Reparation af sokkelhjørne

Husets sokkel har hårde betingelser. Den skal stå imod vind og vejr og er desuden ekstra udsat, fordi den har direkte kontakt med jorden. Derfor er det vigtigt, at det yderste pudslag er intakt. Ellers risikerer man, at fugten trænger op i murværket.

Reparation af sokkelhjørne

Soklen er udsat for hård belastning og får nemt skader på grund af frosten. Skaderne spreder sig hurtigt, så en hurtig indsats betaler sig.

FORARBEJDET OG DET INDERSTE GROVE LAG

1. Først fjernes alle belægninger, fx alger og maling. Derefter fjernes løs sokkelpuds med hammer og mejsel helt ind til fast underlag. Til sidst børstes området rent med en stiv kost.

2. Underlaget vaskes grundigt med vand, så alt snavs og al løs puds forsvinder. Herefter påføres en “vælling” af cementmørtel (tørbeton) i et tyndt lag for at sikre god vedhæftning.

3. Det første pudslag lægges så groft, at det sidste fine lag får noget at hænge fast på. Er hullerne mere end 10-15 mm dybe, bruges en grov mørtel (0-4 mm). Tryk godt fast med en spandeske.

4. Store huller fyldes ud, og derefter smøres hele reparationsstedet med et tyndt lag puds. Første lag rettes groft af med spandeskeen.

5. På hjørnet repareres først den ene side og derpå den anden side. Et bræt, der holdes lodret af en skråstiver, gør det let at pudse hjørnet skarpt op. Brættet fjernes, inden pudsen hærder.

Tips til ældre huse

Til ældre huse pudset med kalkmørtel dur det ikke at bruge cement i sokkelpudsen, for så vil det yderste lag blive tættere og hårdere end det inderste, og så kommer reparationen ikke til at holde ret længe. I stedet anbefales det at bruge restaureringsmørtel, der er mere elastisk og diffusionsåbent.

Cement blev først almindeligt i byggeriet efter anden verdenskrig, så i huse bygget fra 1935 til 1950 bør man tjekke, om der er brugt cement. I huse fra før 1935 er der temmelig sikkert ikke brugt cement.

DET YDERSTE FINE PUDSLAG

1. Det yderste ca. 12 mm tykke lag laves af en pudsmørtel, der blandes med et piskeris i boremaskinen til en konsistens lidt ligesom flødeskum. Den trækkes på nedefra med en spandeske.

2. Lad den friske mørtel sætte sig, så den ikke længere føles fugtig på overfladen. Herefter pudses den til en ensartet og plan overflade ved at føre et pudsebræt rundt i cirkler.

3. Overgangen mellem den friske mørtel og den gamle sokkelpuds jævnes pænt ud med en våd kalkkost.

4. Brættet flyttes forsigtigt om på siden med den friske slutpuds, inden den tørrer. Sæt brættet lodret, og hold det fast med en skråstiver. Påfør pudsen, lad den sætte sig, og jævn den plant ud.

5. Brættet fjernes fra hjørnet ved at løfte det opad og samtidig væk fra hjørnet. Så slipper det den friske mørtel med en skarp kant. Føres brættet udad mod hjørnet, ødelægges den skarpe kant.

6. Hjørnet rundes forsigtigt med et pudsebræt, så det står skarpt med en blødt afrundet kant. Til sidst jævnes overgangen mellem frisk mørtel og gammel sokkelpuds med en våd kalkkost.

Værktøj til pudsreparationer

Pudsearbejde kræver ikke den store maskinpark. Til oprøring af mørtlen skal man bruge et piskeris på boremaskinen. Derudover skal der bruges en spandeske til at fordele og trykke mørtlen på plads, et pudsebræt til at jævne overfladen og runde eventuelle kanter og en kalkkost til at udjævne overgange mellem ny puds og eksisterende sokkel.

Reparation af sokkelhjørne: Værktøj

Når du reparerer sokkelhjørnet skal du bruge en spandeske, et pudsebræt og en kalkkost.

Vigtigt når du reparerer sokkelhjørnet!

En pudsreparation skal beskyttes de første par døgn. Er der risiko for frost, afdækkes med vintermåtter. For at beskytte mod nedbør eller for hurtig udtørring ved direkte sol skal reparationen dækkes af med en presenning. Ved meget høj varme kan man derudover fugte pudslaget med vand i en forstøverflaske.

LÆS OGSÅ: Reparation af sokkel - sådan gør du!

    Andre læser lige nu ...