Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ny trappe for kun 200 kr. pr. trin

Print Gem artikel

Opgradér den slidte, gulnede trappe til en eksklusiv ny trappe i mørktræ til discountpris, hvis du er træt af gamle og slidte trappetrin.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
5.000 kroner
Ny trappe for kun 200 kr. pr. trin

Intro

Nye trappetrin forvandler trappen

Selv om trinene på den gamle trappe er udhulede og slidte, kan den komme til at se ud som en ny trappe ved at lægge nye trappetrin ovenpå de gamle.

I vores eksempel var de oprindelige trappetrin af fyrretræ, men så hærget af mange års slid, at det ikke kunne lade sig gøre at afhøvle dem.

Nye trappetrin af termo-eg

I stedet for at købe eller bygge en ny trappe, beklædte vi den gamle trappe med nye trappetrin. Valget faldt på en mørk træsort - termo-eg i 18 mm tykkelse - der passede fint til håndlistens farve.

Til de nye trappetrin skal du bruge træplader. De findes i et stort sortiment i byggemarkederne, så du kan næsten altid finde et godt tilbud på egnede plader til en ny trappe.

I dette tilfælde blev alle nye trappetrin samt forkanter skåret ud af fem plader til 800 kr. pr. stk., så hele projektet kunne laves for under 5000 kr. Det er meget billigere end en ny trappe.

Solide samlinger i ny trappe

Vi samler hvert nyt trappetrin af en plade, der udgør trinet, og en strimmel plade, der danner trinets forkant. De to dele samles ved hjælp af en lamelfræser og små trælameller kaldet “fisk”, som sikrer en overordentlig solid samling.

Inden du sætter de nye trappetrin på, er det en fordel at male de lodrette stødtrin og vangerne. Du behøver ikke at dække af, for de gamle trin bliver jo dækket til.

De nye trappetrin limes direkte oven på de gamle med stærk montagelim. Når sidste trin er på plads, har du fået en ny trappe med et eksklusivt look.

Komplet vejledning til nye trappetrin

Her kan du hente den komplette vejledning til, hvordan du billigt kan opgradere til en ny trappe. De 15 trappetrin og afsatsen blev beklædt på en weekend.

Hvis du har erfaring med at bruge en lamelfræser, eller øver dig lidt på et par pladestumper forinden, er opgaven med at få nye trappetrin middelsvær.

Vejledning

Skær trinene til

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Trinene skal laves af plader. Ofte er bordplader på tilbud, og vi valgte plader i 18 mm termo-eg, som passede med den mørke håndliste.

Hvor godt du kan udnytte pladerne, afhænger af trinenes størrelse. Her skar vi alle trin og forkanter ud af fem plader på 60 x 220 cm.

En kapsav er en fordel. Har du skæve eller buede trin, er en stiksav nødvendig.

1

Mål trinene. Du skal kende bredde, dybde og højden af forkanten på trinene. Jo mere nøjagtig du er, jo bedre bliver resultatet.

2

Skær trinene ud i den rigtige dybde. Forkanterne kan også skæres til med det samme.

3

Afkort trinenes bredde. De lige trin er hurtigt savet til vinkelret, men tjek lige, om der er skævheder, der skal tages højde for, så trinene kommer til at passe.

4

Til rundede trin eller trin, der på andre måder ikke er vinkelrette, laver du en skabelon ved at lægge afdæknings­ pap på trinene og skære det ud.

5

Skær efter opmærkningen med en stiksav. Du kan med fordel bruge en klinge beregnet til kurvesnit. Sav fra bagsiden, så oversiden ikke flosser.

6

Perfekt match! Præcision betaler sig. Trinet følger trappevangen helt perfekt og giver en flot afslutning.

7

Pas trappeafsatsen til. Den beklædes med flere stykker plade, der samles. Igen tjener afdækningspap som skabelon, så den passer omkring rundingen.

8

Nu er du klar til at samle trappeafsatsen, der består af to plader, der samles med lim og “fisk”.

Saml afsatsen

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Trappeafsatsen består af to plader, der nu er passet til. Den ene er skåret til op ad søjlen, der holder vangen. Den anden, så den dækker resten af afsatsen.

Pladerne skal samles med hinanden ved hjælp af trælameller (“fisk”) og lim.

Det kræver enten en lamelfræser eller en overfræser med skivefræsejern.

1

Læg de to plader til afsatsen op. Læg dem præcist kant mod kant, og mærk med streger, hvor fiskene skal placeres.

2

Fræs ud i begge pladekanter dér, hvor du har markeret, at fiskene skal sidde. Fræseren sørger for, at rillerne ender i eksakt samme højde.

3

Fræs ud i forkanten (B). Her er det igen i pladekanten, da forkanten sættes op under pladen, der udgør afsatsen. I afsatspladen skal der derfor fræses modstående riller nedefra til fiskene.

4

Sæt forkanten (B) på. Der skal rigeligt trælim i rillerne. Limen får fiskene til at svulme op. Det styrker samlingen.

5

Spænd delene sammen. Overskydende lim vil blive presset ud og skal blot tørres væk. Lad limen tørre.

Sæt trinforkanterne på

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Nu skal trinene have sat forkanter på. Forkanterne (B) er strimler, der er skåret ud, så de har samme længde som trinene (A). Delene samles med fisk.

Der skal fræses i trinets underside og i den løse forkants kant, så de to riller ligger lige over for hinanden og kan danne basis for en tæt samling.

Smårevner i samlingen kan fikses med plastisk træ.

1

Mærk op til to fisk, når trinene (A) og forkanterne (B) er passet til i bredden. Spænd de to dele sammen, inden du mærker op på begge stykker.

2

Fræs spor til fiskene i forkant-stykket (B) og i trinpladens (A) underkant, så de to kommer til at ligge nøjagtig over for hinanden.

3

Kom trælim i de fræsede riller og på de to flader. Sæt fiskene ned i rillerne i selve trinet (A).

4

Spænd de to dele sammen med tvinger. Limen, der bliver presset ud, tørrer du væk med en klud. Lad limen tørre.

5

Giv de færdige trin olie, inden du sætter dem på trappen. Olien skal masseres godt ind i træet på begge sider.

Lim trinene på

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Nu skal det hele lægges på plads, oppefra og ned. Første trin er “udtrinet”, som egentlig er en del af gulvet på første sal.

Vi vælger at skære trinkanten af og erstatte den med en ny, magen til de mørke trin. Du kan også vælge at betragte udtrinet som en del af gulvet på førstesalen og blot lade det være.

Trin og trappeafsats limes og fuges, og så er den nye trappe færdig.

1

Udtrinet limes på. Det er samlet ved at lime tre forkanter sammen oven på hinanden, så de får samme dybde som den gamle forkant, vi har skåret af.

2

Sæt skruer igennem udtrinet og ind i gulvet (det gamle trin) med 6 x 120 mm skruer eller lignende. Undersænk skruehovederne.

3

Sæt tape på trinene. Malertape sidekanter og bagkant beskytter trinene, når du senere skal fuge.

4

Lim trinene på. Kom montagelim på det gamle trin og dets forkant, og læg det nye trin på plads.

5

Læg en akrylfuge langs kanterne, både bagkanten og sidekanterne. Glat fugen med en finhåret pensel dyppet i vand, så den bliver jævn, og fjern tapen.

6

Læg trappeafsatsen på. Smør først montagelim på hele fladen og kanterne på de to plader. Dæk de to pladers kanter af med tape dér, hvor de mødes, så limen ikke ender på overfladerne.

7

Skub pladerne sammen, så fiskene glider ind i rillerne. Bank kiler ned langs væggene, så pladerne presses sammen. Lister skjuler sprækken langs væggene.

8

Sidste trin er på plads, og trappen har fået nyt, eksklusivt look.

Materialer

18 mm stavlimet hårdttræsplade:

 • 15 trin (A) a 27,5 x 70 cm (ved rundinger skal de være lidt dybere)
 • 19 forkanter (B) a 5 x 70 cm
 • 1 plade til afsatsen, 60 x 175 cm
 • 1 plade til afsatsen, 37 x 175 cm

Desuden:

 • Lameller (“fisk”)
 • Montagelim
 • Trælim
 • 6 x 120 mm skruer
 • Gulvolie
 • Akrylfugemasse
 • Afdækningstape
 • Afdækningspapir
 • Plastisk træ

Tidsforbrug

De 15 trin og afsatsen blev beklædt på en weekend.

Pris

Cirka 5000 kroner for 15 trin og en trappeafsats

Sværhedsgrad

Hvis du har erfaring med at bruge en lamelfræser, eller øver dig lidt på et par pladestumper forinden, er opgaven middelsvær.

Tegning

Log ind eller køb adgang

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Ny trappe for kun 200 kr. pr. trin
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage