Nem genvej til en ny trappe

Den gamle trappe er godt slidt og trænger til en kærlig hånd. Lyder det bekendt - og lidt uoverskueligt? Så se med her. Med en lakfræser i hånden går arbejdet nemlig både lidt nemmere og noget hurtigere.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
525 kroner

Intro

Synes du - ligesom mange andre - at det at slibe trappen ren for gammel lak og lakere alt træværket på ny tilhører kategorien hårdt, kedeligt og meget tidskrævende arbejde? Så er der hjælp at hente her. For et nyt stykke værktøj gør det meget nemmere og hurtigere at klare arbejdet.

Vidunderet hedder en lakfræser, og den kan du leje i byggemarkeder og hos værktøjsudlejere og farvehandlere på dagsbasis. Lejeudgiften er cirka 125 kroner, men de penge er hurtigt tjent hjem i form af de store mængder af slibepapir, du slipper for at købe til dine slibemaskiner.

Med lakfræseren sparer du altså både tid, kræfter og penge, og du bliver hurtigere klar til at male og lakere. Her kan du se, hvordan arbejdet gøres.

Vejledning

01
Fjern lakken 6 Trin

1

Tjek først alle trin for søm og stifter. Med en bred spartel afsløres det nemt. Finder du noget, skal det fjernes, ellers risikerer du at ødelægge lakfræserens sål og de roterende knive.

2

Søm og stifter, som du ikke kan komme til at trække op, slås godt ned under overfladen med en dyknagle. Brug en smal udgave, så hullet bliver så lille som muligt.

3

Skrab maling væk med et skrabejern - helt inde ved stødtrinet og på trinforkanten. Det letter arbejdet, når du skal i gang med lakfræseren.

VIGTIGT! Brug et skarpt skrabejern, ellers bliver opgaven næsten umulig.

4

Fræs ned til rent træ på alle trin. Her bruger vi en lakfræser, der fjerner ganske tynde lag, hver gang den føres over træet. Til det grove, indledende arbejde er det langt den nemmeste og hurtigste løsning.

5

Så skal der slibes. Start med groft slibepapir (korn 40, 60 eller 80) for at fjerne eventuelle fræsespor efter lakfræseren. Og fortsæt derefter med fint slibepapir (korn 180 eller 220). En excentersliber er velegnet til arbejdet.

6

Hjørner og svært tilgængelige steder slibes bedst med en trekant-sliber. Vær forberedt på, at slibearbejde kræver tid og tålmodighed, men bruger du de rigtige maskiner, og lader du være med at spare på papiret, går det hurtigere.

02
Maling og lakering 5 Trin

1

Stødtrinene skal slibes og spartles, så malingen får et godt og plant underlag at hæfte på. Først skrabes al løs maling væk, hvorefter der slibes og spartles. Til sidst skal du slibe efter med fint slibepapir.

2

Er der sprækker mellem væg og vanger, skal de fuges. Klæb malertape på væggen og på vangen, og fug derpå med en akrylfugemasse af den type, der kan males over.

3

Fugen jævnes pænest ud, hvis du bruger din pegefinger - dyppet i opvaskemiddel - som “værktøj”. Fug efter, og jævn ud, hvis fugemassen forsvinder ned i sprækken.

4

Stødtrin og vanger males. Vær forsigtig, så du ikke spilder maling på trinene - brug evt. afdækningstape. Her har vi brugt en halvmat alkydmaling, der er slidstærk og hurtigtørrende.

5

Trappen lakeres med en pensel af god kvalitet - i tre lag med mellem- slibning. Laker evt. kun hvert andet trin i første omgang, hvis du ikke kan undvære 1.-salen, mens lakken tørrer (ca. et døgn).

Materialer

  • Slibepapir, korn 40-80 og korn 180-220
  • Afdækningstape
  • Akrylspartelmasse
  • Akrylfugemasse
  • Vandbaseret gulvlak, halvmat
  • Alkydmaling, heldækkende

Specialværktøj

  • Lakfræser
  • Skrabejern til profilforkanter
  • Excentersliber
  • Trekantsliber

Tidsforbrug

3 dage - inklusive tørretider

Pris

300-400 kroner for lak og maling og cirka 125 kroner (pr. dag) for leje af lakfræser

Sværhedsgrad

Når du er blevet fortrolig med lakfræseren, er resten af arbejdet let og ligetil.

Tips & Tricks

Hvilken overflade vælger du?

Gulvlak

Vandbaseret gulvlak giver en slidstærk overflade. Træet vil gulne lidt med tiden. Overfladen kræver ingen løbende vedligeholdelse. Men slides lakken, eller kommer der dybe ridser, skal der slibes og lakeres på ny.

Olie

Giver en smuk silkemat overflade, der mørkner lidt med tiden. Kan kun anbefales til trapper af relativt hårdt træ. Gran og fyr vil blive gråligt, så snart det slides. Behandlingen skal gentages med 2-3 års interval ved normalt slid.

Bejdse

Oliebaseret bejdse fås i et utal af farver, så du kan få trappen til at se ud som alt fra eg til valnød (som her). Bejdsen alene beskytter ikke træet, men kombineret med gulvlak bliver overfla-den meget robust. Påføres med svamp eller klud.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...