Smart måtte lyddæmper gulvet

Hvis du ruller en særlig akustikmåtte ud som underlag, kan du lægge et svømmende trægulv med en ekstremt lyddæmpende effekt. En speciel lim i måttens huller klæber gulvbrædderne fast til undergulvet. Det er en af de mest effektive metoder til at få et støjsvagt gulv.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
2.050 kroner

Skummåtten fra Sika fås i tykkelser på henholdsvis 3 og 5 mm. Nærmeste forhandler oplyses på: www.sika.com

Intro

Det traditionelle svømmende trægulv vil altid give efter og have en mere eller mindre hul lyd, når man går på gulvet. Uanset hvilken type underlag man vælger.

Derfor har Sika udviklet et helt specielt system uden disse ulemper. Navnet er AcouBond og består af en elastisk lim og en 3 mm tyk skummåtte med aflange udskæringer.

Når måtten er rullet ud på et helt plant undergulv, påføres limen i måttens aflange udskæringer med en fugepistol. Det svømmende trægulv lægges nu oven på måtten, så det bliver klæbet fast til undergulvet.

Kombinationen med en akustisk måtte og fuldlimning giver en maksimal reduktion af trinlyd og rumklang. Underlaget er stabilt og modstandsdygtigt over for tryk.

Her lægger vi det lyddæmpende gulv på beton. Systemet kan også lægges på fx klinker og trægulve.

Undergulvet skal forberedes

Uanset underlag skal det være helt plant, så du skal fjerne lunker og andre ujævnheder, før du går i gang.

Når et trægulv lægges på et betongulv, skal der være en fugtspærre, så fugt ikke kan trænge op i træet.

Da trægulvet limes fast, kan man ikke bare lægge en fugtspærre af fx plastfolie. I stedet ruller man en særlig primer på undergulvet, der virker som fugtmembran og giver god vedhæftning af limen.

REDAKTIONEN ANBEFALER: 10 støjproblemer: Her er løsningen

Pas på med primeren

Primeren, som her bruges på undergulvet, afgiver ingen giftige dampe. Men det er vigtigt, at du ikke kommer i direkte kontakt med væsken.

Du skal derfor iføre dig ansigtsskærm, støvler, beskyttelsesdragt og handsker, der er slidstærke og resistente mod kemikalier. Hvis du allerede har gummistøvler, kan udstyret købes for 300-400 kr.

Vejledning

01
Rul en primer ud på underlaget 2 Trin

Underlaget af beton skal behandles med en flydende fugtspærrer, der rulles ud. Sika Primer MR Fast hører til AcouBond-systemet og kommer i et sæt med to komponenter, der skal blandes før brug. Primeren fungerer som fugtmembran og giver god vedhæftning af Sika-klæberen.

Da det er et epoxyprodukt med MAL-koden 00-5, er det vigtigt, at du ikke kommer i berøring med væsken. Derfor skal du iføre dig passende beskyttelsesudstyr, før du begynder at arbejde med primeren.

1

Hæld indholdet fra den lille beholder over i den store primerbeholder. Skru låget på, og ryst beholderen i mindst et minut, så de to væsker bliver blandet godt.

2

Rul primeren på betonen med en malerrulle. Lav en bane ad gangen på godt 1 meter i bredden. Spar ikke på primeren. Det mindste hul i gulvet kan ødelægge fugtspærren.

02
Rul første bane ud på betonen 5 Trin

Primeren, som vi har rullet ud på undergulvet, er tør på cirka fire timer ved stuetemperatur. Lad det stå natten over, hvis du vil være helt sikker.

Rul første bane af måtten ud, og begynd med at tilpasse brædderne ind mod væggen.

Vi har her valgt et 15 mm tykt lamellimet trægulv fra Kährs. De korte sider har et særligt låsesystem, Woodloc 5S, så brædderne kan lægges enkeltvis. Når du presser næste række brædder på plads, låser en låsef eder kanterne fast.

1

Rul den første bane af måtten ud, og hold et par cm’s afstand til væggen. Måtten rulles ud i samme retning, som gulvbrædderne lægges på om lidt.

2

Brædderne skal holde en afstand på mindst 1 cm til vægge og faste genstande som fx rør. Det gøres nemmest med plastkiler, fordi de sætvis kan justeres i tykkelsen.

3

Læg to rækker brædder, uden at låse dem sammen, med feren fremad. Start i venstre hjørne. Samlinger skal forskydes min. 50 cm fra række til række.

4

Sæt en stribe afdækningstape på bagkanten. Skub de to rækker ind mod væggen. Med spritpen og en brik kan du nu overføre væggens facon til brættet.

5

Skil brædderne ad igen, og skær langs stregen med en stiksav. Sav nedefra, så træet ikke flosser på overfladen. Saml de to rækker brædder igen, og lås dem sammen.

03
Tryk limen ud i rillerne 2 Trin

Det gælder om at sætte gulvlægningen i system, så du undgår at få klæberen på knæ, hænder og værktøj.

Derfor kommer vi kun lim i rillerne på godt en halv meter måtte ad gangen. Det svarer til længden af to gulvbrædder, som er det, vi lægger på ad gangen.

1

Påfør lim i alle sprækker på en halv meter gulv. Limpistolen holdes lodret. Gulvbrædderne ligger med bagsiden opad, så de nemt kan vippes rundt bagefter.

2

Vip de to rækker brædder på plads med afstandskiler mod væggen. Gå nu med små skridt på brædderne, så de bliver trykket ned i limen. Tryk ned, hver gang der er lagt to rækker brædder.

04
Rul næste bane ud 4 Trin

Når du har lagt gulv på den første bane, kan du rulle næste måttebane ud. Fremgangsmåden er den samme. Husk, at der skal være en afstand på 1-2 cm til den første bane, der blev rullet ud.

Vi viser, hvordan du gør med Woodlock-låsesystemet fra Kährs.

De sidste gulvbrædder ind mod væggen må ofte skæres til med fx en rundsav, så de passer.

1

Vend det sidste bræt en halv omgang, hold det 1 cm fra væggen, og mærk op med en blyant. Det stykke, som du skærer af, kan du lægge først i næste række.

2

Et bræt stikkes ned i noten og trykkes mod kanten. Hold en slagklods mod kanten, og giv den et par slag med hammeren. Brættet er nu i indgreb og kan vippes ned.

3

Rul en ny bane af måtten ud med et par cm’s afstand til den sidste bane. Den må endelig ikke overlappe den sidste bane. Banen kortes af med saks eller hobbykniv.

4

Kom lim i alle sprækker og i sprækken mellem de to baner. Læg fortsat kun lim på en halv meter ad gangen. Fortsæt med to rækker brædder ad gangen.

05
Sådan gør du ved dørkarmen 2 Trin

I mange rum vil der være små udfordringer som fx en dørkarm, hvor du ikke kan komme til at vippe brædderne på plads. Her må du tilpasse dem og om nødvendigt lime dem sammen.

1

Skær med et stemmejern den forreste forhøjning af feren, hvis det sidste bræt ikke kan vippes på plads. Kom lim på samlingen.

2

Brættet kan nu skubbes vandret ind i indgreb, og limen erstatter kliksamlingen. Kommer der lim på overfladen, skal det straks tørres af.

Materialer

  • SikaLayer-03, måtte
  • SikaBond-52 Parquet, klæber
  • Sika Primer MR Fast
  • Trægulv, Kährs Eg Vienna lakeret 3-stav, 200 x 2423 x 15 mm

Tidsforbrug

3-4 dage for et rum på 20 m².

Pris

• 250 kr. pr. m2 + trægulv
• 1.800 kr. for 4,2 kg primer

Sværhedsgrad

Følg guiden, så er det ikke svært.

Video

TEKNIK: Klikgulv - første række

Kom godt fra start - med grundig opmåling

Video

TEKNIK: Klikgulv - lægning i forbandt

Med forskudte rækker bliver gulvet stærkt og stabilt

Video

TEKNIK: Klikgulv - den sidste række

Med et slagjern er det nemt at lirke brædderne på plads

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Lydisolering