Beskyt muren med kalk

Den smukkeste måde at beskytte en muret overflade på er at kalke den. Og udfører du arbejdet efter alle kunstens regler, er kalkningen også den mest holdbare måde at male sit murede hus på.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3-4 uger
Pris
4000 kroner

Intro

Kig godt på billedet. Det fortæller alt om, hvor stor forskel der er på at hvidte sit hus sjusket og at hvidte sit hus efter alle kunstens regler. Huset har to ejere, og for seks år siden hvidtede de hver sin halvdel. Ejeren af huset til højre hvidtede sin del hurtigt og effektivt med et enkelt tykt lag hvidtekalk. Naboen derimod var en hel sommer om at få kalket.

Seks år er gået. Naboens facade er stadig absolut præsentabel, mens muren til højre trænger igennem kalken. Og nu får ejeren en murer til at kalke sin del efter alle kunstens regler. Så kan en kalket facade nemlig holde i op til 18 år, og når kalken til den tid trænger til at blive frisket op, vil det kun tage nogle få øjeblikke.

Først blev murværket afrenset, genopbygget og vandskuret. Ejeren kunne faktisk godt have ladet facaden stå vandskuret, men den skulle kalkes hvid. Det kræver, at muren først sprøjtes med kalkvand, så får tre eller flere tynde lag kalk og til sidst en gang kalkvand igen. Det lyder af meget, men hver behandling er hurtigt gennemført – det er ventetiderne imellem, der strækker kalkningen over flere dage. Og belønningen er sikker. Kalkning giver en smuk og glat overflade, der beskytter muren.

Nu er det svært at se forskel på facaden på dobbelthuset, da begge sider nu er kalket efter alle kunstens regler.

Vejledning

01
Muren renses og klargøres 5 Trin

Mureren begynder med at rense murværket helt i bund - helt ind til rent murværk, hvor der ingen rester af maling er tilbage, og hvor alt murværk er godt fæstet. Arbejdet kan du klare med håndredskaber som murhammer, skrabejern og stålbørste, men det mest effektive på større opgaver er en højtryksrenser. Har du ikke sådan en, lejer eller køber du den til formålet. Det vil du ikke fortryde, den tjener sig selv hjem på ingen tid.

1

Vinduer og døre dækkes af. Det er især vigtigt, hvis du vil rense murværket med højtryksrenser. Sæt et stykke malermåtte inderst, så det lukker helt tæt, og en 3 mm krydsfinerplade yderst.

2

Afdækningen fikseres med et par lægtestumper i en smule overstørrelse. De bankes forsigtigt i spænd i lysningen. Pas på ikke at skade murværket.

3

Fjern al løs kalk og puds. Du renser muren mest effektivt med en højtryksrenser. VIGTIGT: Når du arbejder med høj tryks renser, er det vigtigt, at du bruger sikkerhedsudstyr.

4

Fjern fastsiddende, tykke flager af kalk, hvis muren skal tyndpudses, eller du ønsker en meget jævn mur. Her er murhammeren effektiv. Skal en ellers pæn, kalket mur genbehandles, fjernes kun løs kalk.

5

Brug en stålbørste til sidst. En roterende stålbørste på en vinkelsliber er effektiv. En alm. stålbørste kan også bruges til at glatte muren ren til sidst i afrensningen. Husk at fjerne al malingen.

02
Muren genopbygges 4 Trin

Nu skal alle huller på den rensede væg lukkes med mørtel. Er der løse og utætte fuger, giver det nemlig slagregnen mulighed for at trænge ind i murværket. Det kan føre til fugtskader længere inde i konstruktionen, og det kan give frostsprængninger om vinteren. Hvis vand, der er trængt ind i muren, fryser, udvider det sig og skubber puds ud af fugerne og slår tynde flager af murstenene. Derfor er det vigtigt at få lukket alle fuger og huller.

1

Fugt muren, hvor den skal repareres. Kom godt ind i hjørnerne med den fugtige kalkkost. Brug en kalkkost af god kvalitet.

2

Fyld fugerne med mørtel. Tryk den helt i bund i fugerne med en fugeske. Arbejdet går lettest og bliver pænest, hvis du bruger en fugeske, der lige kan gå ind i de gamle fuger.

3

Overfladen jævnes ud, hvor der er ujævnheder. Træk mørtlen på med et stålbræt. Mørtlen skal være med kornstørrelse på 1-2 mm, så den kan bære en vis tykkelse.

4

Træk mørtlen sammen med et pudsebræt, når mørtlen har sat sig, så den ikke hænger i det fugtige pudsebræt. Brug store cirkelbevægelser med let hånd, mens kornene i overfladen masseres sammen.

03
Muren vandskures 5 Trin

Du kan kun få en flot kalket facade, når den først er blevet vandskuret eller pudset. Hvis din mur er i god stand, er det ikke nødvendigt at gentage vandskuringen, men her er murværket så ujævnt, at ikke engang den bedste kalkning vil give et pænt resultat.

Hele muren skal derfor nu vandskures: Vi vil trække et tyndt lag mørtel ud over den, så sten og fuger kun anes.

Til vandskuringen bruges igen en mørtel uden cement, nu med finere korn, 0-1 mm.

1

Mørtlen trækkes på med stålbræt. Fugt først muren grundigt. Stålbrættet trykkes tæt ind til væggen, så laget er 1-2 mm tykt. Når mørtlen senere masseres igennem, skal laget kun være 1 mm.

2

Træk mørtlen frem og tilbage, til alt murværk er dækket inden for et område. Du kan skabe en perfekt ensartet flade, hvis den kan vandskures i sammenhæng.

3

Lad mørtlen sætte sig 10-20 min. Den skal være så fast, at fingrene kan presses forsigtigt mod mørtlen uden at sætte dybe mærker. Den må heller ikke være for tør, for så kan mørtlen ikke bearbejdes.

4

Muren vandskures med et blødt pudsebræt. Det trækker kornene sammen, så forbindelsen til underlaget bliver optimal. Mørtlen skal være så blød, at kornene kan flyttes, men så hård, at den ikke trækkes af.

Mørtlen masseres sammen med store, runde bevægelser.

5

Fyld evt. mere mørtel på, hvis laget bliver for tyndt. Eksperimenter med mere eller mindre fugt på pudsebrættet, med at tilføje lidt ekstra mørtel eller trække noget mere af.

04
Facaden kalkes 7 Trin

Når tyndpudsen har hærdet i nogle uger, skal muren kalkes hvid og skinnende. Det er vigtigt, at tyndpudsen har hærdet, så der er minimal risiko for, at overfladen misfarves indefra.

Kalkningen indledes og afsluttes med en behandling med kalkvand. Selve kalkningen foregår med ganske tyndt oprørt kalkmælk i mindst tre, gerne flere omgange. Jo tyndere lag kalken hærder i, jo mindre er risikoen for, at den slår fra og skaller af.

1

Muren kostes eller sprayes med kalkvand. Kalkvandet styrker underlaget, binder støv og sikrer de bedste betingelser for, at de følgende kalklag hæfter godt. Lad kalkvandet sidde til næste dag.

2

Næste dag oversprøjtes muren med vand. Hvis underlaget er tørt, trækkes vandet for hurtigt ud af kalken, så du har svært ved at fordele den jævnt og tyndt, og så hærder den ikke optimalt.

Husk, at muren skal vandes inden hver kalkning.

3

Hvidtekalken blandes med piskeris på boremaskine. Her røres en 25 kg’s spand med kulekalk op med vand. Du bliver rådet til at røre op med kalkvand, men det er en dyr og unødvendig udgift.

4

Kost den tynde hvidtekalk på muren. Arbejd på kryds og tværs, så kalken kommer godt ind i murværket. Det kan se formålsløst ud, men vær tålmodig: Jo tyndere lag, jo bedre bliver det færdige resultat.

5

Gentag behandlingen, når kalken er tør og hvid. Muren vandes, og et tyndt lag hvidtekalk kostes ud over muren. Muren skal have mindst tre lag i alt. Fire eller fem lag er endnu bedre.

6

Bland kalkvand i en havesprøjte. Den er helt ideel, når muren skal sprøjtes over med kalkvand. Her bruges færdigt kalkvand. Det koster lidt ekstra, men er nemt, og så får du den helt rette blanding.

7

Sprøjt muren med kalkvand til sidst. Kalkvandet binder krystallerne i kalken og murværket ekstra sammen, så der stort set ingen afsmitning kommer fra den flotte, hvide væg.

Materialer

• Fugemørtel, fx KKh 35/65/500 0-2 mm
• Kalkvand (færdigt eller fremstillet af læsket kalk)
• Hvidtekalk (røres op af læsket kalk og vand)

Specialværktøj
• Murhammer
• Stålbørste
• Højtryksrenser (lejes evt.)
• Børstekop til vinkelsliber (evt.)
• Murerkost
• Murske
• Fugeske
• Stålbræt
• Pudsebræt, blødt
• Kalkkost og radiatorpensel e.l.
• Stor forstøverflaske
• Piskeris på kraftig boremaskine

Tidsforbrug

Cirka 3-4 dage m. tyndpuds og 3-4 dage m. kalkning. Derimellem flere ugers tørretid

Pris

Cirka 4000 kroner

Sværhedsgrad

Underlaget er altafgørende, hvis du vil have en kalket facade, der holder. Arbejdet kræver håndelag, og du skal være grundig og påføre kalken i meget tynde lag. Jo tyndere, jo bedre.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...