Sådan sikrer du kældertrappen

Et pænt rækværk kan hurtigt forhindre en grim ulykke. Rækværket her er enkelt at bygge, og du kan bruge modellen til at sikre mange andre steder.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1000 kroner

Intro

Et solidt rækværk ved nedgangen til kælderen er ikke bare pænt, det er både vigtigt og påkrævet, så ingen falder ned og slår sig. Det er heldigvis ikke svært selv at bygge det både pænt og sikkert – heller ikke, selv om den støbte betonskakt er hård at gøre noget fast i.

Faktisk ender vi med at udnytte den hårde bund til at gøre det let at løfte det nye rækværk af i den ene side, så det er nemt at bakse lange ting som familiens kanoer op og ned i kælderen trods de mere sikre omgivelser.

Rækværket bygger vi af elementer i ganske få størrelser. Stolper, vandrette lister på begge sider oppe og nede, de lodrette balustre og håndlisterne, mere skal der ikke til. Derfor er det en fordel at have en kapsav, så du nemt kan skære delene ud i ens længde, og så får du brug for en stor borehammer.

Før

Faren for at falde ned i kælderskakten er stor, uanset om man kommer fra haven eller klemmer sig ind gennem hækken.

Vejledning

01
Stolper gøres klar 2 Trin

Det er umuligt at bore millimeterpræcist ned i en gammel solid betonvæg, så vi begynder med at rejse de tre stolper på hver side af trappehullet. Når de har fundet deres placering, er det nemlig nemt at justere størrelsen på felterne i rækværket, så de kommer til at passe præcist ind mellem stolperne.

Vi skærer de seks stolper til og udstyrer dem med en stolpesko. Også her bevarer vi muligheden for at justere, når hullerne er boret, ved i første omgang kun at gøre skoen fast med en enkelt fransk skrue.

1

Stolperne (A) skæres til i længden. I den ene ende retter vi kun stolpen af ved at fjerne skævheden, derefter korter vi den anden ende af i den rette længde. Den første ende er bedst imprægneret, og den vender vi ned mod stolpeskoen.

2

Stolpeskoen (E) gøres fast på stolperne (A). I første omgang gør vi bare stolpeskoene fast med en enkelt skrue, så vi kan justere højden, når skoene har fundet deres placering i fundamentet.

02
Stolperne stilles op 7 Trin

Den støbte kælderskakt er hård at gøre noget fast i - til gengæld står rækværket godt og solidt, når først det står.

Vi har valgt at stille stolperne i stolpesko beregnet til nedstøbning, altså med en enkelt stang i bunden.

Skoene støber vi ikke fast, når vi har boret hul til dem. I den ene side klæber vi dem fast i hullerne med forankringslim. I den anden side skal rækværket kunne løftes op af hullerne, og her forer vi hullet med et plastrør, så stolpeskoens stang kan glide op af det og ned igen uden at få ødelagt sin galvanisering.

1

Mål ud til hulleerne, som stolpeskoene (E) skal stå i. Den inderste stolpe skal stå helt op ad væggen, og med vaterpasset og stolpen med sko som redskaber finder vi frem til præcis det sted, hvor vi skal bore i betonen.

2

Hullet bores med en borehammer. Det kræver en god maskine, som du kan leje, og et 22 mm betonbor. Lad maskinen arbejde sig stille og roligt ned, og sug gerne støvet op indimellem. Få evt. en makker til at hjælpe med at holde vinklen.

3

Hullerne i den ene side forer vi med et 20 mm plastrør. Inden skoene skal stikkes ned i dem, smører vi dem godt ind i fedt, dels for at de skal glide nemmere, dels for at beskytte dem mod rust og undgå, at der står vand i hullerne.

4

I den anden side gør vi stolperne permanent fast. Her blæser vi hullerne omhyggeligt rene for støv, inden vi sætter patronen med tokomponent klæber i vores fugepistol. Du kan evt. bruge en anden type lim, bare den er beregnet på opgaven.

5

Stolpeskoen (E) limes fast i hullet. Vi fylder klæber i hullet, hvorefter stolpeskoen stikkes ned i klæberen og rettes op til lodret. Den tokomponente lim hærder så hurtigt, at vi ikke behøver at stive den af, mens limen hærder.

6

Foroven gøres stolpen (A) tættest på væggen fast i et vinkelbeslag i den side, hvor rækværket skal kunne løftes af. Sæt evt. et beslag på hver side, så rækværket blot kan klemmes på plads. I den anden side skruer vi stolpen fast med to 120 mm franske skruer.

7

Når alle stolper (A) er på plads, rettes højden til. I siden med løse stolper kan du fylde sand i et hul, hvis stolpen her står for dybt - ellers løsner du stolpen og skærer den til foroven. Stolperne skrues fast med en 50 mm fransk skrue og beslagskruer.

03
Rækværket bygges 8 Trin

Nu kan du bygge de felter, der sættes ind mellem stolperne, så de passer præcist ind i åbningen. Felterne består her hver af 10 lodrette balustre, som foroven og forneden er skruet fast på vandrette lister - en på hver side.

Balustrene skæres til på kapsaven, de er 78 cm høje. Længden på de vandrette lister er her sat til 84,5 cm, men de kan tilpasses hver enkelt åbning.

Vi lader de vandrette lister i bunden række 1 cm længere ned, så endetræet er mindre udsat for opsprøjt.

1

Mål afstanden mellem stolperne (A), og skær de vandrette lister (B) til, så de passer til de enkelte åbninger. Balustrene (C) skærer du ud, så de er 78 cm lange.

2

De to yderste balustre (C) skrues fast ude i enderne af en af de øverste vandrette lister (B). Vi lader kanterne flugte, og vi sætter en enkelt 4 x 55 mm skrue ved det ydre hjørne. Forneden skrues de på den vandrette liste (B) 1 cm fra dens underkant.

3

Nu har vi en ramme, som vi retter vinkelret ind og låser fast med en ekstra skrue i alle samlinger. Til at sikre, at rammen er i vinkel, bruger vi diagonalmål - når afstanden fra hjørne til hjørne er præcis ens i begge diagonaler, er rammen i vinkel.

4

Så fordeler vi afstanden mellem balustrene (C) ligeligt. Det gør vi ved at lægge de sidste 8 balustre tæt op og måle den samlede luft i feltet. Der er 10 balustre og 9 mellemrum, så den samlede luft deles med 9 for at finde luften mellem balustrene.

5

De sidste balustre (C) skrues fast. Her høvler vi en afstandsliste (X) til, så den passer med luften mellem balustrene. Inden vi skruer, gør vi de ekstra vandrette lister (B) fast i de yderste balustre, så vi skruer gennem alle tre lag på en gang.

6

Det færdige felt sættes på plads, så det flugter med stolperne (A) i højden. Gør det fast med to skråskruer fra hver side.

TIPS: Hold feltet og rammen sammen med en tvinge, mens du sætter skruerne ind, så tingene ikke forskubber sig.

7

Håndlisten (D) skrues fast oven på stolperne. Vent med at skære listen endeligt til, til resten er på plads, så du kan sørge for, at de rækker lige så langt ud over stolperne for enden som i siderne.

8

Rækværket vil have godt af træbeskyttelse. Enten farveløs olie eller en farvet træbeskyttelse.

Materialer

70 x 70 mm trykimprægneret træ:
• 6 stolper (A) a 84 cm

22 x 95 mm trykimprægneret træ:
• 16 vandrette lister (B) a 84,5 cm

22 x 45 mm trykimprægneret fyr (del evt. 22 x 95 mm lister på langs):
• 40 balustre (C) a 78 cm

34 x 95 mm trykimprægneret træ:
• 2 håndlister (D) a 196 cm

Desuden:
• 6 galvaniserede L-stolpesko (E)
• 6 rustfri franske skruer a 6 x 50 mm
• 2 varmgalv. franske skruer a 8 x 120 mm
• 24 galvaniserede beslagskruer a 50 mm
• 250 rustfri skruer/skærespids a 4 x 55 mm
• 3 plastrør (20 mm elektrikerrør)
• Tokomponent forankringslim

Specialværktøj

• Kraftig borehammer

Tidsforbrug

2 dage plus tørretid

Pris

Cirka 900-1000 kroner

Sværhedsgrad

Kræver ikke megen erfaring, kun en god arbejdsindsats og en stor borehammer.

Tegning

Rækværk til kældertrappe

Rækværket bygges i sektioner, som sættes ind mellem stolperne, hvorefter det hele dækkes af en håndliste.

Rækværk til kældertrappe

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Udendørs trapper