LED – sender de andre lyskilder ud i mørket

Fremtiden tilhører LED-lyset. Strømforbruget er langt mindre, levetiden er længere, lyset er varmere end sparepærens, og så er varmeudviklingen tilmed minimal. Kort sagt, LED-lys sender de klassiske spare- og halogenpærer på pension, og LED kan bruges overalt.

Robust og energivenlig LED

LED står for Light Emitting Diode og består af en elektronisk diode, der omsætter energi (strøm) til lys. LED-dioden udvikler ikke nævneværdig varme, og dermed er slitagen også væsentlig mindre end ved de andre teknologier. En glødepære bruger fx ca. 10 % af energien til at lave lys, og ca. 90 % bliver til varme.

Pga. den lave varmeudvikling kan du også placere lyskilden præcis der, hvor du har brug for den – fx tæt på væg og loft. Og så kan du opsætte rigtig meget lys, uden at du behøver tænke alt for meget på strømforbruget. Bruger du eksempelvis en 60 watt glødepære i dag, kan du opsætte 10 gange så meget LED-lys, uden at du bruger mere strøm.

Redaktionen anbefaler: Få flotte effekter med genialt fiberlys

LED giver varmere lys

Indtil nu har de klassiske sparepærer haft det problem, at de giver et meget koldt lys, og specielt i Norden, hvor vi i vinterhalvåret har meget brug for kunstigt lys, har det irriteret rigtig mange. Når det handler om pærens evne til at gengive farver, er det den såkaldte Ra-værdi (Rendering Accuracy), du skal holde øje med. Og også her er LED kommet rigtig godt med.

Dagslys har en Ra-værdi på 100, så jo højere Ra-værdi, jo bedre farvegengivelse. Både gløde- og halogenpæren er kendt for en flot farvegengivelse på 99 Ra, mens sparepærerne ligger lavt med en Ra på 80 til 85, og LED typisk har en Ra-værdi på 85 og helt op til 95. Jo højere Ra – jo dyrere, for det er kvaliteten af dioden, som i sidste ende er udslagsgivende for kvaliteten af lys.

Sådan vælger du det rigtige LED-lys

Når det gælder farvegengivelsen (Ra), anbefaler eksperterne, at du går efter en Ra-værdi på 90 eller større, specielt på steder hvor du har brug for en særlig fin farvegengivelse. Lumen er en pæres ydeevne – dvs. lysets styrke. Og det er lumen, du skal bruge til at sammenligne de forskellige lyskilder. Har du eksempelvis i dag en 60 watt glødepære, vil den typisk lyse med 700-800 lumen. Når du skal bruge en erstatning for den glødepære, skal du altså kigge efter en LED-pære, der lyser med tilsvarende antal lumen.

Endelig kan du også tjekke den såkaldte farvetemperatur, som på emballagen er opgjort i kelvin. 2600-3000 kelvin er “varm”, og 3500-4000 kelvin er “neutral”. Med varmt lys menes lys som fra en halogenpære, mens neutralt lys skal forstås som dagslys. Dagslys midt på dagen er typisk 5000 kelvin.

LÆS OGSÅ: Galleri med 11 udendørslamper

Hold øje med lumen

Igennem mange år har vi valgt glødepærer efter antal watt. Watt angiver imidlertid pærens strømforbrug, og denne enhed er ikke brugbar for LED. Du skal i stedet kigge efter lumen, der angiver lysstyrken – og i praksis viser, hvor kraftigt pæren lyser.

VÆLG DEN RIGTIGE PÆRE

GLØDEPÆRER:
15 watt
25 watt
40 watt
60 watt
75 watt
100 watt

LED-PÆRER:
140 lumen
250 lumen
470 lumen
800 lumen
1050 lumen
1520 lumen

Andre læser lige nu ...