Byg din egen hjemmebar

To færdigkøbte skabe, et lille køleskab, mdf-plader og et par bordplader købt billigt er ingredienserne i denne hjemmebar, som du snildt kan bygge selv. Her kan du se, hvordan du laver din egen flotte bar, som ikke behøver at blive gemt væk i en mørk kælder, men derimod er et flot blikfang, der skaber hygge i dit hjem.

Intro

For at gøre arbejdet lidt nemmere at overskue er bygningen af baren delt op i tre etaper: selve fremstillingen af de enkelte dele af baren, hylderne til bag baren og så selve samlingen.

Her i første etape er den største ud-fordring at lave de buede former, der senere giver baren sit flotte udseende. Det er ikke noget helt nemt projekt, men da basiskonstruktionen faktisk er helt firkantet, så er det alligevel en overkommelig opgave.

Som hjælp til at lave både barpladen og de buede revler bruges en hjemme-lavet “kæmpepasser”, der gør det nemt at lave de buede former.

Vejledning

01
Bar med buer 13 Trin

1

Start med soklen. De fire samlelister (L) skrues på i enden af sokkelstykkerne med 4 x 50 mm skruer. Siderne er savet i en vinkel på 45 grader i enderne, som du smører lim på og holder i spænd, mens du sætter skruer i.

2

Bordpladen skrues oven på soklen, når alle fire sider er samlet. Til det formål bruger du skruer i størrelsen 4 x 40 mm.

TIPS: Anbring skruerne der, hvor skabene skal placeres, så bliver de ikke synlige.

3

Barpladens bueform laves ved hjælp af en slags hjemmelavet “passer”. Du lægger barpladen med en vinkelret plade ud fra midten. Så tager du en liste på 220 cm, som du gør fast med et søm 200 cm fra forkanten. Tegn så den forreste bue der udgør forkanten. Den anden bue tegnes på samme måde. Her skal der være en afstand på fem cm til hjørnet.

4

De buede revler (M) laves, også til det bruges “passeren”. Læg træet til en revle oven på barpladen, og tegn buen, så du får en revle, der er 8 cm på det bredeste sted.

5

Sav barpladen ud med en stiksav. For at undgå flossede kanter bør du save fra bagsiden, hvis ikke de to sider er lige pæne. Tegn lysbaldakinen ud efter barpladen, og sav den ud; så slibes kanterne på begge plader.

6

Også den første revle saves ud, og ligesom barpladen bruges den som skabelon for de tre andre revler, du skal bruge.

7

Revlerne limes til krydsfinerpladen. Tegn op, hvor revlerne skal sidde, og når det er gjort, smører du lim på pladen.

8

Revlerne spændes fast til pladen. Først alle revlerne i den ene side og så i den anden, så pladen kommer til at følge revlernes form. Lad limen tørre godt og grundigt, inden du løsner skruetvingerne igen.

9

De to sidekanter på pladen passes til, så buen kommer til at slutte tæt ind mod fronten. Det gør du ved at tage lidt ad gangen med en båndsliber eller en høvl.

10

Så skal buen på plads på barens front (E). Du tegner buens placering op på frontpladen og borer for til 4 x 50 mm skruer. Der, hvor buerne skal sidde, smører du lim på. Læg så buen på, og hold den på plads med tvinger, mens du skruer den fast fra frontpladens bagside.

11

Nu skal buen behandles, så den kommer til at matche det mørke træ. Bejds buen med spritbejdse. Så sliber du let med fint sandpapir og giver det eventuelt endnu en gang bejdse. Til sidst lakerer du tre til fire gange med en halvblank interiørlak.

12

Barens sider gøres klar. Tegn udskæringerne i barens sider efter de mål, du kan læse på tegningen. Sav så ud med en stiksav, og slib kanterne på pladerne.

13

Monter vinkelbeslagene indvendigt på front og sider. De beslag, der skal bruges til samling af sokkel og bundplade, placeres på siderne i en højde, der svarer til bundpladens tykkelse, så siderne kommer til at dække for bundpladen. Så giver du s idepladerne en gang grunder og maler dem to gange med en halvblank maling.

02
Plads til opbevaring 8 Trin

Selve baren er selvfølgelig det absolutte midtpunkt, men har du baren alene, er det meget begrænset, hvor meget plads du har til opbevaring af glas og flasker. Derfor er det en god idé at placere baren i et hjørne og så sætte hylder op på væggen. For at gøre arbejdet med hylderne nemmere for dig selv bør du sætte dem op, inden baren placeres, så baren ikke kommer til at stå i vejen, når de skal op at hænge. Her sættes der både smalle og brede hylder op. De smal-le er gode til opbevaringen af glas og fla-sker, mens de brede kan bruges til de lidt større ting, fx en frugtskål.

1

Profillisterne (C) sømmes på kanten af bærelisterne (B), til det bruger du 12 x 25 mm dykkere. Søm og lim så hylden (A) på bærelisterne med 18 x 40 mm dykkere. Når det er gjort, saver du hylderne til med et snit på 45 grader i alle ender.

2

Sav de to brede hylder til med et snit på 45 grader. Så giver du alle hylderne en gang grunder og maler dem to gange med en halvblank hvid maling.

3

Mål ud, hvor du vil placere hylderne, og mærk af ved hjælp af en lige liste og vaterpas. De to brede hylder placeres i samme højde som barens bordplade. De smalle er her anbragt 45 cm over de brede.

4

Hylderne skrues fast til væggen gennem bærelisterne. Skruestørrelsen, og om der skal bruges rawlplugs eller ej, afhænger af den type væg, du hænger hylderne op på.

5

De brede hylder sættes op med hyldeknægte, der skrues fas i væggen. Ved at bruge tre hyldeknægte til hver hylde sikrer du, at de kan holde til en del vægt.

6

Et sømbeslag skrues fast under den ene hylde med 3,5 x 16 mm skruer i den ende, hvor de to hylder senere skal støde sammen i hjørnet. Så lægger du de to hylder på plads på de seks hyldeknægte.

7

Nu samler du de to hylder ved at skrue beslaget fast til den anden hylde. Derefter skruer du hylderne fast til hyldeknægtene med 3,5 x 16 mm skruer.

8

Tomme ser hylderne ikke ud af ret meget, men når først de fyldes, vil de danne en flot baggrund for baren.

03
Baren samles 10 Trin

Du har nu alle de enkelte dele til din nye minibar, nu skal den bare samles. Der venter stadig væk et par udfordringer, men ikke noget, der ikke skulle være til at overskue.

Udgangspunktet, når baren skal samles, er soklen, der placeres i en vinkel på 45 grader ud fra væggen. Du skal samtidig sørge for, at der er plads til at arbejde i baren, når den er færdig. Der skal derfor være en passende afstand fra baren til hylderne.

TIPS: Er der let adgang til vand og afløb der, hvor baren sættes op, kan du vælge at indbygge en vask.

1

Start med at sætte de to sider på plads, og så skruer du dem fast til soklen med 4 x 25 mm skruer gennem vinkelbeslagene.

2

Fronten er det næste, der skal på plads. Du kan eventuelt bruge et par tvinger til at holde fronten på plads, mens du skruer den fast til siderne med 3,5 x 16 mm skruer gennem de allerede monterede beslag.

3

Skabene skal på plads - de vil stå på vinkelbeslagene, så du er nødt til at rette dem op med lister ind mod midten. Skru så skabene fast til baren med et par 4 x 30 mm skruer gennem skabssider og skabsbunde.

4

Bordpladen skubber du på plads oven på de to skabe og fastgør den med 4 x 40 mm skruer gennem listerne i toppen af skabene.

5

Møbelvinklerne monteres på barpladen, når du, ved at lægge den på plads, har fundet ud af og tegnet ind, hvor de skal være. Til det bruges 4 x 20 mm skruer. Fastgør pladen til barens sider og front med 3,5 x 16 mm skruer.

6

Så er det blevet køleskabets tur, og det placerer du mellem de to skabe.

VIGTIGT! For at undgå problemer, når du opbevarer noget i køleskabet, er det vigtigt, at du sørger for, at det står lige.

7

Bor tre huller i lysbaldakinen, så de passer til halogenspottene. Til det bruger du et hulbor. Sæt så lamperne på plads, fastgør ledningerne med ledningsholdere, og skru transformatoren fast til baldakinen.

8

De bageste kroge til ophængningen skrues fast et par cm inde på pladen. De to forreste placerer du cirka 30 cm fra enderne for at skabe balance. Stram stålwirerne om kovserne, og fastgør dem med wirelåse.

9

Hæng lysbaldakinen op med fire kroge i loftet over barpladen, så den hænger om-trent 75 cm over barpladen.

TIPS: Bruger du en gennemsigtig ledning fra tranformatoren og op, er den næsten usynlig, hvis du lader den løbe langs stålwiren.

10

Så mangler du bare at invitere vennerne. Baren er åben, og du bestemmer, hvornår det er lukketid.

Materialer

Til bagvæggen:

15 x 91 mm fyrretræ:
• 4 hylder (A) a 220 cm

15 x 43 mm lister:
• 4 bærelister (B) a 220 cm

15 x 21 mm dekorationslister (BE profi l 353):
• 4 profi llister (C) a 220 cm

Desuden:
• 3,5 x 16 mm skruer
• 18 x 40 mm dykkere
• 12 x 25 mm dykkere
• Trælim
• 6 hyldeknægte a 20 x 25 cm
• Grunder
• Halvblank maling
• 6 x 14 cm sømbeslag

Til selve baren:

Ikea køkkenunderskabe:
• 2 køkkenskabe (D) a 60 x 70 cm

16 mm mdf-plade:
• Front (E), 95 x 183,2 cm
• 2 sider (F) a 95 x 62,5 cm

26 mm Scandiwood nyatohkøkkenbordsplade:
• 2 bund/bordplade (G) a 61 x 180 cm
• 2 barplade/lysbaldakin (H) a 61 x 190 cm

18 mm Scandiwood nyatohhyldeplade:
• 2 sokkelsider (J) a 14 x 180 cm
• 2 sokkelsider (K) a 14 x 50 cm

43 x 43 mm fyrretræ:
• 4 samlelister (L) a 14 cm

21 x 91 mm fyrretræ:
• 4 revler (M) a 108 cm

4 mm birkekrydsfiner:
• Buet frontplade (N), 95 x 110 cm

Desuden:
• 14 vinkelbeslag (P) a 50 x 50 mm
• 3 halogenspots (R) inklusive transformator
• 8 ophængskroge (S)
• 8 kovser (T)
• 4 stålwirer , 2 mm, (U), længde afhænger af loftshøjden
• 8 wirelåse
• Møbelvinkler
• Halvmat vandbaseret gulvlak
• Spritbejdse
• Grunder
• Halvblank maling
• 3,5 x 16 mm, 4 x 20 mm, 4 x 25 mm, 4 x 30 mm, 4 x 40 mm og 4 x 50 mm skruer
• Gorenje køleskab (RB4091 W) 54 x 58 x 58 cm

Pris

Cirka 4200 kroner, uden køleskabet, som vi købte for 2400 kroner

Tegning

F = Sideplader

L = Samlelister

M = Buede revler

N = Buet front

P = Vinkelbeslag

R = Halogenspots

S = Ophængskroge

T = Kovser

U = Stålwire

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du båndpudseren

I denne video kan du se alt om, hvordan du betjener båndpudseren - den groveste og stærkeste af alle slibemaskiner. Bruger du sliberen til den første gang slibning på meget ujævne og store flader, kan du spare masser af tid og kræfter.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Møbler