Dét kan du bruge MDF-plader til

MDF-plader er det oplagte valg til møbler og inventar. MDF-pladernes glatte overflade og kompakte kanter gør dem meget nemme at skære til, slibe og male. Til gengæld er MDF-plader tunge at flytte rundt på, og de slider på værktøjet.

Hvad bruges mdf-plader til?

Almindelige MDF-plader kan optage fugt og egner sig derfor kun til indendørs brug. MDF-plader duer heller ikke til fx køkkenbordsplader eller i badeværelset. Men MDF fås også som fugtbestandig eller vandfast.

Hylder af MDF-plader

Vil du udnytte pladsen under en skråvæg eller en trappe, kan du skræddersy din egen reol eller et hyldesystem af MDF-plader. Så får du det lige, som du vil have det.

MDF-plader: Hylder af MDF-plader

MDF-plader er hårde og formstabile og derfor velegnede som hylder, da de kan bære mange kilo.

Skabslåger af MDF-plader

MDF-plader er gode til at bygge møbler af, fx klædeskabe og reoler. Arbejdet er nemt, og du behøver ikke spartle samlingerne, før du maler dine skabe af MDF-plader.

Fodlister og panelder af MDF-plader

I modsætning til fx spånpladens sårbare kanter har MDF-plader faste, hårde kanter, som du kan fræse profiler i. Du kan også fræse mønstre i mdf-pladens overflade. Det er smart, når du bygger møbler, laver inddækninger eller selv designer dine paneler og fodlister.

MDF-plader: Fodlister og panelder af MDF-plader

Skær en MDF-plade i “strimler”, og fræs profiler i den, så har du dine egne flotte og billige fodlister. Kun fantasien sætter grænser for udformningen.

Hvordan arbejder du med mdf-plader?

MDF-plader er nemme at bearbejde med både sav og overfræser. Til gengæld er MDF-plader hårde og tunge at arbejde med og slider på savklinger og fræsejern. Husk at bruge støvmaske under arbejdet, da MDF-pladerne er fremstillet af træfibre, der bliver til fint støv, når du skærer i pladerne.

Den største fordel ved MDF-plader er, at du kan fræse fx en not i kanten eller profiler i overfladen. Har du ikke prøvet det før, kan du øve dig i et stykke plade, inden du rigtigt går i gang. Prøv dig frem med overfræseren ved fx at afrunde kanterne, fræse en not i kanten eller lave forskellige profiler længere inde på MDF-pladen.

MDF-plader kan samles med lim og skruer, men du kan også bruge en lamelfræser og samle fx en reol med flade dyvler (fisk).

Læs mere om træplader

VARIANTER

MDF-PLADER: ALMINDELIG MDF
MDF-plader består af findelte træfibre, der er blandet med lim og presset hårdt sammen, så pladerne bliver glatte og hårde. Almindelige MDF-plader tåler ikke høj luftfugtighed og bruges kun indendørs.

MDF-PLADER: SLIDSET MDF
Byg møbler med buede former af slidset MDF. Det kræver blot en form, som MDF-pladerne kan spændes fast på, mens limen tørrer. Vil du have en glat overflade, limer du to MDF-plader sammen og spartler kanterne.

MDF-PLADER: FARVET MDF
Bygger du møbler, kan du også vælge MDF-plader i farver. Især sort burde du kunne finde i dit almindelige byggemarked. Så slipper du for at male, men MDF-pladen holder længere, hvis du lakerer den.

MDF-PLADER: BRANDHÆMMENDE MDF
Specielt velegnet til formål, hvor du vil have en høj brandsikkerhed. Brug fx brandhæmmende MDF-pladeR til indvendig beklædning, lofter, skillevægge eller i et isoleret værksted.

MDF-PLADER: VANDFAST MDF
På badeværelset kan du kun bruge fugtbestandige eller vandfaste MDF-plader til dine projekter. I de fugtbestandige MDF-pladeR er der brugt vandfast lim, men overfladerne skal stadig beskyttes mod fugt.

MDF-PLADER: FINERET MDF Vil du bygge noget, der skal ligne rigtigt træ, kan du også få MDF-plader med finer. Så er der limet et tyndt lag træ uden på pladen. Fineren fås i forskellige træsorter, bl.a. eg, ahorn, ask, bøg, kirsebær og valnød.

MDF-PLADER: MELAMINBELAGT MDF
MDF-plader belagt med melamin er mere slidstærke og fugtresistente. Melamin er et hårdt plastik-laminat, der limes på MDF-pladen eller blandes i overfladebehandlingen. Melaminpladerne fås primært i hvid.

MDF-plader fås i forskellige tykkelser

Specialversionerne af MDF-plader fås i flere forskellige tykkelser, men ikke lige så mange som den almindelige MDF-plade. Den kan du bl.a. få i følgende tykkelser og fx bruge til:

 • 3 mm til bagbeklædning på et skab.
 • 6 mm til vægpaneler, du sætter uden på væggen.
 • 9 mm til mellemstykket på et fodpanel med pyntelister.
 • 12 mm til inddækninger.
 • 16 mm til vindueslysninger.
 • 19 mm til sider, hylder og skabslåger.
 • 22-25 mm til et skrivebord, du selv bygger.
 • 40 mm til fx solide bordplader.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Træplader