Hemmeligheden bag den svævende trappe

Kan en trappe vokse ud af en væg og bære, selvom den ikke støtter på gulvet? Trappen her kan. Trinene ser ud, som om de svæver – men i virkeligheden er de solidt forankret i både gulvet og væggen. Hemmeligheden er elegant skjult bag tapetet og inde i trappetrinene.

Hemmeligheden bag den svævende trappe

Kraftige metaltrin, monteret på en kraftig metalvange gør rappen solid, selvom den ser meget let ud.

Det var prisen, der gjorde udslaget, da Nils besluttede sig for at bygge sin egen trappe. Priserne for de trapper, han kunne finde på nettet, startede ved 15.000 kroner. Det må man kunne gøre billigere selv, tænkte Nils. Og så gjorde han det til under halvdelen.

Resultatet blev en fantastisk elegant trappe, hvis trin ser ud, som om de svæver i rummet og kun akkurat har fat i den ene væg. Man kunne komme i tvivl om, hvorvidt den overhovedet kan bære, hvis man vover sig op ad den, men det kan den.

Konstruktionen, som er skjult i væggen og i trinene, er nemlig særdeles solid. Men den er samtidig så simpel, at andre med lidt byggeerfaring og kontakt til en smed kan gøre Nils kunsten efter. For han deler gerne opskriften med dem, der vil kende hemmeligheden bag.

Uanset om trappen falder i din smag eller ej, så er den et godt eksempel på, at man kan få det, som man vil have det, hvis man tør kaste sig ud i at gøre det selv. Der er penge at spare og mulighed for at få det, præcis som man ønsker.

LÆS OGSÅ: Få de rigtige trappemål med en trappeformel

Nils valgte at gøre det selv

Parcelhuset fra 70’erne levede ikke helt op til en moderne families krav og ønsker. Så Nils og hans kæreste har udsat det for en gennemgribende renovering.

De har bl.a. fjernet en del af gulvet på førstesalen og åbnet ned til stueetagen, så der i dag er fritlagte bjælker og meget mere lys og luft.

Den gamle vindeltrappe er væk, og i stedet har Nils bygget den trappe, du kan læse om her.

LÆS OGSÅ: Nye trappetrin i træ - nemt og billigt

Grundkonstruktion: den solide konstruktion starter i smedeværkstedet

Nils’ svigerfar er smed. Det hjælper, når man gerne vil bygge en solid trappevange af 250 x 50 x 5 mm trappeprofiler i solidt metal. Bæreevnen læste Nils og svigerfar sig til på nettet, og så valgte de en dimension til den sikre side. Så trappen skal nok holde.

Hvis man ikke kender en smed, så må man henvende sig på et smedeværksted. Mange steder kan man bestille konstruktioner som denne og så selv stå for samling og montering.

Svævende trapper: Trappetrinenes indre består af 1

Trappetrinenes indre består af en kraftig hulprofil. Den er skåret ud i trinenes bredde, der er cirka én meter.

Svævende trapper: Et kraftigt stykke fladjern 2

Et kraftigt stykke fladjern hjælper med at strege op til trinene. Vangen skal sidde på skrå op ad væggen, så trinene skal skrues på vangen i en vinkel på cirka 45 grader. Fladjernet skal senere svejses fast til et trin, så hvert trin kan skrues fast i vangen igennem kraftige stykker fladjern.

Svævende trapper: Igennem huller i fladjernet 3

Igennem huller i fladjernet markeres de huller, der skal bores ind i vangen.

Svævende trapper: Vangen er klar til 4

Vangen er klar til at få skruet trinene på.

Svævende trapper: Hvert trin er svejset fast 5

Hvert trin er svejset fast til et fladjern, der er boltet fast i vangen.

Montering: vange og trin forsynes med støtteben

Nu skal hele trappekonstruktionen hjem i huset og op ad væggen. Den er forankret foroven i en af førstesalens gulvbjælker, den støtter på gulvet i stuen forneden, og den får herudover yderligere støtte af firkantrør, der hænger fast i etageadskillelsen og støtter på gulvet.

Ligesom med dimensioneringen handler det her om at sikre et solidt og holdbart resultat - og gerne til den rigeligt sikre side. Hellere en støtte for meget og en ekstra bolt end en usikker konstruktion.

Vangen er sat op. Den er sat fast til bjælkerne på førstesalen, og den støtter forneden på en metalplade, der er gjort fast i gulvet.

Et “støtteben” af firkantrør skal sættes fast til vangen. Den skal i den anden ende forankres i bjælkerne i etageadskillelsen.

Et andet “støtteben” bliver svejset fast under vangen. Det støtter på gulvkonstruktionen og gør trappen ekstra solid og bæredygtig og mindsker bevægelserne i en kommende gipsvæg, når trappen benyttes.

Væg: væggen bygges uden på vangen

Trappen er i virkeligheden færdig nu. Den kunne stå sådan i alt sit rå metal, men rigtig køn er den jo ikke, og hele idéen med at få den til at se let, elegant og svævende ud kræver lidt mere arbejde.

Først bliver væggen udstyret med et klassisk lægteskelet, der fyldes op med isolering. Herefter skal der gipsplader på. Det er i den grad et puslespil at få det til at gå op rundt om de mange trin. Og det stiller krav til finishen, når alle samlingerne skal spartles, så de efter endt tapetsering og maling ikke er til at få øje på.

Halvdelen af væggen er allerede beklædt med gips. På den anden halvdel ses det tydeligt, hvordan lægteskelettet er bygget.

Alle de små puslespilsdele af gipsplader passer rundt om trinene. Der er 1 cm’s luft omkring trinene, så bevægelser fra trappen ikke får gipsen til at knække. “Støttebenet” ligger plant med isoleringen.

Den færdige væg, spartlet og malet. Hele den bagvedliggende konstruktion er skjult. Kun metaltrinene kan ses.

Trin: trinene bygges ind i trækasser

Trinene bliver her beklædt med bambusbrædder. Det var det gulv, Nils lagde på førstesalen, og da der var lidt i overskud, kunne det skæres i strimler og blive til trappetrin. Da brædderne er 27 mm tykke, skjuler de fint den ene centimeters luft, der er mellem væggens gipsplader og metaltrinene.

Brædderne er skåret på 45° (i smig), så de passer perfekt sammen.

Hvert trin er beklædt på fem sider med bambustræ, der er skåret i smig og limet fast til metaltrinene med montagelim. Finishen er i top. Trinene ser ud, som om de består af ét stykke.

Sådan beregner du størrelsen

En trappe kræver mere plads, end de fleste forestiller sig, hvis den skal være god at gå på. Fra trinforkanten skal der være en frihøjde (A) på mindst 200 cm. Ellers risikerer du at banke hovedet mod loftet, når du går på trappen. Ved foden af trappen (B) bør der være mindst 80 cm og helst 100 cm til modstående dør eller væg, så man kan komme omkring. Længden af trappehullet (C) afgøres af frihøjden (A). En mindre stejl trappe vil betyde lavere frihøjde. Etagehøjden (D) har stor betydning, når trappen skal tegnes og konstrueres. Mål fra gulvoverflade til gulvoverflade.

Sådan beregner du størrelsen

3D-model

Svævende trapper: 3D-model
3D-model

Svævende trappe

Trinene ser ud, som om de svæver.

Åbn 3D-model

Svævende trapper: Grundkonstruktionen
3D-model

Grundkonstruktionen

Trappetrinnenes indre består af en kraftig hulprofil, og syv kraftige bolte holder hvert trin fast til vangen.

Åbn 3D-model

Svævende trapper: Støttebenet
3D-model

Støttebenet

“Støttebenet” er svejst fast under vangen. Det støtter på gulvkonstruktionen, og gør trappen ekstrasolid og mindsker bevægelserne i en kommende gipsvæg, når trappen benyttes.

Åbn 3D-model

Svævende trapper: Væggen bygges
3D-model

Væggen bygges

Klassisk lægteskelet, der fyldes op med isolering og Herefter er der monteret gipsplader.

Åbn 3D-model

Svævende trapper: Trinnene bygges
3D-model

Trinnene bygges

Hvert trin er beklædt på fem sider med bambustræ.

Åbn 3D-model

Gelænderet er rustne rør

Trappens gelænder er lavet af vandrør. Det er ikke umiddelbart den tanke, man får, første gang man ser det, men det, der på afstand kunne ligne mørkt træ, er i virkeligheden vandrør, der er behandlet med saltsyre.

Gelænderet består af vandrør og bæringer, der passer til. I enderne er gelænderet forsynet med galvaniserede slutmuffer. Vandrør kan også blot stå, som de er, eller lakeres i en ønsket farve.

I gulvet er der forberedt hul til et gelænder på trappens modsatte side, hvis behovet opstår.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indendørs trapper