Video
Let
Svær

De fleste, der har prøvet at lappe et stort hul i et pudset loft, vil gerne indrømme det: På et tidspunkt var vi ved at give op, fordi vores mørtel hele tiden faldt ned. Og var vi heldige at få mast en klat op imellem de spredte rester af strå, så ramte den os i nakken, straks vi vendte ryggen til.

SÅDAN GØR DU:

1. Vi fjerner den løse puds og alt støv

Kun den puds, der sidder godt fast på det øvrige pudslag eller underlaget, får lov at blive siddende. Med en godt våd murerkost vasker vi derefter støvet af.

2. Vi klipper et stykke kyllingenet til

så det passer i hullet. Formålet er at give vores mørtel noget ekstra at holde fast i, og nettet får også de gamle strå til at sidde lidt mere stabilt, så det er lettere at få mørtlen til at finde støtte i dem.

3. Kyllingenettet clipser vi fast

Ved at bruge hæfteklammer i stedet for papsøm eller andet får vi godt fat i trådene, og vi undgår at slå mere løs på loftet.

4. Så er det tid at lægge mørtel i hullet

Vi rører den færdigblandede tørmørtel op med vand med et piskeris på en kraftig boremaskine – efter ti minutters bearbejdning er den smidig og binder godt. Vi fugter hullet og trykker mørtel op i kanten.

5. Underlaget fugtes jævnligt under murerarbejdet

Vi gør det ved at sjaske lidt vand op med murerkosten, du kan også bruge en forstøverflaske. Grunden er, at underlaget ikke må trække fugten ud af den nye mørtel, som så ikke kan binde.

6. Den nye puds bygges op lag for lag

Mørtel kastes i små klatter på med svirp i håndleddet – eller trykkes fast i små klatter. Første lag skal være ganske tyndt, så det ikke bærer nogen vægt. De næste dage bygger du på med lidt tykkere lag, til hullet er fyldt.

7. Det sidste lag mørtel glattes ud

med et fugtigt filtsebræt med en blød svamp. Mørtlen skal være fast, men stadig levende, så trækker du med de lette cirkler overfladen sammen i niveau med pudsen. TIPS: Glat overgangen med en pensel.