4 tips holder duggen væk

Er du træt af duggede ruder og vinduesrammer, der bader i kondensvand? Se vores 4 tips til, hvordan du undgår problemet.

Hvis dine vinduesrammer bader i kondensvand, har du et indeklimaproblem. Problemet kan i værste fald resultere i skimmelsvamp og råd i vinduesrammerne.
Duggen og kondensvandet er udtryk for, at luftfugtigheden i din bolig er for høj, og det kan du ændre på. Samtidig viser duggen, at dine vinduer nok kunne være bedre isoleret end de er.

Sådan opstår kondens

Hver dag året rundt producerer vi masser af fugt, når vi laver mad, bader og blot trækker vejret. Og det er denne fugt, der bliver til dug eller kondens på vinduerne. Det skyldes, at den relative luftfugtighed bliver så høj, at den rammer 100 % (og altså bliver til vand), og da den relative luftfugtighed bl.a. afhænger af temperaturen, er det i mødet mellem den varme indeluft og den kolde udeluft, at problemet bliver synligt.

LÆS OGSÅ: Fjern dug med en spalteventil

Luft ud

Om vinteren er vi samtidigt mindre gode til at lufte ud, fordi der bliver koldt, når vi åbner vinduerne. Men udluftning er helt nødvendigt, også om vinteren. Og det betyder ikke, at der bliver meget koldt indenfor, for du skal blot lave gennemtræk i fem minutter tre gange dagligt.

Skift vinduerne ud

Duggen samler sig typisk ved vinduernes rammer. Det er nemlig her, isoleringen typisk er dårligt. Har du store problemer med kondens, bør du overveje at skifte til mere energirigtige vinduer. Det vil fjerne eller i hvert fald begrænse problemet betydeligt. Tre-lags energivinduer isolerer faktisk så godt, at de sommetider dugger på ydersiden, fordi deres overflade er koldere end den omgivende luft.

4 tips holder duggen væk:

  1. Luft ud i 5-10 minutter med gennemtræk tre gange dagligt.
  2. Hold luftfugtigheden under 55 % fra november til maj.
  3. Sørg for god ventilation i bad og køkken – og brug den.
  4. Hold vinduesventiler og andre udluftningsventiler åbne.

LÆS OGSÅ: 13 myter om ventilation

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indeklima