Intro
Vejledning
01
Ventil i ydervæg
5
Trin
Start med at montere friskluftsventiler i alle soveværelser. Her skal den friske luft ind i huset.
En effektiv løsning er en ventil i ydermuren. Det kræver en kraftig boremaskine (er muren af beton, skal maskinen være ekstra kraftig) og gerne en lægte- eller multisøger. Bedst er en multisøger, så du kan sikre dig, at der hverken er lægter, vandrør eller ledninger der, hvor du vil bore hul.
Du skal bruge en hulsav i samme diameter som den ventil, der skal sættes i. En hulsav til mursten eller beton kan du købe eller leje. Men start med et tyndt søgebor, inden du borer det endelige hul.
Tjek væggen for lægter, ledninger mv. Er du det mindste i tvivl om, hvad der er gemt inde i væggen, bør du bruge en multisøger, der både kan finde træ, metal og strømførende kabler.
Bor for med et tyndt bor, når du har bestemt ventilens placering. Bor hele vejen igennem muren.
VIGTIGT! Husk at kigge både ude og inde, inden du afgør, hvor ventilen skal placeres.
Bor hul til ventilen. Brug et bor, der passer til det materiale, muren er lavet af. Her er det krydsfiner uden på murværk, så vi starter med et hulbor til træ.
Monter en rist udvendigt. De fås i mange varianter, i plast, galvaniseret stål, kobber mv. Den skal blot passe til ventilationsrørets diameter.
02
Ventil i vindue
5
Trin
Det er ikke altid praktisk muligt at sætte en ventil i ydermuren eller ned gennem taget. En anden løsning er ventiler placeret i vinduer eller døre. Det er en nem og diskret løsning.
Det eneste, det kræver, er en boremaskine med et spadebor. Til denne model ventiler skal vi bruge et 16 mm bor.
Hvis rammerne består af to dele, er det en god idé at sætte en tynd tætningsliste rundt om de huller, du borer. Så mindsker du risikoen for kondens imellem vinduesglassene.
Ventilerne her kan lukkes til. Det kan være en fordel på meget kolde vinterdage. Husk blot at åbne dem igen.
Tape den medfølgende boreskabelon fast på vinduets ramme. Marker så hullerne ved at slå en stift igennem skabelonen, så du har mærker at bore efter om lidt.
Bor for med et tyndt bor, fx 5 mm. Sørg for at bore helt lige igennem rammen. Er du usikker, så mærk hullerne op med skabelonen indefra, og bor halvt ind fra begge sider.
Bor igennem rammen med spadeboret. Pas på, at der ikke er beslag, skruer eller andet i vejen. Bor uden pause, indtil borets spids går igennem på den anden side.
Bor fra den anden side. Da spidsen af spadeboret har været igennem rammen, borer du blot præcis igennem disse huller. Ved at bore fra begge sider undgår du, at træet flosser.
03
Ventil i indervæg
4
Trin
Nu har du fået den friske luft ind i huset. Emhætten i køkkenet, ventilatoren på badeværelset og brændeovnen i stuen skal nok hjælpe dig med at sende den mindre friske luft ud, efterhånden som den bliver “forurenet” af fugt og lugt. Men det forudsætter, at luften kan flytte sig fra dine friskluftsventiler og hen til udluftningskanalerne.
Slutter dine døre tæt forneden, er det en god idé at sætte ventiler i væggene imellem rummene. Så kan luften vandre fra rum til rum, også når dørene er lukkede. Igen er der et alternativ, hvis det er besværligt eller bare uønsket at bore hul i væggene: Du kan sætte ventiler i dørene.
Bor hul til ventilen. Brug den samme metode som i ydermuren: Tjek, at du ikke borer i ledninger eller lignende, bor med et tyndt bor, og lav så det endelige hul.
Sæt det afpassede rør i hullet. Hvis det ikke sidder fast, kan du give det en lille stift eller skrue.
Sæt lidt tape rundt om ventilen (risten). Det sikrer, at den sidder ordentligt fast. Sæt så ventilerne i røret på begge sider af væggen.
04
Ventil i inderdør
2
Trin
Tidsforbrug
Det tager en dags tid, hvis du skal sætte 2-4 ventiler og et par ventilatorer op.
Pris
Ventil i ydermur ca. 250 kr.
Vægrør ca. 30 kr. pr. del
Ventiler, indervæg ca. 40 kr.
Ventilator ca. 1000 kr.
Smedejernsrist ca. 150 kr.
Sværhedsgrad
Sørg for, at der ikke er hindringer, fx kabler inde i væggen. Så er projektet overkommeligt for de fleste.