Gipsloft

Et gipsloft er en flot løsning, der ikke koster det hvide ud af øjnene, hvis du selv sætter det op. Loftet skal leve op til en række krav, men med vores råd og vejledninger, som du finder her på siderne, er du godt på vej.

  Gipsloft og opsætning af gipsloft

  Vil du have et nedhængt loft, er gipsplader det rette valg. Gipsplader til loft giver et flot slutresultat til et nedsænket loft, og gipsplader til loft er ovenikøbet gode til at holde på varmen i din bolig. Du kan med det rette værktøj sagtens kaste dig ud i montering af gipsloft, vores vigtigste råd er, at når du monterer et gipsloft skal du være meget grundig når du måler op, for at få et flot resultat.

  Nedhængt gipsloft stopper støj

  En anden fordel ved et nedhængt gipsloft er at det bidrager positivt til akustikken i et rum. Har du støjende overboer eller leger ungerne på husets øverste etage, kan du med et nedhængt loft stoppe meget af støjen fra overetagen.

  En helt anden sidegevinst, der kan redde liv i den sidste ende, er, at et nedhængt gipsloft også bremser ild, så familien i tilfælde af en brand har længere tid til at nå i sikkerhed.

  Gipsloft montering - hvordan sætter man gipsloft op?

  Den nemmeste og sikreste måde at skabe et flot nedhængt loft i sit hjem på er uden sammenligning at bygge det op af gipsplader. Kravene til sådan et gipsloft er ellers øget voldsomt de senere år, når det vender op mod isoleringen. I dag skal du opbygge en tæt, dampspærre. Den skal sikre, at din varme luft ikke uden videre blæser ud til gråspurvene, mens du selv sidder i træk og kulde, og den skal sørge for, at fugten fra dine stuer ikke sætter sig i de skjulte dele af dit hus.

  Opsætning af gipsplader på loft

  Men på trods af dette kan du trygt kaste dig ud i det krævende arbejde, som montering af gipsloft trods alt er. Vor tids materialer og værktøj er blevet så meget bedre, at du sagtens kan bygge et nedhængt gipsloft efter alle kunstens regler. En gipshejs er nærmest uundværlig, når du monterer et gipsloft. Den kan du leje i de fleste byggemarkeder. Eller du kan bygge din egen billige gipshejs på et par timer - se hvordan i denne artikel: Gipshejs til under 200 kroner

  Derudover kan du overveje, om du vil bruge en gipsskruemaskine. En gipsskruemaskine med bånd letter arbejdet og øger tempoet markant. Bruger du løse skruer, når du monterer dit gipsloft, så køb et dybdestop til gips.

  Gipsloft forskalling

  Når du monterer et gipsloft, skal du i de fleste tilfælde også sætte forskalling om. Det sker ved, at der sættes forskallingsbrædder op hele vejen rundt på loftet, så gipspladerne senere kan skrues fast i alle kanter. Brædderne skal sidde, så de danner en plan bund for gipspladerne.

  Når du monterer et nedhængt gipsloft er det let, at trække nye kabler. De skal trækkes, når du er færdig med forskallingen, og i samarbejde med en elektriker. Planlæg grundigt, især, hvis du skal sætte mange spots eller udtag op.

  Gipsplader til loft

  Ud over almindelige gipsplader, kan man nu få særlige gipsplader til loft. Modsat almindelige gipsplader, der kun har forsænkede spartelkanter på den lange led, har gipsplader til loft også spartelkanter på den korte led. Du slipper altså for at skulle lave dine egne spartelkanter på gipspladerne med en hobbykniv. Spartelkanten på gipsplader til loft er ekstra dyb, så der tilmed er plads til et overlap på armeringstapen.

  LÆS OGSÅ: Sådan spartler du gipsplader

  Gipsloft pris

  Prisen på et gipsloft afhænger selvfølgelig af mange ting, hvis du skal montere et nedhængt gipsloft er prisen typisk dyrere, end hvis du kan slippe med at montere dit gipsloft på nogle eksisterende profilbrædder. Det samme gør sig gældende, hvis du skal til at have en elektriker til at hjælpe dig med at trække ny strøm. Men hvis du blot skal montere nye plader og spartle efter ligger prisen for et gipsloft typisk omkring 200 kroner per kvadratmeter.