Intro
Vejledning
01
Skelettet sættes op
11
Trin
Kantskinnerne kan du skrue i væggen, så snart du ved, hvor højt loftet skal sidde.
Men derefter skal du planlægge hele loftet i detaljer. De bærende skinner skal nemlig sidde, så gipspladernes langsider kan skrues op i dem, og mellemskinner skal tilsvarende ikke kun sidde for hver 30 cm, men samtidig sidde, så pladernes korte kanter har underlag.
Da du samtidig skal tage højde for, at pladerne ved væggen bør skæres til, så den brede spartelfas forsvinder, og at skinnerne ikke må gennembrydes af rør, ledninger og spots, så skal du altså nu, før du lægger de første skinner ind over rummet, bestemme dig for, hvor hver eneste gipsplade skal placeres.
Du kan strege op til kantskinnen med et vaterpas, men det er meget lettere at føre den vandrette linje rundt på alle vægge og gennem alle hjørner med laservaterpas.
Kantskinnen skrues fast - med gipsskruer, hvis væggen er af træ. I murværk må du finde en løsning, der bider i underlaget, og her vil sømplugs ofte være en god og hurtig løsning.
Og så skal der tænkes! Nu skal du beslutte, hvor pladerne skal sidde, så skinnerne ikke kommer i vejen for kabler, rør osv. På loftet slår du derefter med kridtsnor en streg over hver bæreskinne.
Så skruer du en øsken op til hver bæring - her har du glæde af de kridtstreger, du slog. Sæt en bæring for hver 60 cm eller så, og undgå at sætte en bæring, hvor mellemskinnerne vil krydse.
Bæreskinnerne skæres til og lægges op i kantskinnen, hvor de gøres fast med selvskærende skruer. De sættes for hver 120 cm, målt fra midte til midte, så pladerne kan skrues fast i alle langkanter.
Bæringerne sættes i bæreskinnerne. Ved at klemme de to vinger i ankerfikset sammen kan du justere beslagene, til skinnerne inde i rummet ligger i samme højde som kantskinnen.
Samlebeslagene trykkes på plads i bæreskinnerne for hver 30 cm. Hvis de vil komme i vejen for spots fx, kan du bruge en ekstra mellemskinne og forskyde dem, så afstanden stadig er højst 30 cm.
Mellemskinnerne klikkes på plads i samlebeslagene. De passer til pladebredden, men ud mod væggene må de kortes af med en pladesaks (eller en nedstryger, men det tager længere tid).
Styreflapperne i samlebeslagene bukkes ned om bæreskinner og mellemskinner, efter at de er klikket på plads i beslaget.
Rækkefølgen
Systemet af stålskinner og beslag ser uoverskueligt ud, men splittet op i den rette rækkefølge er arbejdet faktisk meget enkelt.
02
Pladerne sættes op
7
Trin
Hvis det forsænkede loft skal lukke af for støj, sætter du to eller tre lag gipsplader og mineraluld op på stålskelettet, men ellers er et lag plader nok.
Før du sætter pladerne op, skærer du en fas til spartelmasse på de kortsider, der skal stødes sammen, og markerer, hvor de dækker en mellemskinne - så du bagefter ved, hvor skruerne skal sidde.
Begynd altid med en plade midt i rummet - den kan nemlig lægges hel og ubeskåret op, så alle kanter ligger midt på en skinne. Så har du den at arbejde ud fra, når de næste plader placeres, og når du kommer til pladerne langs væggen, er det enkelt at skære pladerne til.
De korte kanter på gipspladerne affases, før du sætter pladerne op, så du kan samle dem med spartelmassen. Du kan i dag få plader, hvor kortkanterne ligesom langkanterne har spartelfas.
Træk en blyantsstreg for hver mellemskinne (brug ikke tusch eller blæk, der slår igennem malingen!). Når pladerne først er sat op, er det håbløst at gætte sig til, hvor skruene skal sidde!
TIPS: Sæt en finger under tommestokken, og hold blyanten ved stokkens ende - så er det let at trække stregen!
Sæt først en hel plade inde på loftet, hvor den ikke skal tilpasses væggen, men kan placeres omhyggeligt midt på bæreskinner og mellemskinner. I kanterne sætter du skruer for hver 20 cm, i mellemskinnerne skrues for hver 30 cm.
Hjælpeklodser på bæreskinnen gør det meget lettere at styre den første række plader præcist på plads. De fabriksaffasede langkanter stødes tæt sammen, de korte kanter sættes med 3-4 mm luft.
De yderste plader tilpasses væggen - og samtidig får du fjernet de brede spartelfaser, der er svære at spartle pæne ud mod væggen. Skær pladerne, så der er 3-4 mm luft til en regulær fuge.
Pladerne skæres til fra forsiden med en hobbykniv, der trækkes langs en metalskinne e.l. Snittet skal bare gå 1-2 mm ned i gipsen. Pladerne ligger her på to lange lægter anbragt på arbejdsbukke.
03
Loftet spartles glat
3
Trin
Alle samlinger spartles og armeres med papirtape, og alle skruer spartles over. Samlingerne spartles i flere arbejdsgange, lettest med tørretid mellem hvert lag - se tegningen.
Efter sidste spartling slibes loftet med slibepapir, korn 100 eller finere. Imellem to spartlinger er det bedre at skrabe overskydende gips af med spartlen, så støvet ikke generer næste spartling.
Materialer
- Skinnesystem i stål (CD-1 fra Danogips)
- Gipsplader (med skruer til 1 lag gips)
- Spartelmasse og papirtape
Tidsforbrug
3-7 dage. Husk hærdetid til spartling, filt og maling.
Pris
Cirka 100 kroner pr. m2 for skelet og et lag gipsplade.
Sværhedsgrad
De enkelte opgaver er ikke så svære, men det samlede projekt kræver planlægning, overblik og præcision.
Tegning
Loftet af gips og stål justeres let og præcist
Det forsænkede gipsloft skrues på et skelet af stållægter. Stållægter vejer kun halvt så meget som trælægter, de er helt lige - og de kan justeres millimeterpræcist på plads.
Systemet skiller sig ud ved, at alle lægter ligger i samme plan, men meget af arbejdet kan uden videre overføres til langt de fleste systemer. Det gælder fx, at man først sætter en kantskinne rundt på alle vægge, hvor loftet skal sidde.
Tværs over rummet lægges så bæreskinner med en indbyrdes afstand, der passer til gipspladerne - pladerne skal senere skrues fast i kanterne og i alle mellemskinnerne.
Mellem bæreskinnerne sættes et gitter af mellemskinner. De lægges ellers ofte i hele rummets bredde, men i systemet her er de skåret op, så hele skelettet ligger i samme plan.
Midt i rummet vil skelettet synke, og derfor knyttes det til det “rigtige” loft med beslag, der et for et justeres i højden.
