Solidt rækværk sikrer trappen

Genvej til stærke samlinger: Du skal vide, hvad du foretager dig, når du selv vil sikre et trappehul – men du kan trygt kaste dig ud i opgaven, når du bygger det livsvigtige rækværk op efter teknikken her.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1.300 kroner

Intro

Den er nemlig rørende enkel, og den giver et særdeles stabilt rækværk, så ingen risikerer at træde ud på trappen, hvor det ikke er meningen. Ovenikøbet skaber teknikken en flot løsning, hvor de solide rammer samles i elegante fingersamlinger – så præcise, som det ellers kun er en dygtig snedker, der kan præstere. Og som du her opnår uden at lave et eneste indsnit.

Det enkle princip handler om at lime hver side i rækværkets ramme sammen af fire høvlede lister. Det i sig selv giver stærkere og mere stabile planker, end hvis du skærer dem ud af et stykke træ. Og blot ved at forskyde de fire lister indbyrdes med deres egen bredde skaber du de fingre, som danner de flotte og meget stærke hjørnesamlinger.

Vejledning

01
Rammesiderne 5 Trin

Vi begynder med at skære listerne til rammen ud i to længder: 8 lange lister til de vandrette rammesider, 8 korte til de lodrette sider i rammen. Det gør vi lynhurtigt og præcist med en kapsav, hvor vi støder listen ind mod en klods spændt op i den rette afstand fra savklingen.

Listerne limes sammen forskudt, så de i enderne danner fingre til stærke hjørnesamlinger. De forskydes med en listebredde - når alle lodrette lister er lige lange, og de vandrette lister er lige lange, behøver du ikke spekulere mere over det: Når du siden pusler delene sammen, føjer det hele sig fint ind i hinanden.

1

Listerne (A og B) skæres. Til de lange lister (A) spænder vi stopklodsen (X) fast 182,3 cm fra klingen, til de korte (B) 95,7 cm fra klingen. Husk at spænde saven fast.

TIPS: Skær først listerne rent i den ene ende.

2

Den første liste (B1) til hver rammeside får en styreklods (Y), der hjælper med at styre de næste lister på plads, når de limes sammen. Ved de korte lister (B1) rækker det med en klods i hver ende, de lange (A) får også en midtvejs.

3

Næste liste (B2) limes og skrues på den første. Læg listen med lim oven på den første liste. Hold en listestump (Z) som vist, så der bliver en listebreddes forskydning på listeenderne. Lås listerne sammen med 4 x 40 mm skruer for hver 30 cm.

4

Tredje liste (B3) og fjerde liste (B4) føjes til på samme vis. Når den tredje liste placeres, retter du placeringen til med en vinkel mod enderne. Den flerde liste placeres igen med listestumpen (Z) som mål ud til enden af den tredje liste.

5

Rammens vandrette dele samles på samme vis af de lange lister (A). Her skal du dog først mærke placeringen af rundstokkene op på den anden liste (A2), så du kan sætte skruerne midt mellem opmærkningerne.

02
Rækværket samles 7 Trin

Når du skal bore huller for rundstokkene, er en borestander en stor hjælp. Den vil sikre, at hullerne bores vinkelret på fladen, i samme afstand fra kanten af rammen og lige dybt.

Det er enkelt at lime og banke rundstokkene i hullerne i den ene rammedel. Det er lidt sværere, når de skal listes ind i den anden del på én gang.

Når du har skåret balustrene (C) ud, så de er 95 cm lange, runder du den ene ende let af, den, der først limes fast. Den anden spidser du til i de yderste 6-7 mm. Det går hurtigt, hvis du spænder en båndsliber fast med slibefladen opad.

1

Placeringen af rundstokkene (C) føres over på den anden vandrette del af rammen med hjælp fra en tømmervinkel.

2

Hullerne til rundstokkene bores 8 mm dybe med et 22 mm sneglebor. Det kan ske i hånden, men i borestanderen kan du indstille dybden og med en afstandsklods (W) sikre, at afstanden til kanten bliver den samme hver gang.

3

Rammedelene sliber vi, før de skal samles. En båndsliber er meget effektiv. Listerne vil ofte være en smule forskellige i bredden, de slibes i niveau med korn 60-80. Slut af med korn 120-150.

4

Balustrene (C) limes fast i den ene rammedel. Kom lim i hullerne på nederste rammedel, fordel den godt op på siden af hullet med en vatpind eller en lille pensel. Bank den let afrundede ende af balustrene ned i hullerne.

5

Siderne i rammen limes fast i den nederste rammedel. Kom godt med lim på samlefladerne. Pres delene sammen, og lås samlingen med en 4 x 40 mm skrue fra begge sider, når tingene er helt i vinkel.

6

Den øverste del af rammen føjes til. Her skal du have lim smurt i alle huller og på alle flader i hjørnesamlingerne. Start fra en ende af, og få de spidsede balustre til at fange hullerne en ad gangen. Til sidst bankes delene helt sammen og låses med skruer.

7

Rækværket slibes, og kanterne rundes. Hjørnerne klares med groft slibepapir, og derpå rundes alle kanter på nær dem mod gulvet med fx en overfræser. Bortset fra bunden grundes alt, og skruerne spartles over. Mal to-fire gange.

03
Rækværket rejses 5 Trin

Rækværket er så stift, at det kan gøres fast ved at klæbe og skrue det på gulvet og gøre det fast foroven i den ene ende.

Det forudsætter, at gulvet er stabilt i klæbefladen, der slibes i bund, så du er sikker på, at limen får godt fat.

Til at klæbe bruges fx Sikaflex 11FC, der er en kombineret klæbe- og fugemasse, som kan følge træets bevægelser ved skiftende temperatur og fugtighed uden at miste grebet.

Stabiliteten sikres, ved at rækværket skrues fast til væggen i den ene side.

1

Stil rækværket op på den nye plads, og dæk gulvet af med afdækningstape langs den nederste del af rammen.

2

Gulvet slibes rent og påføres monteringslimen. Slib ned til en ren bund uden lak, olie eller maling, og læg så to striber montagelim inden for tapen.

TIPS: Slibearbejdet går hurtigt med en lamelslibeskive på vinkelsliberen.

3

Rækværket trykkes ned i klæberen og skrues fast med to 5 x 80 mm skruer i begge ender og midtpå. Den frie ende justeres i lod ved hjælp af de to skruer, som du strammer lidt ad gangen. Skrab overskydende klæber af, og flern tapen.

4

Ved væggen skrues rækværket fast foroven. Afhængigt af væggen skal du muligvis sikre grebet med en plug.

TIPS: Hvis væggen er svær at få greb i, kan den enkle løsning være at skrue fra den anden side af væggen ind i rammen.

5

Så er trappen sikret efter alle kunstens regler, og rækværket er lige så solidt og holdbart, som det er flot. Og vil du have balustre med mere facon, er de nemme at finde på nettet.

Materialer

Til et rækværk med 19 balustre

21 x 43 mm høvlet fyr:
• 8 lodrette rammelister (B) a 95,7 cm
• 8 vandrette rammelister (A) a 182,3 cm

22 mm rundstok:
• 19 balustre (C) a 95 cm

Desuden:
• Snedkerlim
• Skruer: 4 x 40 mm og 5 x 80 mm
• Akrylspartel
• Akrylgrunder og akrylmaling
• Montagelim (fx Sikaflex 11 FC)

Specialværktøj

• Borestander

Tidsforbrug

1-2 dage + tørretid

Pris

Cirka 1300 kroner i denne størrelse, 186,6 cm langt

Sværhedsgrad

Der er ingen vanskelige detaljer, så alle kan være med og opnå et flot resultat.

Tegning

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

TIPS: Fordel limen med en pensel

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indendørs trapper