Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En spalteventil i vinduet fjerner dug

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Dug på indersiden af dine ruder er tegn på for høj luftfugtighed i boligen. Der er brug for mere udluftning, og det får du nemt, hvis du monterer en spalteventil i vinduesrammen. Det hele kan tilmed ordnes på cirka en time.

Spalteventil: Ruden dugger, fordi der er for meget fugt i luften. Med en spalteventil kan luft udefra trænge ind, og på den måde får boligen frisk luft og ventilation.

Ruden dugger, fordi der er for meget fugt i luften. Med en spalteventil kan luft udefra trænge ind, og på den måde får boligen frisk luft og ventilation.

Intro

For høj luftfugtighed giver et dårligt indeklima i din bolig. Og et dårligt indeklima er ikke bare dårligt for dig. Fugten kan nemlig også sætte sig i møbler, vægge og andet og med tiden føre til råd eller i værste fald svampeskader. Derfor skal du være opmærksom på problemet, holde øje med fugt på indersiden af dine ruder og gøre noget ved det, så snart det opstår.

Løsningen er mere ventilation eller mere varme, og det mest effektive er en kombination af begge dele.

Du kan selvfølgelig åbne dine vinduer og lufte grundigt ud hver dag. Men en nemmere måde at sikre bedre udluftning på er ved at installere spalteventiler i vinduesrammerne.

Sådan virker en spalteventil

Spalteventiler består af to dele: en udedel, som beskytter mod slagregn og insekter, og så indedelen med selve ventilen, der kan åbnes og lukkes.

Hvis spalteventilen er åben, svarer det til at have vinduet på klem. Spalteventilen giver en åbning til det fri på cirka 20 cm². Gennem vinduesrammens borede huller kan luften trænge ind, og på den måde får boligen frisk luft og ventilation. Du kan selvfølgelig altid lukke for spalteventilen igen.

Spalteventiler fås i mange forskellige bredder fra 10 til 60 cm.

Spalteventil: Sådan virker en spalteventil

Derfor er det gået galt

  • Høj luftfugtighed. Når vi går i bad, vasker hænder, laver mad og trækker vejret, tilfører vi fugt til luften. Hvis din bolig ikke kan komme af med fugten, vil den sætte sig i blandt andet vægge og møbler og med tiden udvikle sig til råd og svamp.
  • Dårlig udluftning. Det er vigtigt, at din bolig kan komme af med al den ekstra fugt i luften. Den nemmeste måde at klare det på er ved at sikre en god luftcirkulation, så luften løbende skiftes ud.

Vejledning

Sådan monteres en spalteventil

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Det er relativt let at montere en spalteventil. Du skal blot bruge lidt forskellige bor, og så er det lettest, hvis du bruger en skabelon at bore efter. Hos nogle producenter får du skabelonen med. Med andre må du selv tegne spalteventilens form over på et stykke papir, som du kan klistre på vinduet og bore efter.

I denne gør det selv-vejledning viser vi, trin for trin, hvordan du monterer en spalteventil. Det tager ca. en time og koster fra beskedne 100 kroner. Et nemt lille gør det selv-projekt, som boligen og hele husstanden
får glæde af på både kort og lang sigt.

Vinduesventil: Mærk op til vinduesventilen på midten af vinduesrammen. 1

Mærk op til spalteventilen på midten af vinduesrammen. Læg vinduet på et bord, og spænd en lægte fast på bagsiden af vinduet med tvinger, så træet ikke flosser, når du borer helt igennem.

Vinduesventil: Sæt boreskabelonen fast på rammen 2

Sæt boreskabelonen fast på rammen med dobbeltklæbende tape. Pas på, at borehullerne ikke kommer for tæt på glasset. Skabelonen følger med ventilen.

Spalteventil: Bor huller til spalteventilen med et 10 mm bor 3

Bor huller med et 10 mm bor. Det er vigtigt, at boremaskinen holdes helt lige, da hullerne skal kunne dækkes både inde og ude af spalteventilen.

Spalteventil: Sæt den udvendige spalteventil på 4

Sæt den udvendige spalteventil på, så den dækker hullerne helt. Forinden skal du sørge for at rense godt op i hullerne, fx med trykluft eller en skruetrækker. Du kan også som her fjerne mellemrummet mellem hullerne med et stemmejern. Det giver et større hul og højere luftgennemstrømning.

Spalteventil: Fastgør den udvendige spalteventil 5

Fastgør den udvendige spalteventil. Da den ikke skal betjenes efterfølgende, er to små dykkere rigeligt.

Vinduesventil: Den indvendige del af vinduesventilen fastgøres 6

Den indvendige del af spalteventilen fastgøres. Den skal kunne holde til at blive åbnet og lukket mange gange. Derfor skal den skrues fast.

Materialer

For at montere en spalteventil i dit vindue har du brug for dette værktøj:

Spalteventil: Det skal du bruge til at montere en spalteventil

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage