Sådan lukker du et stort hul i pudsloftet

Reparation af et stort hul i pudsloftet er ikke svært, men det kræver den rette teknik at få reparationsmørtlen til at blive hængende. Se her, hvordan du skal gøre.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 dage
Pris
140 kroner

Intro

De fleste, der har prøvet at lappe et stort hul i et pudset loft, vil gerne indrømme det: På et tidspunkt var vi ved at give op, fordi vores mørtel hele tiden faldt ned. Og var vi heldige at få mast en klat op imellem de spredte rester af strå, så ramte den os i nakken, straks vi vendte ryggen til.

Men du skal ikke smide værktøjet og tilkalde en murer. Murere er ikke troldmænd, de gør bare tingene, så de får det bedste ud af materialerne. De har også et håndelag, som du ikke kan læse dig til eller forvente at opnå, medmindre du bliver murer på fuld tid.

Men det kan du kompensere for ved at følge grundreglerne her: at være grundig med bunden, at bruge en god mørtel og at lægge mørtel på i tynde lag.

For tiden er helt afgørende, og når din mørtel falder ned, er det næsten altid et udtryk for, at du har været for utålmodig.

LÆS MERE: Reparation af revner i loftet - sådan!

Grundlov for pudsreparation

§1. Forbered bunden grundigt. Fjern løs puds og støv, fugt underlaget, så det ikke suger vandet ud af din mørtel, og tilføj om nødvendigt et net e.l., som din mørtel kan gribe fat i.

§2. Vær omhyggelig med dine materialer. Vælg den rette mørtel, og rør den så længe, som den kræver.

§3. Ikke for meget på ad gangen. Det første lag skal bare være få millimeter tykt og sikre vedhæftning. Tag dig derefter tid til at bygge på i flere lag, og lad hvert lag få tid til at hærde.

Vejledning

Til at reparere et pudset loft er det oplagt at bruge en restaureringsmørtel uden cement, og den finder du klar til at røre op med vand i de bedre byggemarkeder. Vi bruger her en mørtel med op til 2 mm store sandkorn. Bliver den for grov i overfladen, kan du følge op med et tyndt lag puds af samme type med finere korn.

Kalkmørtlen er meget nem at arbejde med, nemmere end cementmørtel, men det kræver, at du rører den så grundigt igennem, at du bør bruge et såkaldt piskeris på en kraftig boremaskine og arbejde din mørtel tålmodigt igennem i omkring 10 minutter.

1

Vi fjerner den løse puds og alt støv. Kun den puds, der sidder godt fast på det øvrige pudslag eller underlaget, får lov at blive siddende. Med en godt våd murerkost vasker vi derefter støvet af.

2

Vi klipper et stykke kyllingenet til, så det passer i hullet. Formålet er at give vores mørtel noget ekstra at holde fast i, og nettet får også de gamle strå til at sidde lidt mere stabilt, så det er lettere at få mørtlen til at finde støtte i dem.

3

Kyllingenettet clipser vi fast. Ved at bruge hæfteklammer i stedet for papsøm eller andet får vi godt fat i trådene, og vi undgår at slå mere løs på loftet.

4

Så er det tid at lægge mørtel i hullet. Vi rører den færdigblandede tørmørtel op med vand med et piskeris på en kraftig boremaskine - efter ti minutters bearbejdning er den smidig og binder godt. Vi fugter hullet og trykker mørtel op i kanten.

5

Underlaget fugtes jævnligt under murerarbejdet. Vi gør det ved at sjaske lidt vand op med murerkosten, du kan også bruge en forstøverflaske. Grunden er, at underlaget ikke må trække fugten ud af den nye mørtel, som så ikke kan binde.

6

Den nye puds bygges op lag for lag. Mørtel kastes i små klatter på med svirp i håndleddet - eller trykkes fast i små klatter. Første lag skal være ganske tyndt, så det ikke bærer nogen vægt. De næste dage bygger du på med lidt tykkere lag, til hullet er fyldt.

7

Det sidste lag mørtel glattes ud med et fugtigt filtsebræt med en blød svamp. Mørtlen skal være fast, men stadig levende, så trækker du med de lette cirkler overfladen sammen i niveau med pudsen.

TIPS: Glat overgangen med en pensel.

Materialer

• Færdigblandet kalkmørtel, fx KKh 35/65/500 0-2 mm pudsmørtel
• Kyllingenet m. klamper

Specialværktøj
• Murske, murerkost, filtsebræt og spand
• Piskeris på kraftig boremaskine

Tidsforbrug

En god time - spredt ud over 3-5 dage, især afhængigt af hvor dybt hullet er

Pris

En sæk hydraulisk mørtel koster omkring 140 kroner.

Sværhedsgrad

Det kan virkelig drille, men hvis du følger rådene her, vil du hurtigt få styr på arbejdet.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Loft