Maling af trappe med et stærkt resultat

Når du vil male den gulnede fyrretræstrappe, får du et super slidstærkt resultat med skibslak. Her kan du se, hvordan du fjerner den gamle lak, spartler revner ud og maler.

Intro

Mal trappen ordentligt

Er din indendørstrappe slidt helt ned til sokkeholderne, eller rettere helt ned til træet, så læs med her.

Hvad enten trappen fører ned til kælderen eller op til førstesalen, er den udsat for et enormt slid, når hjemmets beboere traver op og ned af den flere gange dagligt. Lige netop derfor gælder det om at male trappen med en omgang maling, der holder i længden, og det gør skibslak bedre end noget andet. Den præcis samme type maling, man bruger til at male træværk ombord på både med - og husk på, en båd er udsat for hård kost.

Forbered trappen, inden du maler

Du kan dog ikke bare købe den første og bedste skibslak og gå i gang med at male trappen med det samme. Lakken skal nemlig have mulighed for at hæfte ordentligt, og det gør den kun, hvis du forbereder projektet rigtigt. Kort sagt skal du sørge for at slibe den gamle lak/maling ned til mat, og når det gælder selve trinnene, skal du gøre det på den helt rigtige måde.

Trappetrinnene er dem, der er udsat for det største slid, så det er en god investering at forberede trappetrinnene ordentligt inden du maler, som du kan læse i artiklen.

Maling til trappe

Der findes mange forskellige producenter af skibslak, du kan vælge at bruge (se dig godt for, så du ikke ender med at købe bundmaling). Men det er faktisk ikke gjort med skibslakken alene. Du skal også bruge grundmaling, en såkaldt primer.

Dernæst skal du bide mærke i, at begge malingstyper er terpentinbaseret og kræver sikkerhedsudstyr at arbejde med (kulfiltermaske, du kan IKKE nøjes med en almindelig støvmaske).

Malingen skal have tid

Sørg også for at hente de vigtigste ting og sager ned fra førstesalen eller op fra kælderen, for mellem hvert lag primer og skibslak, skal trappen tørre i to dage, og fra det sidste lag lak, anbefaler vi, at du venter en hel uge med at træde på trinene.

Før: Entreen var mørk og ikke særlig spændende.

Efter: Det er utroligt, hvad lidt maling kan gøre. Væggen fik også en gang lys maling, og tilsammen gør det rummet langt flottere, lysere og mere indbydende.

Vejledning

01
Trinene slibes med kantsliber 4 Trin

Kantslibere fås i to udgaver. På den ene sidder slibeskiven lige under motoren, og den er god til gulve. Men på trapper skal man leje en model med såkaldt næb, der kan komme ind under trinene.

Problemet med den er bare, at den kører på to hjul i bagkanten, og de har ikke noget at hvile på, når der skal slibes trapper. Og uden støtte kan det slet ikke lade sig gøre at bruge maskinen.

Derfor lavede vi en støtteplade af et par stykker plade og nogle lister, vi havde ved hånden. Princippet er, at du monterer hjælpepladen i niveau med det trin, du skal slibe. Så kan du koncentrere dig om at slibe trinet, mens hjulene kører rundt på pladen.

Derefter går det så nemt og hurtigt, at vi fik slebet samtlige trin helt ned på mindre end to timer.

Maling af trappe: Rens først grundigt 1

Rens først grundigt med grundrens for at undgå at slibe fedtpletterne ned i træet. Sørg for at komme godt ind i hjørnerne.

Maling af trappe: Støttepladen monteres med skruetvinger 2

Støttepladen monteres med skruetvinger på det trin, der skal slibes. Læg pap eller masonit under de nederste lister, så pladen kommer i plan med trinet.

Maling af trappe: Du har helt styr over kantsliberen 3

Du har helt styr over kantsliberen, når hjulene kører på støttepladen. Slib lakken helt ned, så der kun er det rå træ tilbage.

Maling af trappe: Alle hjørner, forkanter og bagkanter 4

Alle hjørner, forkanter og bagkanter slibes med rystepudser eller deltasliber. Brug slibepapir til balustre. Støvet fjernes med støvsuger og en ren støveklud.

02
Skibslakken har brug for en uges ro 3 Trin

Ventetiden er afgørende, når du bruger skibslak. Både primer og lak skal hærde to dage, før de kan males over, og det sidste lag lak skal hærde mindst en uge, før du forsigtigt kan gå på trappen.

Både primer - et andet navn for grundmaling - og skibslak kan fortyndes med terpentin, før du griber penslen. Så er materialerne nemmere at arbejde med. Forholdet skal være cirka 1:20. Bland en lille smule terpentin i ad gangen, så har du styr på det.

Det er en fordel at bruge en oval pensel, da den er god til både de smalle balustre og trinene.

Sørg for at lufte godt ud og bruge kulfiltermaske, mens arbejdet står på. Både primer og lak afgiver sundhedsfarlige dampe. Dunsten forsvinder helt efter et par dage.

Maling af trappe: Mal hele trappen 1

Mal hele trappen med den fortyndede primer, der skal tørre et døgns tid. Start fra oven, så du ikke bliver fanget på førstesalen.

Maling af trappe: Når primeren er tør, spartles huller og ujævnheder 2

Når primeren er tør, spartles huller og ujævnheder med akrylspartelmasse. Slib trappen med let hånd, når massen er tør.

Maling af trappe: Primeren skal hærde i mindst to dage, før du lakerer trappen 3

Primeren skal hærde i mindst to dage, før du lakerer trappen. Efter yderligere to dage slibes let, og andet lag påføres. Det kan være nødvendigt med et tredje lag.

Materialer

• Hempel alkydprimer, cirka 2,5 l
• Hempel Yacht Emalje, cirka 2,5 l
• Grundrens (her brugte vi Fluren 37 fra Flügger)
• Oval pensel med naturhår
• Slibepapir
• Terpentin
• Trærester til støtteplade
• 4 x 40 mm skruer til støtteplade

Pris

Cirka 1700 kroner inklusiv leje af kantsliber.

Tegning

Støtteplade - enkel, men uundværlig

Træet til støttepladen kan være, hvad du har liggende af rester. Pladerne (A) og (B) skal være mindst 16 mm tykke, og listerne (C) og (D) er her 21 x 43 mm høvlet fyr.

Vi har brugt 4 x 40 mm skruer til samling-erne. Skær sidepladerne (B) ud, så målet Y er 5 mm kortere end afstanden fra over-kanten af et trin til overkanten af næste trin. Skru dem fast under pladen (A), der skal være cirka 50 x 50 cm. Montér listerne (C) langs underkanten af sidepladerne, og listerne (D) i en afstand X fra oversiden. X er tykkelsen af trinet minus 2 mm.

Støtteplade - enkel, men uundværlig

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du deltasliberen

I denne video lærer du alt om deltasliberens opgaver og funktioner. Sliberens spidse snude kan komme ind i hjørner og kroge, hvor andre slibemaskiner giver op, men du kan også sagtens bruge den til kanter og lidt større vandrette flader.

TIPS: Undgå løse penselhår i malingen

TIPS: Luk for varmen når du maler

TIPS: Spar på rengøring af malergrejet

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indendørs trapper