Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skift de ødelagte mursten

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Er murstenene knækket, eller har de huller, skal de udskiftes. Det ser pænere ud, og så undgår du, at der trænger fugt ind i muren. Det er en ganske enkel reparation, der bliver stærkest, hvis du strækker arbejdet over to dage.

Gamle lamper eller udhæng efterlader som regel skruehuller eller flækkede mursten.

Intro

Er der grimme huller i ydermuren eller mursten, der er revnet, skal du reparere skaden, så der ikke trænger fugt ind og nedbryder murværket. På huset her er en udendørslampe blevet pillet ned. Det efterlader borehuller i to mursten, som skiftes ud med det samme.

Det er en stor fordel selv at skifte de ødelagte mursten, fordi du kan strække arbejdet over to dage. Hvis en murer skulle lave det, ville han typisk lave reparationen færdig den samme dag. Men resultatet bliver faktisk bedst og stærkest, når du kun fuger delvist op den første dag og venter med at fuge færdigt til dagen efter, når mørtlen har tørret et døgns tid.

Hvis du ikke har de originale sten, som huset oprindeligt er bygget med, gælder det om at finde nogle, der så vidt muligt ligner. Og når du skal købe mørtel, er det også en god idé at finde en, der er så tæt på den oprindelige som muligt.

Derfor er det gået galt

  • Gamle udendørslamper. I dette konkrete eksempel skulle en gammel udendørslampe fjernes, og det efterlod borehuller i to forskellige mursten.
  • Stolper og remme. Har du afmonteret et udhæng eller andre tilbygninger, der har været skruet fast til husmuren, kan du blive nødt til at udskifte mursten.
  • Tagrender og nedløbsrør. Tagrendeholdere eller holdere til nedløbsrør, som er monteret med skruer, kan også efterlade nogle store og grimme huller i murstenene.

Vejledning

Sådan gør du

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Bor, og fræs rundt om de sten, der skal udskiftes. Pas på ikke at beskadige omkringliggende mursten. Begynd med en lodret fuge og fugen under stenen - så kan du være heldig at løsne den med et let slag foroven.

2

Hug resten ud. Kløv evt. stenen med hammer og mejsel. Der kan være løse leca-eller krøyerkugler i hulrummet til isolering. Så hav en klud parat, hvis det er tilfældet, så du straks kan stoppe hullet til.

3

Gør hullet rent, så al løs puds børstes væk. Husk at gøre de omkringliggende sten i hullet våde - også de nye sten, der skal sættes i. Ellers suger de mørtlen tør for hurtigt, så den mister styrke og bliver porøs.

4

Bland mørtlen godt med en spandeske, og skub den på plads med en fugeske i bunden af hullet på stenenes liggeflader. Mørtlen skal være ret blød, så stenene nemt kan rokkes på plads. Placér stenene, og sørg for, at de flugter med de øvrige sten og fuger. Herefter skal du fuge første omgang, inden du lader reparationen tørre til dagen efter.

5

Fyld de sidste 20 mm af fugerne op dagen efter, når reparationen er tørret. Inden du fuger, skal du rense den tørre fuge for evt. løse dele med en hård børste samt sørge for at vande området godt.

6

Jævn forsigtigt den våde mørtel ud med børsten, så fugerne ligner de øvrige. Rens murstenene med vand og en stiv børste, evt. tilsat afkalkningsmiddel, som skal sidde lidt, inden du vasker med rent vand.

Materialer

Ud over et par nye mursten, mørtel, en spand og vand skal du også bruge lidt forskelligt murergrej.

Video

TIPS: Smart værktøj til lodrette fuger

TIPS: Murværket skal fugtes

TIPS: Hjemmelavet fugekradser

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage