Sådan undgår du kuldenedfald

Kuldenedfald opleves som regel som rigtigt ubehagelig træk og ofte tegn på dårlig isolering. Læs her, hvad du kan gøre for at undgå kuldenedfald.

Hvad er kuldenedfald?

Kuldenedfald opstår, når varm luft stiger op, og på den måde trænger kold luft ned. Derfor er der ofte også fodkoldt i et rum med meget kuldenedfald. Ofte opstår et kuldenedfald i forbindelse med større, kolde overflader. Kuldenedfaldet skyldes, at varm luft rammer den kolde overflade, bliver nedkølet og synker ned. Det kan være større vinduer eller kolde ydervægge, der kan forårsage et kuldenedfald. Men et kuldenedfald kan også sagtens stamme fra dårlige eller ødelagte lister eller lignende. En loftslem er typisk et sted, hvor der kan være kuldenedfald pga manglende tætningslister.

Undgå kuldenedfald fra vinduer

Kuldenedfald opstår ofte ved vinduer, hvor den kolde vindueflade forårsager kuldenedfald. Har du et vindue af ældre dato, kan du ofte modvirke kuldenedfaldet ved at montere moderne lavenergivinduer. De moderne vinduer isolerer langt bedre end ældre termoruder, og derfor kan du undgå kuldenedfald ved at montere nye lavenergivinduer. En anden måde at undgå kuldenedfald ved vinduer er at montere en radiator under vinduet. Varme fra radiatoren vil modvirke kuldenedfaldet. Det er en effektiv løsning, men ikke lige så miljøvenlig som at montere lavenergivinduer.

LÆS OGSÅ: Infrarødt termometer - tag temperaturen på alle overflader

Tjek tætningslisterne, hvis du vil undgå kuldenedfald

En anden typisk synder, når det kommer til kuldenedfald er dårlige eller manglende tætningslister. Er dine lister slidte eller ødelagte fungerer de ikke efter hensigten, og det vil typisk være årsag til et kuldenedfald. Kuldenedfald pga manglende lister kan findes overalt i boligen. Det kan være fra en loftslem, et vindue eller andre sted, hvor du vil lukke den kolde luft ude ved hjælp af isoleringslister. Derfor er det en god idé at gennemgå boligens tætningslister, hvis du vil undgå kuldenedfald. Hvis du finder ødelagte lister i din bolig, skal de skiftes.

Find vejledning til at skifte tætningslister: Sådan udskifter du tætningslister

Er dit vindue udstyret med vindueshaspe, så husk at lukke alle haspene, når du lukker vinduet. Mange nøjes med at lukke de nederste haspe, men gør man det, så slutter listerne ikke helt tæt, og det vil med stor sandsynlighed forårsage et kuldenedfald.

Tjek om vinduerne er tætte

Er du i tvivl om, hvorvidt dine tætningslister slutter tæt, så kan du bruge et stykke papir, som du sætter i klemme i vinduet, hvor du har mistanke om, at det ikke slutter tæt. Hvis du kan trække papiret ud, når du har lukket vinduet, så slutter listerne ikke tæt, og der vil være derfor være risiko for et kuldenedfald fra vinduet.

Andre råd mod kuldenedfald

Har du vinduer, der er udstyret med udluftningsventiler, så brug disse med omhu. Der kan slippe kulde med ind ad ventilerne og forårsage et kuldenedfald. Samtidig sørger ventilerne også for, at du får frisk luft ind i boligen, så det kan være problematisk at lukke alle dine udluftningsventiler. Du kan derfor overveje, om du kan nøjes med at lade en enkelt ventil stå åben, så du kan begrænse kuldenedfaldet til ét vindue.

Et andet middel mod kuldenedfald er, at trække gardinerne for om aftenen, og så trække dem fra igen om morgenen. Gardinerne isolerer en smule og kan tage toppen af et kuldenedfald.

LÆS OGSÅ: Radiator varmer ikke - sådan løser du selv problemet

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indeklima