Perfekt pudset sokkel

Få insiderviden og fagmandens bedste tips og tricks, så du kan få et helt perfekt resultat, når du skal pudse sokkel.

Svummemørtel, udkast, grundingslag, hæftelag – kært barn har mange navne. Men alle navnene dækker over et tyndt lag af mørtel, der “sprøjtes” på underlaget, og som, når det er hærdet, skal give det endelige pudslag et godt og sikkert fæste på underlaget.

Svummemørtel, udkast, grundingslag, hæftelag – kært barn har mange navne. Men alle navnene dækker over et tyndt lag af mørtel, der “sprøjtes” på underlaget, og som, når det er hærdet, skal give det endelige pudslag et godt og sikkert fæste på underlaget.

Intro

En enkelt pose færdigblandet cementmørtel, vand og to forskellige blandingsforhold. Det er alt, du skal bruge til en perfekt pudset sokkel.

I denne gør det selv-vejledning viser vores fagmand, hvordan du pudser soklen.

Vores prøveopstilling

Vi har bygget en prøveopstilling for at vise, hvordan man pudser. En sokkel ligger næsten altid trukket en smule tilbage fra facaden. Det simulerer vi med en flise, som hænger et par centimeter ud over soklens kanter på begge sider af hjørnet. Desuden er soklen her bygget i en vinkel, så vi også får mulighed for at pudse et udvendigt hjørne.

Vejledning

01
Hæftelag 5 Trin

Svummemørtel, udkast, grundingslag, hæftelag - kært barn har mange navne. Men alle navnene dækker over et tyndt lag af mørtel, der “sprøjtes” på underlaget, og som, når det er hærdet, skal give det endelige pudslag et godt og sikkert fæste på underlaget.

1

Hæld vand og dernæst mørtelblandingen i en spand. Hæftemørtlen skal have 10-20 % mere vand end angivet på posen.

2

Rør mørtlen igennem med et piskeris på en kraftig boremaskine. Blandingen her krævede 5 til 15 minutter. Justér evt. med vand - det skal være som en tynd grød.

3

Mureren kaster mørtlen på soklen: Tag et lag mørtel op på en murske, og send den tynde mørtelblanding i retning af soklen med et svirp med håndleddet. Det kræver en del øvelse.

4

Et lettere alternativ til “svirpet”: Dyp en hvidtekost i mørtelblandingen, og svirp hvidtekosten, så blandingen sprøjter ind på soklen.

5

Lad hæftelaget hærde til dagen efter. Ved regn skal soklen beskyttes mod direkte vand. Ved varme og direkte solskin skal soklen dækkes til med plast.

02
Pudslag 6 Trin

Pudslaget lægges på med en murske eller trækkes på med et stålbræt. Ofte vil det være lettest at styre, hvis du bruger murskeen til at fordele mørtlen. Derefter trækker du overskuddet af med en retskinne og glatter mørtlen med et stålbræt. Hvis du er højrehåndet, er det lettest at starte arbejdet i højre side af soklen. Det betyder nemlig, at du trækker mørtlen op mod et område, hvor der er mørtel i forvejen, og det er lettere at styre. Er du venstrehåndet, starter du i venstre side. Mørtlen bliver hård på et døgn. Men den opnår først sin fulde styrke efter ca. 28 døgn.

1

Bland mørtlen efter anvisningen på posen til en cremet, homogen konsistens. Rør godt igennem i 5-15 minutter. Bland kun mørtel til 45 minutters arbejde ad gangen.

2

Start med at lukke grundigt af oppe under kanten til facaden, hvor det kan være svært at trække mørtlen sammen med pudsebrættet. Så bliver den helt tæt i overgangen til facaden.

3

Træk mørtlen på med en murske. Mørtellaget må gerne være en smule for tykt. Træk på én meter ad gangen.

4

Ret overfladen til, og træk den overskydende mørtel af med en retskinne eller kanten af et bræt. Efterfyld, hvis der er større huller.

5

Med stålbrættet kan du rette og glatte mørtlen til en rimelig ensartet og jævn overflade. Lad mørtlen sætte sig et par timer, indtil du kan pudse på den, uden at du flytter på mørtlen.

6

Træk overfladen sammen, og glat pudslaget med små cirkelbevægelser med et hårdt pudsebræt til den ønskede finish.

03
Udvendigt hjørne 6 Trin

Udvendige hjørner kræver en forskalling (et bræt eller en plade) og lidt tålmodighed, hvis hjørnet skal blive lige og skarpt. Før du starter eller slutter op mod hjørnet på den første side, sættes en simpel forskalling op på den modsatte side af hjørnet. Forskallingen - her et pladestykke - “limes” på soklen med et par klatter mørtel og rettes ind, så den står lodret, og så kanten passer med tykkelsen på det lag puds, du vil etablere. Forskallingen holdes på plads med en skråtstillet flise eller lign.

1

Skær et bræt eller en stump plade, der passer med soklens højde. Tryk det fast i et par klatter mørtel på modsatte side af hjørnet.

2

Ret pladen ind, så den står lodret, og ret den ind, så kanten passer med det lag mørtel, du vil lægge på soklen.

3

Brug en flise til at holde på pladen, hvis mørtlen ikke kan gøre det alene. Puds den anden side, og vent, til pudsen bliver fast.

4

Slå forsigtigt pladen væk Slå forsigtigt pladen væk fra hjørnet, indtil den slipper. Nu er du klar til den anden side.

5

På den anden side: Hold et stålbræt eller en plade op, så den fungerer på samme måde som pladen til den første side. Så kan du trække mørtlen på og få et knivskarpt hjørne.

6

Glat og puds til sidst forsigtigt på samme måde som på den første side, indtil du har et flot, lige og skarpt hjørne.

Materialer

 • Færdigblandet sokkelpuds (0-2 mm)

Værktøj

 • Piskeris til boremaskinen
 • Murske
 • Retskinne/bræt
 • Glittebræt/stålbræt
 • Hårdt pudsebræt
 • Plade eller bræt til forskalling
 • Flise eller anden tung genstand
 • Hammer
 • Kort vaterpas

Tips & Tricks

Afdækning
Du kan ikke pudse uden at spilde. Det kan en murer heller ikke. Sørg for, at der er dækket af, så den mørtel, der havner andre steder end på soklen, ikke sviner og smitter af på fx belægningssten eller fliser. Brug et stykke afdækningsfilt eller som her en plade, der kan følge med arbejdet langs soklen. Så er det let at samle den vildfarne mørtel op, så den kan genbruges.

Sikkerhed
Betonstøv er ubehageligt for øjne og lunger og ikke særlig sundt. Beskyt dine lunger med en støvmaske og øjnene med briller, så længe du har med den tørre betonblanding at gøre. Husk også handsker under pudsearbejdet. Mørtlen er ætsende.

Materialer
Cementbaseret pudsemørtel består helt enkelt af sand og cement. Det letteste og bedste er at købe mørtlen i færdige blandinger, der kun skal tilsættes vand. På den måde sikrer du et godt og rent produkt og et godt resultat, hvis du blot følger anvisningerne på posen. I modsætning til kalkbaserede mørtler giver de rene cementmørtler en hård og slidstærk betonoverflade, der egner sig godt til robuste og hårde underlag som soklen. Samme type cementmørtel anvendes til pudslag på betongulve, trapper og diverse betonreparationer.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...