et solidt fundament, som støttemuren af fundablokke kan mures op ovenpå.

03
Støttemure og samling af pool 5 Trin

Langs den ovale swimmingpools lige sider bygges to støttemure, der forstærkes med armeringsstål. Der støbes et betonfundament mellem murene, som poolen kan stå på, når den er samlet.

1

Støttemurene bygges af fundablokke, der er hule i midten. I bunden af renden lægges først en række lecablokke, som murene af de hule fundablokke bygges op på. Der sættes lodrette stykker armeringsstål i murens hulrum, ca. pr. 20 cm, hvorefter murene fyldes op med beton.

2

Ups, så kan den spade ikke mere! Armeringsstål lægges vandret i murens hulrum for at give muren optimal styrke. Bagefter fyldes murens hulrum op med beton.

3

Støb et fundament af beton i bunden af hullet og mellem de to mure. Først lægges et 10 cm tykt lag grus ud. Det rettes af og stampes. Ovenpå fordeles 20 cm beton med armering. Efter et par dage er fundamentet hærdet nok til, at de værste gratere kan slibes væk, så underlaget er så plant som muligt, og poolen kan sættes op.

4

Poolen af stål samles oven på fundamentet. Den placeres, så langsiderne er præcis ud for de to støttemure. Den fejes ren for skidt og støv i bunden.

5

Indmaden monteres i poolen. Den kaldes også “lineren” og er en kraftig PVC-membran, som gør poolen tæt og mere behagelig at røre ved. Når indmaden er sat i, skal der laves udskæringer til dyser og rør. Der skal også monteres en pumpe, så det er nemt at tømme bassinet for vand.

04
Vand i poolen og terrassebygning 5 Trin

Det store øjeblik er kommet, hvor der skal fyldes vand i poolen. Det skal foregå, samtidig med at der fyldes beton ned rundt langs bassinet, så der hele tiden er det samme tryk på begge sider af poolen. Bagefter bygger Kim og Bettina et lækkert poolområde med træterrasse og hegn i både træ og glas.

1

Poolen fyldes med vand. Det er vigtigt, at det sker, samtidig med at der fyldes op med beton rundt langs de buede ender, så der er det samme tryk på poolens sider - både ude- og indefra. Og så kan der bygges træterrasse hele vejen rundt om poolen.

2

Træskelettet til terrassen bygges. Det består af stolper i siderne, hvor der forneden er monteret en bundrem. Oven på den sættes strøerne fast med en afstand på 60 cm.

3

Terrassebrædderne lægges. Det er en stor terrasse, så der er mange samlinger, og de forskydes, så de ikke kommer til at ligge ud for hinanden. Husk, at der skal være ca. 5 mm luft mellem brædderne ved samlingerne.

4

Der sættes glasværn op ved poolens ene ende, så der er udsigt over markerne. Brædderne rundt langs poolens rundede kanter skæres til til sidst.

5

Poolområdet er færdigt. Langs siderne er bygget hegn, så området er afskærmet. Kun for enden er der udsyn gennem det hærdede glas. Kim og Bettina er glade for, at de købte ekstraudstyr i form af lys i poolen - det giver en flot effekt om aftenen.

"Poolen bliver støvsuget hver dag, og vi tjekker pH- og klor-værdierne. Sammenlagt bruger vi ca. 1 time hver dag på at passe poolen. Og vi bruger ca. 3.000 kr. om året på klor." — Bettina Lidström

Materialer

BASSIN

  • Stålpool (her fra Berle Pool & Spa), oval med såkaldt liner (indvendig “beklædning”). Den måler 4,2 x 8,2 meter og har en dybde på 1,5 meter. Inkl. ekstraudstyr - en lampe, så der er lys i poolen.
  • Pris ca. 40.000 kr.

FUNDERING

  • Fundablokke, 20 x 23 x 50 cm, til vægge langs poolens sider
  • Grus, 0-8 mm, til bundsikring
  • Beton, bl.a. til støbt fundament og til påfyldning ved poolens rundede ender
  • Armeringsstål, 12 mm, til armering af murene ved poolens sider
  • Pris ca. 14.000 kr.

TRÆTERRASSE

  • Stolper, 100 x 100 mm
  • Reglar, 45 x 95 mm, til strøer
  • Terrassebrædder, trykimprægnerede, 28 x 120 mm
  • Skruer og beslag
  • Træolie
  • Pris ca. 10.000 kr.

AFSKÆRMNING

  • Stolper, 100 x 100 mm
  • Brædder til hegn
  • Glasplader til glasværn, inkl. beslag og skruer
  • Pris ca. 11.000 kr.

Specialværktøj

  • Minigraver

Tidsforbrug

Ca. 4 måneder.

Pris

I alt 75.000 kr. for det samlede projekt.

Sværhedsgrad

Det er et stort projekt at kaste sig ud i, og det kræver overblik og en del håndværksmæssig erfaring. Undersøg, hvor meget forhandleren kan bistå med praktisk vejledning, og alliér dig evt. med en entreprenør/byggesagkyndig.

Tegning

Sådan er opbygningen omkring poolen

Swimmingpoolen af stål graves ned i jorden, hvor den er placeret oven på et støbt fundament. Langs de lige sider støttes den af mure bygget af fundablokke, der fyldes med beton og armeres med jernstænger. Ved poolens runde ender fyldes op med beton, så der er solid støtte hele vejen rundt om poolen.

Sådan er opbygningen omkring poolen

Video

Montering af terrassebrædder

Læg dem i små ""grupper"", så er det let at fordele luften

Endesnit på terrassebrædder

Med dyksav og skinne bliver kanten helt lige

Proppede skruer på terrasse

Med et propborsæt får du et perfekt resultat

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Swimmingpool