Byg en pizzaovn af genbrugsmaterialer

Byg en nem lille pizzaovn ud af overskudsmaterialer fra haven. En ovn som denne er lavet på en formiddag og kræver ikke mange materialer. Det eneste, der er indkøbt til den her pizzaovn, er en ildfast sten, som adskiller to kamre.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
En formiddag
Pris
500 kroner

Intro

Princippet er enkelt, men det virker! Ovnen kan fx laves af gamle mursten eller af herregårdssten som her. Den holder ikke længe. Til gengæld kan den laves billigt af genbrugsmaterialer på få timer.

Det er en god idé at købe en ildfast sten, som kan tåle den direkte ild - og så skal du holde dig fra granit, flint og sandsten. Har du det in mente, så er det bare at gå i gang.

Se, hvordan vi har gjort, og lav din helt egen upcycling-ovn.

LÆS OGSÅ: Byg verdens nemmeste pizzaovn

I denne byggevejledning får du:

  • Trin for trin-vejledning
  • Arbejdstegning
  • Komplet materialeliste

Vejledning

01
Sådan bygges ovnen 8 Trin

Den her nemme pizzaovn skal ikke nødvendigvis holde mange sæsoner. Det betyder, at du ikke behøver at fokusere særlig meget på ovnens udseende og finish. Du skal derimod forsøge at lave den så tæt som muligt for at få mest mulig varme ud af den. Ovnen kan mures op med ildfast mørtel eller blot med helt almindelig bakkemørtel. En anden mulighed er at sætte stenene så tæt som muligt for til sidst at dække hele ovnen til med jord. Læs med her, og se vores bud på en nem, billig og sjov upcycling-ovn.

1

Start med at grave 5 cm af, hvor ovnen skal stå. Ovnen kan sagtens laves oppe i højden, men det kræver, at der støbes en bundplade, og at der laves en stabil bundramme til den forholdsvis tunge ovn.

2

Fyld hullet op med stabilgrus, og ret det af. Placér herefter en betonflise, som kan danne ovnens bund.

3

Den første række lægges ud, så fugerne mellem stenene bliver nogenlunde ens. Det er ikke vigtigt, at det passer præcist. Prøv at få det til at passe med hele sten, så du skal skære mindst muligt.

4

Stabl 3-4 rækker sten oven på hinanden. Sørg for, at opstillingen er lige, og husk, at hvert skifte skal forskydes, så der er et fornuftigt forbandt.

5

Markér stenene løbende, når ovnen prøvesamles. Det gør det meget nemmere, hvis den senere skal adskilles og mures op.

6

Den ildfaste sten lægges på. Mellem bagvæggen af ovnen og den ildfaste sten laves et mellemrum på ca. 10 cm, som danner en kanal mellem de to rum.

7

Der lægges yderligere to lag sten oven på den ildfaste sten, inden der afsluttes med endnu en betonflise. Det øverste kammer er omkring 30 % mindre end det nederste.

8

Lad ovnen stå, som den er, og fyld utæthederne med mørtel. Du kan også skille den ad for at mure den op. Det er også en mulighed at dække hele ovnen til med jord for at gøre den tæt.

Materialer

  • Ca. 60 stk. herregårdssten
  • Betonfliser, 40 x 40 cm
  • 1 ildfast sten, 46 x 46 x 6,5 cm
  • 15 l stabilgrus

Specialværktøj

  • Vinkelsliber med diamantskæreskive.

Tidsforbrug

En formiddag.

Pris

0-500 kr.

Sværhedsgrad

Denne ovn er supernem at lave. Der kan gøres mere ud af den, men det er ikke en nødvendighed i forhold til funktionaliteten.

Tegning

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Pizzaovn