For at finde ud af hvor langt gelænderbeslagene skal monteres fra hinanden på håndlisten, måler fagmanden først det såkaldte udtrins bredde og sætter derpå et mærke halvvejs inde.
Han gør det samme med det nederste trin, også kaldet optrinet. Derefter måler han op til gelænderets højde. Et gelænder udendørs skal være mindst 90 cm over trappetrinet målt lodret op fra trinets forkant. Håndværkeren måler derfor lidt længere op inde fra midten af trinet.
Håndværkeren tegner en lige streg ved hjælp af et vaterpas og måler derefter op og afsætter et mærke på stregen. Han gør det samme over optrinet. Derpå måler han op mellem de to mærker for at finde ud af, hvor langt gelænderbeslagene skal sidde fra hinanden. Fagmanden saver en rundstok på 68 mm til med kap-geringssaven – den skal fungere som håndliste. Da gelænderet skal placeres udendørs, er fagmanden nødt til på et senere tidspunkt at give det træolie et par gange og dertil eventuel træbeskyttelse.
Da der ingen kanter er at måle fra på en rundstok, bruger fagmanden et ligekantet styrebræt til at tegne en helt lige streg langs den runde håndliste. Så er han sikker på, at beslagene kommer til at sidde på linje. Det runde emne og styrebrættet skal dog ligge på samme plane underlag, førend metoden virker.
For at sikre at beslagene sidder midt på rundstokken, trækker fagmanden afstanden mellem beslagene fra rundstokkens længde og måler halvdelen af dette tal ind fra den ene side af rundstokken langs med styrelinjen. Han afsætter et mærke og måler afstandslængden af beslagene videre langs styrelinjen og afsætter det næste mærke.Så fastgør han beslagene med rustfri skruer.
Fagmanden tjekker, at beslagene sidder rigtigt ift. mærkerne, førend han borer for. Han bruger her et 6 mm betonbor. Han isætter derpå rawlplugs. Han måler vandret op med vaterpasset og afsætter et mærke på rundstokken, hvor han synes, gelænderet bør slutte. Han gør det samme ved optrinet.
LÆS OGSÅ: Hvornår skal jeg bruge betonbor?
Fagmanden anvender nu en såkaldt digital vinkelmåler med indbygget vaterpas. Når vinkelmåleren ligger langs med rundstokken og er i vater, angiver den den ønskede vinkel ift. lodret. Fagmanden ved nu, at han skal skære rundstokkens ender i 60 graders gering, så de to endesnitflader bliver fuldstændigt lodrette.
Han indstiller derfor kap-geringsaven til 90 minus 60 grader, altså 30 grader – dette gøres lettest ved simpelthen at indstille geringen ved hjælp af den digitale vinkelmåler. Det er smart, hvis du skal skære endestykket af i en vinkelgrad, der ikke er afsat med mærke på kap-geringsaven. Fagmanden roterer rundstokken, indtil beslagene ligger helt vandret. Så svarer det nemlig til, at snittet igennem rundstokken bliver lodret, når gelænderet er fastspændt på væggen.
For at kunne save den anden ende til er fagmanden nødt til at fjerne det ene beslag, så der er plads til rundstokken. Fagmanden vender rundstokken – og sørger på ny for, at beslagene ligger vandret. Så bliver gelænderets to endesnit helt ens. Derpå placerer han igen gelænderet på væggen og afsætter mærker, hvor de to sidste skruer skal sidde på hvert beslag. Han borer så for. Og sætter atter rawlplugs i hullerne.
Det er vigtigt, at hullerne til rawlpluggene ikke er for store, for så vil gelænderet med tiden gå løst, og det kan udgøre en fare. Til sidst er der blot tilbage at slibe de to ender på gelænderet, så man ikke får splinter i hånden, og så enden får en lækker finish. Med et gedigent gelænder er kældertrappen nu blevet sikker at benytte – selv i den isglatte vintertid.