Det skal du vide om skimmelsvamp

Hvad er skimmelsvamp? Er det farligt, og hvordan opstår skimmelsvamp? I denne artikel kan du blive meget klogere på, hvad skimmelsvamp er, og hvor du kan finde det i din bolig.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er små svampe, som vokser på alle materialer, der rummer organiske stoffer, dvs. for eksempel på træ, tapet, gipskarton, silikone og uld.

Skimmelsvamp bliver til af sporer, som via luften kan sprede sig på alle steder. Sporerne findes også i luften, vi indånder.

Det er helt umuligt at holde sporerne fra skimmelsvamp ude af boligen.

I de fleste tilfælde kan du selv fjerne skimmelsvamp, hvis du blot sørger for også at finde årsagen og gøre noget ved den.

Se hvordan her: Sådan forebygger og fjerner du skimmelsvamp

Sådan opstår skimmelsvamp

Sporerne, der kan blive til skimmelsvamp, er overalt.

Udenfor gør skimmelsvampene stor gavn. De nedbryder alt det organiske materiale i haven – og i naturen i øvrigt, hvor livet ville gå i stå, hvis ikke skimmelsvampene gjorde det muligt for de nye planter at genbruge materiale fra de gamle.

Indendørs findes sporerne også i tusindtal. De fleste tørrer ud eller er inaktive. Men finder en skimmelsvampespore en fugtig flade på et organisk materiale, vågner den op og begynder at formere sig. Så sender den nye sporer ud. Og det er de mange tusinder af nye sporer, der ødelægger indeklimaet.

LÆS OGSÅ: 15 myter om skimmelsvamp

Hvordan ser skimmelsvamp ud?

Så længe luftfugtigheden er under 60 procent, er der ingen fare. Skimmelsvamp kan kun vokse, når luftfugtigheden i længere tid er 75 procent eller mere.

Når sporerne begynder at vokse, danner skimmelsvampene en lodden overflade.

De fleste af os tænker nok på skimmelsvamp som sorte pletter, men farven afhænger både af svampetypen og af det materiale, den vokser på. Derfor kan du også støde på hvide, lyserøde, brune og grønne skimmelsvampe.

Tegn på skimmelsvamp

Farven på skimmelsvamp afhænger af svampetypen, og skimmelsvamp kan derfor forekomme i mange forskellige farver og nuancer.

Skimmelsvamp symptomer

Skimmelsvamp opdager vi ofte, fordi der danner sig mørke plamager eller pletter på en væg, et loft eller omkring vinduerne.

Nogle typer skimmelsvampe lugter jordslået eller “af kælder”, så den lugt kan også være et tegn på skimmelsvamp.

Ofte vil skimmelsvampene vokse bag møbler eller andre ting, der står tæt op ad en ydermur. Her opstår der nemlig fugt, som skimmelsvampene elsker.

Finder du misfarvninger i boligen fx på fugtige og kolde steder, eller lugter der jordslået, er det altså sandsynligt, at der er tale om skimmelsvamp.

LÆS OGSÅ: Fjern skimmel i fuger med Protox Fugeren

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har skimmelsvamp i din bolig, kan du undersøge det ved at lede efter det i hjørner, bag møbler og i kælderen.

Omkring vinduer, der dugger, er det også oplagt at se efter. En kuldebro, som fx kan skyldes en uheldig konstruktion, hvor en bygningsdel er gennemgående ude fra kulden og ind til indervæggen, vil også kunne skabe kondens (fugt) og dermed skimmel.

Hvis du stadig er i tvivl, kan du teste det.

Læs mere her: Skimmelsvamp test: Sådan tester du for skimmelsvamp

Symptomer på skimmelsvamp

Skimmelsvamp ses typisk i hjørner, bag møbler, i kælderen eller omkring fugtige vinduer som her.

Skimmelsvamp - sygdomme

Alle skimmelsvampe kan give skimmelsvampeallergi.

Ude i naturen findes der flere tusinde slags skimmelsvampe. Kun 12-14 af dem vokser i vores boliger. Og kun tre af dem er direkte giftige – de udskiller toksiner, så man ikke skal røre dem. Men alle skimmelsvampe kan give et dårligt indeklima og allergiske reaktioner.

Det er meget forskelligt, hvordan folk reagerer på skimmelsvampene. Nogle kan opholde sig i årevis i rum med skimmelangreb. Andre reagerer på selv meget lidt skimmelsvamp, fx ved at få åndedrætsbesvær og hovedpine, mens næsen løber, huden klør, og slimhinderne bliver irriterede.

Kun 1-3 procent af os er allergiske over for skimmelsvamp – et tal, der måske vil stige, fordi meget tyder på, at hidtil raske mennesker kan udvikle allergi, når de udsættes for et kraftigt angreb af skimmelsvamp.

Er skimmelsvamp farligt?

Det kan det være, særligt hvis det får lov til at sprede sig, så det optræder i store mængder.

Og opdager du skimmel i din bolig, skal du ALTID reagere og gøre noget ved det.

Hvis skimmelsvamp har fået lov til at brede sig, fx under et gulv, hvor et vandrør er sprunget læk, så kan det være nødvendigt at totalrenovere gulve og andre bygningsdele. Det er en opgave for professionelle. Og i sådanne tilfælde kan det kræve genhusning af dig og din familie og rensning af møbler, bøger, tøj mv.

LÆS OGSÅ: Så farlig er ægte hussvamp!

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indeklima