Tilbygning del 7: Facadeplader

Vi monterer vind- og facadeplader på vores tilbygning. Vindpladerne sørger for, at vinden ikke suser gennem vores isolering, mens facadepladerne, der er malede krydsfinerplader, danner bunden til vores listebeklædning.

Intro

Vores tilbygning skal have en listebeklædning på hele facaden. Men inden vi kan komme så langt, skal vi have vindplader på overalt.

De skal sikre, at vinden ikke kan suse igennem den isolering, som vi lægger ind imellem stolperne inde fra huset.

Vi bruger her vindplader af fibercement. Uden på vindpladerne sætter vi først klemlister og så grundigt malede krydsfinerplader.

På den måde lukker vi facaden effektivt af for vind og skaber samtidig et underlag, hvor vores listebeklædning kan sømmes fast.

Vejledning

01
Facadeplader 6 Trin

1

Vindpladerne stilles oven på soklen og sømmes fast i skelettet med søm pr. 20 cm. Hele facaden lukkes af med vindplader, så den er komplet lukket. Bagefter saver vi hul til vinduer og døre.

2

Vi sømmer musebånd fast på ydersiden af pladerne ved fodremmen for at forhindre mus i at kravle ind i facaden.

3

Vi forbereder facadepladerne. De består af 15-mm-tagkrydsfiner. Først får de en grunder, der beskytter mod råd og svamp, herefter en grundmaling og endelig en heldækkende maling.

4

Nu skal der klemlister på hele facaden. De sikrer afstand og ventilation imellem vindpladerne og facadepladerne.

5

Listerne sidder med 60 cm’s afstand, så det passer med stolperne i skelettet. Mellem listerne sætter vi mindre listestykker fast i bund- og topremmene, så facadepladerne ikke buer med tiden.

6

Så skal facadepladerne sømmes fast. Pladerne skal danne underlag for den listebeklædning, der skal pryde facaden. Fer og not skal skubbes sammen, og så skal der sømmes grundigt.

Materialer

8-mm-fibercementplader:
• Vindplader, i alt 75 m2

12-mm-tagkrydsfiner:
• Facadeplader, i alt 75 m2

25 x 50-mm-klemlister:
• Afstandslister under krydsfiner, 80 meter

Desuden:
• Spunskruer
• Vindpap
• Klammer
• Søm
• Træbeskyttelse
• Musebånd

Pris

Ca. 20.000 kr.

Se alle del-projekterne i temaet '60 m2 tilbygning for 200.000 kroner':

Herunder kan du klikke dig videre til de enkelte delprojekter og se, hvordan vi har båret os ad med at bygge den færdige tilbygning.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tilbygning