Monter en spalteventil og fjern dug i vinduet

Dug på ruden er tegn på for høj luftfugtighed og for dårlig ventilation. Det kan du afhjælpe med en spalteventil i vinduesrammen. Se, hvor nemt du monterer den.

Intro

For høj luftfugtighed giver et dårligt indeklima i din bolig. Og et dårligt indeklima er ikke bare dårligt for dig. Fugten kan nemlig også sætte sig i møbler, vægge og andet og med tiden føre til råd eller i værste fald svampeskader. Derfor skal du være opmærksom på problemet, holde øje med fugt på indersiden af dine ruder og gøre noget ved det, så snart det opstår.

Løsningen er mere ventilation eller mere varme, og det mest effektive er en kombination af begge dele.

LÆS MERE: Sådan undgår du kondens på vinduer

Du kan selvfølgelig åbne dine vinduer og lufte grundigt ud hver dag. Men en nemmere måde at sikre bedre udluftning på er ved at installere spalteventiler i vinduesrammerne.

Det skal du bruge

For at montere en spalteventil i dit vindue har du brug for dette værktøj:

  • Bore-/skruemaskine
  • Tommestok
  • 10 mm bor
  • Blyant

Vejledning

01
Sådan monteres en spalteventil 6 Trin

Det er relativt let at montere en spalteventil. Du skal blot bruge lidt forskellige bor, og så er det lettest, hvis du bruger en skabelon at bore efter. Hos nogle producenter får du skabelonen med. Med andre må du selv tegne spalteventilens form over på et stykke papir, som du kan klistre på vinduet og bore efter.

I denne gør det selv-vejledning viser vi, trin for trin, hvordan du monterer en spalteventil. Det tager ca. en time og koster fra beskedne 100 kroner. Et nemt lille gør det selv-projekt, som boligen og hele husstanden får glæde af på både kort og lang sigt.

Spalteventil: Mærk op til vinduesventilen på midten af vinduesrammen. 1

Mærk op til spalteventilen på midten af vinduesrammen. Læg vinduet på et bord, og spænd en lægte fast på bagsiden af vinduet med tvinger, så træet ikke flosser, når du borer helt igennem.

Spalteventil: Sæt boreskabelonen fast på rammen 2

Sæt boreskabelonen fast på rammen med dobbeltklæbende tape. Pas på, at borehullerne ikke kommer for tæt på glasset. Skabelonen følger med ventilen.

Spalteventil: Bor huller til spalteventilen med et 10 mm bor 3

Bor huller med et 10 mm bor. Det er vigtigt, at boremaskinen holdes helt lige, da hullerne skal kunne dækkes både inde og ude af spalteventilen.

Spalteventil: Sæt den udvendige spalteventil på 4

Sæt den udvendige spalteventil på, så den dækker hullerne helt. Forinden skal du sørge for at rense godt op i hullerne, fx med trykluft eller en skruetrækker. Du kan også som her fjerne mellemrummet mellem hullerne med et stemmejern. Det giver et større hul og højere luftgennemstrømning.

Spalteventil: Fastgør den udvendige spalteventil 5

Fastgør den udvendige spalteventil. Da den ikke skal betjenes efterfølgende, er to små dykkere rigeligt.

Friskluftventil vindue: Den indvendige del af vinduesventilen fastgøres 6

Den indvendige del af spalteventilen fastgøres. Den skal kunne holde til at blive åbnet og lukket mange gange. Derfor skal den skrues fast.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Ventilation