Intro
Vejledning
Tjek først alle trin for søm og stifter. Med en bred spartel afsløres det nemt. Finder du noget, skal det fjernes, ellers risikerer du at ødelægge lakfræserens sål og de roterende knive.
Søm og stifter, som du ikke kan komme til at trække op, slås godt ned under overfladen med en dyknagle. Brug en smal udgave, så hullet bliver så lille som muligt.
Skrab maling væk med et skrabejern - helt inde ved stødtrinet og på trinforkanten. Det letter arbejdet, når du skal i gang med lakfræseren.
VIGTIGT! Brug et skarpt skrabejern, ellers bliver opgaven næsten umulig.
Fræs ned til rent træ på alle trin. Her bruger vi en lakfræser, der fjerner ganske tynde lag, hver gang den føres over træet. Til det grove, indledende arbejde er det langt den nemmeste og hurtigste løsning.
Så skal der slibes. Start med groft slibepapir (korn 40, 60 eller 80) for at fjerne eventuelle fræsespor efter lakfræseren. Og fortsæt derefter med fint slibepapir (korn 180 eller 220). En excentersliber er velegnet til arbejdet.
Stødtrinene skal slibes og spartles, så malingen får et godt og plant underlag at hæfte på. Først skrabes al løs maling væk, hvorefter der slibes og spartles. Til sidst skal du slibe efter med fint slibepapir.
Er der sprækker mellem væg og vanger, skal de fuges. Klæb malertape på væggen og på vangen, og fug derpå med en akrylfugemasse af den type, der kan males over.
Fugen jævnes pænest ud, hvis du bruger din pegefinger - dyppet i opvaskemiddel - som “værktøj”. Fug efter, og jævn ud, hvis fugemassen forsvinder ned i sprækken.
Stødtrin og vanger males. Vær forsigtig, så du ikke spilder maling på trinene - brug evt. afdækningstape. Her har vi brugt en halvmat alkydmaling, der er slidstærk og hurtigtørrende.
Materialer
- Slibepapir, korn 40-80 og korn 180-220
- Afdækningstape
- Akrylspartelmasse
- Akrylfugemasse
- Vandbaseret gulvlak, halvmat
- Alkydmaling, heldækkende
Specialværktøj
- Lakfræser
- Skrabejern til profilforkanter
- Excentersliber
- Trekantsliber
Tidsforbrug
3 dage - inklusive tørretider
Pris
300-400 kroner for lak og maling og cirka 125 kroner (pr. dag) for leje af lakfræser
Sværhedsgrad
Når du er blevet fortrolig med lakfræseren, er resten af arbejdet let og ligetil.
Tips & Tricks
Sådan virker lakfræseren
Lakfræseren fjerner materiale i meget tynde lag, hver gang du fører den hen over en træoverflade. Maskinen arbejder med to små roterende knive, der kan indstilles trinløst til at fjerne op til 0,3 mm materiale ad gangen.
Da fræsesålen er rektangulær, kan du komme helt ud til kanterne - og næsten helt ud i hjørnerne. Men du slipper dog ikke for også at bruge skrabejern og slibe maskine.
Da arbejdet sviner rigtig meget, kan du med fordel leje en støvsuger, der passer til fræseren. Med den koblet til maskinen minimeres mængden af slibestøv i rummet voldsomt. Støvsugeren starter automatisk, når du tænder for lakfræseren.
Den blå tape er uv-resistent og kan bruges som afdækning både ude og inde. I modsætning til almindelig malertape, der skal fjernes hurtigst muligt, kan den blå tape - ifølge producenterne - sidde i op til 14 dage uden at efterlade klæbestofrester.
Er din trappe beklædt med tæppe, vinyl eller lignende, kan du slippe lettere om ved at fjerne beklædning og lim med en tæppefjerner. Det er en maskine, som du kan leje hos udvalgte udlejningsfirmaer.
Hvilken overflade vælger du?
Magasin-artikel
Hent magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

