Sådan sætter du klinkbrædder op

En facadebeklædning med klinkbrædder er en klassisk, smuk og enkel beklædning. Klinkbrædder er nemme at sætte op, og det går hurtigt, når først du har fået sat det første bræt op.

Hvad er klinkbrædder?

Et klinkbræt er skråtskåret bræt med et indhak i den brede side, hvor brættet skal overlappe det foregående bræt.

Et klinkbræt kan fx måle 25 x 125 mm. Disse mål betyder, at brættet har en tykkelse på 25 mm, hvor det er tykkest, og 125 mm er den bredde, brættet dækker, når klinkbrættet er monteret.

Hvorfor er klinkbrædder smarte?

Klinkebrædder er smarte, fordi de er nemme at montere, når først du har fået placeret det første bræt i bunden. Det er vigtigt, at det sidder helt præcist, da det bliver udgangspunktet for de øvrige klinkbrædder.

Klinkbrædder kan ikke bare bruges på facader, men er også et godt valg til fx carport, skur og hegn.

Bruges klinkbrædder til hegn, har det desuden den fordel, at beklædningen er pænt på begge sider.

LÆS OGSÅ: Byg selv skur beklædt med klinkbrædder

Montering af klinkbeklædning?

Inden du går i gang med at montere klinkbrædder, er det vigtigt, at du måler højden op, hvor de skal sidde, fx på en facade. Så kan du regne ud, om det går op med hele brædder, eller om det bliver nødvendigt at korte af det første bræt i bunden, så du kan slutte af med et helt bræt i toppen af facaden.

Når du har regnet ud, hvor det første klinkbræt skal placeres, holder du det op til det underliggende træskelet, du har lavet til montering på facaden. Placer et vaterpas oven på brættet og sæt streger, når det er i vater, så din klinkbeklædning kommer til at sidde snorlige, og fastgør brættet med skruer.

Det næste klinkbræt placeres oven på det første. Tjek med vaterpasset, inden du skruer det fast. Selv de mindste skævheder her kan få nogle kedelige konsekvenser, når du nærmer dig toppen af facaden.

Hvilke skruer til klinkbeklædning?

Det er en god ide at markere på brættet, hvor skruerne skal placeres. Skruerne må nemlig ikke gå igennem klinkbrættets nederste tynde kant, der overlapper det underliggende bræt. Skruerne skal placeres lige over, typisk med en skrue i hver side samt en i midten af brættet.

Når skruerne placeres lige over, er du sikker på, at det underliggende klinkbræt bliver presset ordentligt ind til facaden.

Skruer til fastgørelse af klinkbrædder skal være rustfri og mindst dobbelt så lange, som klinkbrædderne er tykke, dvs. mindst 50 mm lange til 25 mm tykke klinkbrædder.

Klinkbrædder afsluttes foroven på fx en facade med et såkaldt vandbræt eller vandnæse. Forskellen på et vandbræt og en vandnæse er, at vandnæsen har en rille (en næse) yderst, så vandet ikke kan løbe baglæns ind mod træet. Et vandbræt har ingen næse og monteres derfor med et lille fald, så vandet kan løbe væk fra træværket.

Kan du få klinkbrædder i sort?

Klinkbrædder fås i forskellige størrelse og træsorter, lige fra billigt trykimprægneret fyrretræ, til lærketræ i mellemprisklassen og dyrt og eksklusivt mahogni. Du kan også få klinkbrædder i Superwood, der er imprægneret på en særlig måde, så det har en meget lang holdbarhed.

Klinkbrædder kan også fås formalet, så din facade er klar, så snart du er færdig med at monterer beklædningen. Sort er en af de mest almindelige formalede farver, men Superwood kan også levere klinkbrædder i den farve, du ønsker.

VIDEO: Sådan monterer du klinkbrædder

På filmen her har vi lavet en opstilling i et studie, så du kan se, hvordan du sætter klinkbrædder op. I teksten nedenfor får ud en forklaring på, hvad håndværkeren udfører i studiet.

Når han har målt facadebredden op, er det bare om at skære klinkbrædderne til. Et klinkbræt er skråtskåret og med et indhak i den brede side, hvor brættet skal overlappe det foregående bræt. I dette tilfælde har vi valgt klinkbrædder af 25 x 125 mm lærketræ. Bemærk, at de 125 mm er den bredde, brættet dækker, når beklædningen sættes op. De 25 mm er den tykkelse, brættet har på det tykkeste sted.

Start med at markere, hvor det øverste bræt skal placeres. Marker derefter, hvor de efterfølgende brædder skal sidde. I bunden benyttes et vaterpas til at slå en lige streg, så han er sikker på, at det første bræt er helt vandret. Afhængigt af facadens størrelse kan det være nødvendigt at korte det første bræt i bunden, så du slutter med et helt bræt i toppen. Med en enkelt skrue monteres det første bræt på midten, selvfølgelig med den tynde ende opad.

Inden de næste skruer skrues i, vages atter ud, så man stadig er sikker på, at brættet er vandret. Selv den mindste skævhed her vil få nogle kedelige følger, når man når toppen.

På det næste bræt mærker håndværkeren op, hvor skruerne skal sidde. Skruerne må nemlig ikke gå igennem den tynde kant, så for at undgå det markerer han et punkt, der er mindst 3 centimeter inde. Og det samme mål afsætter han fra kanten. Nu kan bræt nummer to placeres oven på det første, og skruen skrues i. Bemærk, at skruen ikke sidder i det tynde træ og heller ikke går igennem brættet nedenunder. Derved presses det underste bræt på plads, men kan stadig bevæge sig en smule, som træ næsten altid gør.

At beklæde en facade med klinkbrædder er nemt og hurtigt, når det første bræt er monteret. Der skal kun en enkelt skrue igennem brættet og ind i den bagvedliggende lægte. Skruerne skal være mindst dobbelt så lange, som klinkbrædderne er tykke. Det vil i dette tilfælde sige mindst 50 mm.

Når beklædningen er nået op i højden, skal den adskilles fra loftgavlen med et vandbræt eller en vandnæse. Forskellen på et vandbræt og en vandnæse er, at vandnæsen har en rille – en næse – yderst, så vandet ikke kan løbe baglæns. Et vandbræt har ingen næse og monteres derfor med et lille fald, så vandet kan løbe af.

Vandnæsen her monteres med en enkelt skrue i hver enkelt bagvedliggende lægte. Bemærk, at der skal være en smule luft mellem vandnæsen og loftgavlen, så beklædningen ikke rådner på grund af manglende luftcirkulation.

LÆS MERE: Klinkbeklædning - den klassiske træbeklædning

    Andre læser lige nu ...