Trappe i beton med lys

Trappen er bygget med kun én vange, hvor trinene er monteret. Både vange og trin er støbt i beton, så trappen har en samlet vægt på 1700 kg.

Trappe i beton med lys

Under hvert trin er monteret lys, så trinene lyser op i mørke

Intro

Erling har arbejdet med beton i 45 år. Da han renoverede sit hus, besluttede han sig for at lave en helt ny trappe, som er støbt i beton. Trappen er speciel, fordi den kun har én vange, hvor trinene skal monteres.

Du får et godt indblik i, hvordan du arbejder med beton. Og ikke mindst, hvordan du armerer beton, så du får en super stærk konstruktion.

Du kan også finde inspiration til, hvordan du kan lægge lys ind på undersiden af trappetrinene, så de lyser op i mørke. Det er både flot og praktisk.

Ekstra styrke skal der til, når trappen til førstesalen kommer til at veje 1.700 kg, fordi den er støbt i beton. En så tung og slank trappe kræver styrke både i den væg, den skal fastgøres til, i gulvet, hvor vangen står fast, og i selve vangen, som skal bære det hele, og i trinnene, der kun sidder fast i den ene side. Den ekstra styrke laves med beslag og ekstra armeringsstænger, der støbes ind i de rigtige steder.

Betonblanding med høj styrke

Det kræver også en god beton. Erling har brugt en færdig højstyrkeblanding fra Kroghs A/S, som kun skal tilsættes vand. Trappens vange støbes på stedet, så der skal bygges en god støbeform, også kaldet forskalling, som betonen fyldes ned i. Også trinnene laves i støbeforme.

Det er vigtigt, at beton får lov til at hærde godt op, inden formen fjernes. Hvor lang tid afhænger af temperaturen i det rum, støbeformen står. Her har betonen fået lov til at hærde 2-3 døgn.

Gelænderet har Erling også selv designet, skåret til og valset, men han har dog fået hjælp til svejsningen. Det er nemlig lavet af rustfrit stål, som er sværere at forme end ubearbejdet stål.

Betontrappen støbes i en form bygget i træ og vandfast masonit.

Vangen styrkes med armeringsstænger, og der monteres særlige beslag til fastgørelse af trinnene. Der lægges også plastrør ind til strøm, så der kan komme lys i trinnene.

Gelænderet til trappen laves i rustfrit stål, der først skal valses og bukkes og bagefter svejses sammen.

Vejledning

01
Trin støbes, og gulv og væg armeres 7 Trin

Trinnene støbes i beton i støbeforme, hvor der er lagt armeringsjern ind, så de bliver stærke nok. Der lægges også et plastrør ind i hvert trin til strøm, så trinnet kan lyse op. I den side, hvor trinnet skal monteres til vangen, skal der støbes et særligt beslag fast, som trinnet kan boltes fast til.

Hjørnet på den væg, hvor trappen skal fastgøres, forstærkes med armeringsstænger støbt i beton. På samme måde forstærkes gulvet, hvor vangen starter, så den er solidt forankret i det støbte gulv.

1

Støbeformen til trinnene er bygget i træ. I formen monteres armeringsstænger og beslag, så trinnet kan sættes fast, samt elrør. Der laves udsparringer, så der er plads til en lysskinne og en flise oven på trinnet.

2

De færdigstøbte trin har en lille fordybning på oversiden, så der er plads til en flise. Den skjuler beslagene i trinnet. Der er to huller i hvert trin, så det er muligt at bolte trinnene fast til beslagene i vangen.

3

Armeringsstænger støbes ned i gulvet der, hvor trappens vange skal stå. Det giver en solid fundering af trappen. Armeringsstængerne holdes på plads med et par brædder, indtil betonen er størknet.

4

Der laves et solidt fundament på hjørnet af væggen, som vangen skal fastgøres til. Armeringsstænger støbes fast mellem fundablokkene for at give hjørnet ekstra meget styrke.

5

På hjørnet bygges en forskalling, der består af OSB-plader. Pladerne holdes på plads med både langs- og tværgående brædder, så pladerne ikke buer, og der er en stabil form at fylde beton i.

6

Bag ved forskallingen er monteret armeringsjern, som skal støbes ind i betonen på hjørnet. Der laves ekstra forstærkning, hvor trappevangen skal fastgøres til væggen, inden beton fyldes ned bag forskallingen.

7

Trinnenes styrke testes. Der er lavet en prøveopstilling med betonsække stablet oven på hinanden - 200 kg i alt - som trinnene fint kunne klare.

02
Vangen armeres og støbes 6 Trin

Vangen skal støbes direkte på stedet, så der skal bygges en støbeform, præcis hvor trappen skal være.

På førstesalen fastgøres en snor, hvor trappens centrum skal være. Med et tungt lod i enden kan punktet i lige linje fra toppunktet afsættes på gulvet, hvorfra trappens runding tegnes op. Der tegnes direkte på det støbte betongulv, så det er nemt at se, hvor støbeformen skal placeres. Den bygges op i træ og vandfast masonitplade. Der monteres armeringsjern i støbeformen for at forstærke vangen.

1

Gulvet er støbt rundt om armeringen, der stikker op, hvor trappens vange skal møde gulvet. Vangens bue tegnes op vha. en liste med en blyant for enden ud for centermærket, der er afsat med et lod fra førstesalen.

2

Støbeformen til vangen bygges op i træ efter stregerne på gulvet. Vangens bue markeres med brædder på gulvet, så der ud fra enden af disse kan stilles lodrette lægter, som støbeformen bygges ud fra.

3

Mindre lodrette lister fastgøres mellem lægterne, så støbeformen får sit runde sving fra gulvet op mod 1.-salen. Mellem lægterne er fastgjort vandrette hjælpelister, der er skåret til på ydersiden med et rundt snit, som de mindre lodrette lister støtter sig op ad til en jævn bue.

4

Armeringsjern bukkes og fastgøres i støbeformen, der beklædes med vandfast masonit og understøttes i bunden. Der monteres også plastrør i formen til strøm med en udgang til hvert trin.

5

De lodrette lægter på begge sider af støbeformen spændes fast med lange skruer og møtrikker. Der kommer et stort pres på formen, når den fyldes med beton, så den skal være stærk!

6

Til hvert trin støbes et specialbygget beslag ind i vangen. Det sikrer, at det svævende trin kan fastgøres til vangen, og at trinnet kommer til at sidde godt fast.

03
Trin boltes fast, og gelænder monteres 6 Trin

Trinnene boltes fast til vangen ved hjælp af de særlige beslag, der er støbt ind i både trin og vange. Når alle trin er fastgjort, lægges der fliser i den lille fordybning i trinnene. Flisen skjuler beslagene. Der monteres også lys i trinnene, så de er lette at se i mørke.

Gelænderet består af fire moduler, der er svejset sammen på værkstedet, og samles først endeligt, når modulerne fastgøres til vangen. Rustfrit stål kræver ekstra bearbejdning - det skal først valses og siden bøjes for at få den rette facon, der passer til vangens runding.

1

Der skal trækkes strøm ud til hvert trin, så der kan komme lys i dem. Til hvert trin inkl. dets understøtning er desuden lavet en lille fordybning i vangen.

2

Trinnene boltes fast til vangen. I den brede side af hvert trin er støbt et beslag ind i trinnet, så det kan fastgøres til beslaget, der er støbt ind i vangen. Det giver en superstærk fastgørelse af trinnet.

3

Fliserne skæres til, så de passer ned i fordybningerne i trinnene - en flise pr. trin. Fliserne skjuler boltene, som trinnene er fastgjort til vangen med. Fliserne limes fast med fliseklæber og fuges rundt i kanten med fugemasse.

4

Gelænderet i rustfrit stål tager form i en rørbukker, efter at det er blevet valset. Rustfrit stål er svært at bearbejde, men her er det håndlisten, der vrides på plads på gefühl, da der ikke findes et mål at gå efter.

5

Gelænderet monteres til vangen. Det svejses først sammen til fire større moduler, som derefter monteres til vangen et efter et - det er lettere at håndtere på den måde.

7

Lyset i trinnene gør det nemt at se, hvor du skal træde. Det styres med et såkaldt astrour, der tænder, når solen går ned, og slukker ved solopgang.

Tegning

Sådan bygges trappen

Trappens særlige konstruktion med kun én vange gør det ekstra vigtigt med forstærkninger, så den i alt 1.700 kg tunge trappe bliver solid. Forstærkningerne findes både i trin og vange, og hvor den fastgøres foroven og forneden.

Sådan bygges trappen

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indendørs trapper