Byg reolen så den passer

Somme tider er det bare umuligt at finde lige den størrelse reol, som passer til det rum eller den plads, som er til rådighed. Ved at lave den selv kan du skræddersy reolen til netop dit hjem, og det er ikke så svært, som man måske skulle tro.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
500 kroner

Mdf-pladen ligger her udskåret og klar til at blive sat sammen til vores væghængte reol specielt designet en lille entré.

Intro

Til vores reol har vi valgt en relativt tynd mdf-plade på 10 mm. Du kan sagtens vælge at lave reolen kraftigere af 12, 16, 19 eller 22 mm MDF-plade, men fordelen ved ikke at bruge tykkere plader er, at reolen bliver forholdsvis let. Til gengæld skal du sørge for at afmærke og bore meget præcist i 10 mm pladen, da du ellers risikerer, at den flækker eller buler ud, når skruerne skrues i. Vi anbefaler derfor, at du bruger en søjleboremaskine, hvor det er muligt.

Selv om rummet er trangt, kan man sagtens udnytte vægpladsen med en skræddersyet reol.

Vejledning

01
Gør alle delene klar 2 Trin

Du begynder projektet med at skære alle reolens dele ud med en rundsav. Og en sav med føringsskinne vil her gøre arbejdet væsentlig lettere.

1

Begynd med at bore huller i reolens sider (A1 og A2) dér, hvor bunden (B2), midterhylden (B1) og overstykket (C) skal sidde. Brug et 2,5 mm træbor, og benyt en søjleboremaskine, hvor det er muligt.

Slå en streg 5 mm fra både top- og bundkant. Bor et hul midtfor og et i hver side 25 mm fra sidekant.

2

Brug en syl til at lave en lille forboring dér, hvor du ikke kan komme til med søjleboremaskinen. Bor herefter med en almindelig boremaskine – så lodret som muligt.

02
Saml reolen 7 Trin

Når du har boret alle hullerne i de to sider (A1 og A2), er du klar til at gå i gang med at samle reolen. Først stilles den midterste hylde (B1), bunden (B2) og overstykket (C) lodret op - og den første side (A1) lægges på og fastgøres med lim og skruer. Så vendes reolen om, og den anden side (A2) monteres.

Herefter rundes overstykkets (C) fremspring, og du er klar til at tjekke, om reolen er i vinkel, via diagonalmålene.

Når vinklen er på plads, sættes bagklædningen (D) på med hæftepistol. Trælisterne (E), som skal bære de løse hylder, limes på. Og når limen er hærdet, kan du lægge de fire løse hylder på plads.

1

Stil den midterste hylde (B1), bunden (B2) og overstykket (C) lodret op, og læg siden (A1) ovenpå. Stryg lim på kanterne, inden du lægger siden på.

2

Bor gennem de forborede huller i siden (A1) og videre ned i midterhylde, bund og overstykket med et 2,5 mm bor. Skru skruer i, og vend reolen rundt. Monter nu den anden side (A2) på samme måde.

3

Tjek diagonalmålene, inden du sætter bagklædningen (D) på. Er de to diagonale mål lige lange, er reolen i vinkel, og du kan smøre lim på reolens kanter og lægge bagklædningen på.

4

Stift bagklædningen (D) fast med en hæftepistol. Husk endelig, at forsiden skal vende nedad. Hold eventuelt også bagklædningen fast med tvinger.

5

Lim nu de små trælister (E) på dér, hvor du ønsker, at hylderne skal sidde. Du behøver ikke at stifte eller sømme trælisterne. Men limen er nødt til at være helt hærdet, før hylderne kan lægges på.

6

Når limen er tør, kan du lægge hylderne på. Vi har valgt at lave en reol med to løse hylder (B) på hver side af den faste midterhylde (B1), men antal og placering af hylder bestemmer du helt selv.

7

Med en stiksav afrunder du nu overstykket (C). Brug eventuelt et låg fra en malerbøtte eller noget andet ovalt til at lave rundingen. Husk dog, at tage hylderne (B) ud, inden du saver...

03
Finish og lys 3 Trin

1

Støttelisten (F) monteres nu oppe under overstykket (C). Reolen skal jo skrues op på væggen, og her skal listen bruges til, at vi har noget stabilt og solidt at skrue vægskruerne i til sidst.

2

Hullerne efter skruerne på reolens sider (A1 og A2) spartles, og der slibes, når spartlen er tør. Reolens kanter slibes (brækkes) herefter med fint slibepapir, og så er du klar til at male.

3

Reolen understøttes i den rette højde med bøger eller lignende. Så justeres med vaterpasset, og reolen skrues fast. Hvilke skruer du bruger, afhænger af væggen. Her bruges 6,0 x 60 mm træskruer.

04
Sæt spot på reolen og få mere lys i rummet 3 Trin

Små entreer som vores kan tit være lidt dunkle, da der ofte ikke er større vinduer i den slags rum. Vi slår derfor to fluer med ét smæk og monterer spot på reolen, både for at lyse bøgerne op og for at få mere lys i rummet.

Vi har købt en pakke med tre spot, som drives af en 12 volt adapter.

Fordelen er her, at du selv har lov til at lave installationen, og du er altså fri for at kontakte en elektriker. I vores løsning anvender vi to af de tre lamper ved at montere den ene på undersiden af overstykket (C) og den anden ovenpå.

1

Hold spotten op, og marker placeringen med en blyant.

2

Bor et hul, så ledningen kan trækkes gennem overstykket.

3

Før ledningen igennem, og skru spotten på.

Materialer

10 mm mdf-plade: (1 stk.)

  • 2 sider (A1 og A2) a 20 x 180 cm
  • 6 hylder (B, B1 og B2) a 20 x 52 cm
  • 1 overstykke (C), 30 x 52 cm, afrundes efter behag
  • 1 støtteliste, 4,5 x 52 cm (F)

6 mm profileret panelplade:

  • Bagklædning (D), 54 x 180 cm

10 x 10 mm liste:

  • Hyldelister (E), ca. 2 meter i alt

Desuden:

  • Trælim
  • 3,2 x 35 mm skruer

Specialværktøj

  • Syl
  • Hæftepistol
  • Søjleboremaskine
  • Eventuelt skraber

Tidsforbrug

Det tager cirka en weekend inklusive tørretid.

Pris

Mdf-plade, profileret panel -plade til bagklædning og lister koster omkring 300 kroner. Hvis du vil montere spotlights, kan du få en pakke med 3 stk. for cirka 150 kroner. Maling cirka 50 kroner.

Sværhedsgrad

Udfordringen kan være at få boret og skruet præcist i midten af mdf-pladerne, så pladerne ikke går i stykker.

Tegning

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Reoler