Dæmp lyden - det behøver ikke være grimt

Er du træt af dårlig akustik i din bolig? Så kan du overveje at sætte plader eller paneler op, som dæmper støjen og giver en mere behagelig lyd i rummet. Vi har kigget nærmere på markedet for lyddæmpende plader, og der er mange og meget forskellige muligheder, både når det gælder udseende, lydabsorberingsevne og pris, og når det gælder monteringsteknikker.

I moderne boliger er der mange hårde flader - store fliser på gulvet, glatte vægge og lofter, glaspartier fra gulv til loft osv.

Og mange af os har endda droppet gardinerne og har kun få tæpper på gulvet, som ellers kan hjælpe med at give bedre akustik i rummet. Derfor bliver der stadig større behov for at kigge på støjdæmpende løsninger til hjemmet.

SE VIDEOEN: Byg selv en lydvæg

Hårde flader er et problem, fordi de får lyden til at flyve rundt i lokalet. Lyd består af bølger, som bliver slået ud i rummet igen, når de rammer en hård flade. Og det er det, der giver den dårlige akustik. Findes der derimod noget “blødt” i rummet, som lydbølgerne kan forsvinde ind i, så de absorberes, vil akustikken blive forbedret markant.

Lyddæmpende plader

Vil du forbedre akustikken i dit hjem, er et oplagt valg at beklæde en væg eller to med lyddæmpende plader. Lyddæmpende plader består ofte af en lydabsorbent ovenpå fx mineraluld eller filt og en “åben” topbeklædning, hvor lydbølgerne kan trænge ind.

Der er flere forskellige strenge, du kan spille på, hvis du vil forbedre akustikken i dit hjem. Her har vi valgt udelukkende at kigge på støjdæmpende plader til væggen.

LÆS OGSÅ: Sådan minimerer du støj i boligen

Nogle af dem, vi har valgt, kan dog også bruges til loftet. De er typisk bygget op efter samme princip: en plade med en såkaldt lydabsorbent ovenpå - fx mineraluld eller filt - og en “åben” topbeklædning, så lydbølgerne kan trænge ind. Men udseende og materialer er meget forskellige.

I artiklen her gennemgår vi disse 8 støjdæmpende plader til væggen:

1. Træpanel

(akustikpaneler fra fibrotech.dk)

BESKRIVELSE: Akustikpanelet her er lavet af MDF-plade, kunststoffet polyester og finer af træ, fx eg, ask og valnød, i alt seks forskellige varianter.

Lamellerne på panelet er 25 mm brede og monteret med en afstand på 15 mm. Panelerne kan monteres både på væg og loft.

Panelernes træfronter giver et varmt og naturligt look. Med kunststof som lydabsorbent er panelerne ikke helt miljøvenlige. De er heller ikke brandgodkendte, men det er dog heller ikke nødvendigt til private boliger, kun i fx offentlige bygninger.

MÅL: 2,2 x 60,5 x 244 cm.

FASTGØRELSE: Panelerne monteres ved at punktlime dem fast til underlaget, fx mur-, træ- eller gipsvæg. Bagefter sættes der også skruer, ca. 15 stk. pr. panel med en afstand på 30 cm. Panelerne kan evt. saves til på længden fra bagsiden med en fintan-det sav.

STØJREDUKTION: Klasse A (hvis der er isolering bag, ellers klasse B).

PRIS: 995 kr. pr. panel. Dertil kommer monteringslim og skruer.

2. Træpanel (bæredygtigt)

(akustikpaneler fra woodupp.dk)

BESKRIVELSE: Træpanelerne her er lavet af MDF-plade, filt af genbrugsplast og trælameller i finer. Lamellerne har en bredde på 27 mm og er placeret med en afstand på 13 mm.

Panelerne findes i flere forskellige varianter, fx lys, grå, brun og røget eg, valnød og sort, og med filt i forskellige farver. De kan monteres både på væg og loft.

Træet til lamellerne er fra bæredyg bæredygtigt skovbrug, og med en lydabsorbent af genbrugsplast er bæredygtighed også tænkt ind her. Træet er sorteret med det formål at give et rustikt og naturligt look med knaster og små revner.

MÅL: 2,2 x 60 x 240 cm.

FASTGØRELSE: Panelerne monteres til et træskelet af reglar, der gøres fast til væggen. Du kan også bruge lægter, men den største lydabsorberende effekt fås med reglar. Og placerer du mineraluld mellem reglarne, bliver den støjreducerende effekt endnu større.

STØJREDUKTION: Klasse A.

PRIS: 1.300 kr. pr. panel. Dertil kommer reglar/lægter og skruer.

3. Træbeton (plader)

(fra troldtekt.dk)

BESKRIVELSE: Troldtekt-plader er lavet af 50 pct. træfiber og 50 pct. cement og kan bruges som lyddæmpning på både vægge og lofter.

Træfiberstrukturen findes i forskellige størrelser: ekstremt fin, ultrafin, fin og grov. Pladerne findes også i forskel forskellige farver lige og med eller uden en fas på kanten. De mest almindelige er hvide og lyse naturfarver, men der findes også mørke og helt sorte plader samt specialfarver som fx gul. Du kan også få printet et motiv på Troldtekt-pladerne, så de kan hænges op på væggen forklædt som kunstværker.

MÅL: Pladerne findes i flere størrelser, både kvadratiske og aflange, fx 2,5 x 60 x 120 cm.

FASTGØRELSE: Pladerne monteres enten med skruer til forskallingsbrædder fastgjort på væggen eller til særlige skinner. Du kan også sætte dem op med skjulte beslag, der fastgøres til forskallingsbrædder. Får du brug for at skære pladerne til, sker det bedst med en fintandet klinge på fx en rundsav.

STØJREDUKTION: Klasse A-D (afhængigt af underlaget, fx A med mineraluld bag og D på en betonvæg).

PRIS: Ca. 100 kr. for en plade på 25 x 600 x 1.200 mm. Dertil kommer lister/skinner og skruer.

4. Træbeton (heksagoner)

(fra fibrotech.dk)

BESKRIVELSE: De små sekskantede (heksagon) akustikplader er lavet af træuld og cement. Heksagonerne skal sammensættes til en større samlet flade for at opnå den lydabsorberende effekt. Så har de til gengæld en lige så god støjdæmpende effekt, som havde det været større plader.

Heksagonerne har en affaset kant hele vejen rundt og fås i flere forskellige farver, så du har mulighed for at lave en vægmosaik, der farvemæssigt passer til dit hjem.

MÅL: 2,5 x 25 x 28,9 cm.

FASTGØRELSE: Heksagonerne fastgøres med monteringslim, der fordeles på hele fladen og trykkes fast på underlaget. Hvis det er nødvendigt at skære heksagonerne til, kan det gøres med en ganske almindelig fukssvans.

STØJREDUKTION: Klasse A, hvis der er isolering bag, ellers klasse B.

PRIS: 450 kr. for en kasse med 19 stk. Dertil kommer monteringslim.

5. Organisk plade

(fra tripplex.dk)

BESKRIVELSE: De organiske akustikplader består af 16-mm MDF-plade samlet til en kasse med huller i. I kassen er der fåreuld som lydabsorberende materiale. Oven på kassen limes den organiske overflade, der produceres af naturlige materialer, fx græs, urter, bark, blade, blomster eller lign.

Den organiske overflade kan sammensættes af godt 500 forskellige materialer, 37 er standardoverflader, så der er rigtig mange valgmuligheder og evt. kombinationsmuligheder. Du har også mulighed for at gøre akustikpladen personlig, så det fx er dine egne blomster, der bruges, efter aftale med producenten.

MÅL: 7 x 61 x 106 cm.

FASTGØRELSE: Pladerne monteres med to skruer i væggen, hvis de skal monteres enkeltvis, fx som billeder på væggen. Du kan også lave en hel væg med pladerne. Her monteres de på lister med skrå snit. Listerne fastgøres både på væggen og bag på panelerne, så de låses fast. Det er samme metode, som typisk bruges til fx køkkenskabe.

STØJREDUKTION: Klasse A.

PRIS: 2995 kr. pr. panel eller 1995 kr. pr. kvm ved plader til en hel væg. Dertil kommer lister og skruer.

6. Spagnumplade

(fra Konto Acoustics/2rethink.dk)

BESKRIVELSE: Disse farvede akustikplader er organiske, lavet af sammenpresset spagnum. Det lyder måske lidt underligt, men lydabsorberingsevnen er blandt de bedste.

Pladerne kan bruges både på væggen og i loftet, men de kan også monteres, hvor de ikke er synlige, fx under en bordplade. De findes i mange forskellige farver, så det er nemt at få nogle, der passer til dit hjem.

MÅL: Pladerne fås i to størrelser, 60 x 60 og 60 x 120 cm, og i fire forskellige tykkelser: 20, 30, 40 og 50 mm.

FASTGØRELSE: Pladerne monteres med PU-montagelim, fx Dana Turbo Tack. Du kan evt. også bruge en dobbeltklæbende tape som fx 3M’s velcrotape.

STØJREDUKTION: Klasse A.

PRIS:149 kr. for en 20 mm tyk plade på 60 x 60 cm og 279 kr. for en 60 x 120 cm. plade, 20 mm tyk. Hertil kommer lim.

7. Korkplade

(fra kork24.dk)

BESKRIVELSE: Kork er et naturligt materiale med mange anvendelsesmuligheder og kan altså også bruges som lydabsorberende plader på væggen.

Det findes i forskellige brunlige nuancer - fra mørk til lys. Ud over at absorbere lyd har pladerne også en isolerende effekt.

MÅL: Korkplader findes i forskellige størrelser, fx 30 x 60 cm og 50 x 100 cm. De fås også i flere forskellige tykkelser, fx 15, 20, 30 og 40 mm.

FASTGØRELSE: Pladerne limes typisk fast med fx kontaktlim. Her findes der særlige varianter beregnet specielt til kork. Får du brug for at skære pladerne til, kan det gøres nemt med en hobbykniv.

STØJREDUKTION: Klasse D.

PRIS: For en pakke med 8 stk. 30 mm tykke plader på 50 x 100 mm er prisen 180 kr. pr. plade. Køber du en pakke med 30 stk., er prisen 162 kr. pr. plade.

8. Akustikbillede

(fra akustikbilleder.dk)

BESKRIVELSE: Støjdæmpende plader findes også forklædt som billeder. Det kan fx være som et maleri med abstrakt kunst, et foto fra ferien i New York eller et familiefoto, der printes over på et særligt lærred.

Under lærredet, der er indrammet præcis som et maleri, sidder en lydabsorberende plade, der består af 40-mm-stenuld.

Lærredet kan enten limes direkte på mineralulden eller monteres løst oven på, så det kan udskiftes, hvis du fx får lyst til at kigge på noget andet.

MÅL: Billederne findes i mange forskellige størrelser samt med flere typer rammer.

FASTGØRELSE: Et akustikbillede sættes op som de fleste andre malerier. På bagsiden af maleriet er to øjer med en stålwire imellem, så det kræver blot en skrue og evt. en plug, der passer til underlaget.

STØJREDUKTION: Klasse A.

PRIS: Fra 1.495 kr. for et billede på 50 x 60 cm med standardramme. 4.195 kr. for et billede på 120 x 120 cm med slimramme.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Lydisolering