Sådan forebygger og fjerner du skimmelsvamp

Du kan selv gøre meget for at forebygge, at skimmelsvamp opstår i hjemmet. Er skaden allerede sket, kan du sagtens selv fjerne skimmelsvamp. Læs her, hvordan du gør.

Forebyg og fjern skimmelsvamp

Du må aldrig ignorere skimmelsvamp i dit hjem – men du behøver på den anden side heller ikke gå i panik.

Det er ikke til at undgå, at der kommer skimmelsvamp på fugtige steder i boligen, men du kan heldigvis selv gøre noget for at forebygge, at der kommer skimmelsvamp.

Er skaden sket, kan du også sagtens fjerne skimmelsvamp i de fleste tilfælde.

LÆS OGSÅ: Det skal du vide om skimmelsvamp

Hvordan fjerner man skimmelsvamp?

Der findes mange misforståelser, når det kommer til skimmelsvamp, og hvordan man fjerner det. Her kan du fx læse 15 myter om skimmelsvamp.

I denne artikel lærer vi dig, hvordan du nemt selv kan fjerne skimmelsvamp, og hvordan du fremover forebygger, at du får skimmelsvamp i boligen.

Fjern skimmelsvamp – sådan gør du

En støvsuger med HEPA-filter er et vigtigt værktøj, når du går til modangreb på skimmelsvamp. Men ud over at fjerne den skimmelsvamp, der er vokset frem, skal du finde årsagen.

 • Fjern årsagen til skimmelsvamp. Ellers vender problemet tilbage. Typiske årsager til angreb af skimmelsvamp er dårlig ventilation, forkert adfærd, pludselige vandskader fra enkelte uheld og langsomt opbyggede fugtskader på grund af fejlkonstruktioner.

 • Tjek omfanget af skimmelsvamp. Er det et mindre område, der er angrebet af skimmelsvamp, kan du selv fjerne skimmelsvampene.

 • Vask stedet. På vaskbare overflader vasker du skimmelsvampene væk.

 • Støvsug. Start med at støvsuge det areal, som er angrebet af skimmelsvamp, med en støvsuger med HEPA-filter. Det fjerner de fleste svampesporer. Brug maske og beskyttelsesbriller, mens du støvsuger.

 • Fjern skimmelsvampene. Skimlen kan vaskes af med Rodalon eller svampemidlet Protox/Hysan. Ofte kan du såmænd bruge et helt almindeligt rengøringsmiddel, fordi skimlen sidder løst på overfladen af materialet. Brug gummihandsker. Klorin vil vi ikke anbefale, fordi det bleger.

 • Støvsug igen. Når du er færdig med at vaske, bør du støvsuge rummet en ekstra gang, fordi skimmelsvampesporerne også kan vokse på det løse støv og snavs.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Fjern skimmel i fuger med Protox Fugeren

8 tips til at forebygge skimmelsvamp

 1. Luft ud. Flere gange om dagen med gennemtræk.
 2. Tænd emhætten. Mens du laver mad, bør emhætten køre.
 3. Tør tøjet ude. Tør aldrig tøj i rum uden mekanisk ventilation.
 4. Mindst 18 grader. Hold så vidt muligt samme temperatur i alle rum. Også i soveværelset bør der være mindst 18 grader.
 5. Luk døren. Luk døren, og tænd udsugningen, når du bader.
 6. Tør op. Efter badet tørres vægge og gulv af med svaber og klud.
 7. Tjek ventilationen. Er badeværelset ikke tørt, en time efter at du har været i bad, trænger rummet til en kraftigere ventilator.
 8. Tjek aftrækskanaler. Riste i kanaler skal jævnligt renses.

LÆS OGSÅ: Skimmelsvamp test: Sådan tester du for skimmelsvamp

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Indeklima