Før pladerne skæres ud, skal du regne ud, hvor mange og hvor store plader du skal bruge af hver tykkelse til netop din reol. Til det formål er en tegning af reolen en god idé. Tegningen er også en god hjælp, når de mange pladedele senere skal limes sammen. Reolen er bygget op af to og tre lag plader. De forskellige tykkelser er kombineret, så alle reolens elementer ender med at få samme tykkelse, i dette tilfælde 32 mm. Opbygningen, hvor de forskellige lag overlapper og støtter hinanden, betyder, at reolen kan bære sig selv, og du undgår helt at arbejde med besværlige dyvelsamlinger.
Målene kan ændres, så reolen passer lige til dine ønsker, det eneste, du bare skal huske, er at tage hensyn til mdf-pladernes tykkelser – i dette tilfælde 10-12 og 16 mm. Læg mærke til, at fagmanden bruger kapsaven til at skære de lange stykker, selv om saven ikke kan nå helt på tværs. Han skærer først fra den ene side, derefter vender han pladen rundt og skærer det sidste stykke igennem fra den anden side.
LÆS OGSÅ: Dét kan du bruge MDF-plader til
De korte stykker skæres hurtigt og præcist på bordsaven. Nu skal de mange plader bare samles på det sted, hvor reolen skal stå. Og det er lige her, hvor den gamle kommode må lade pladsen for den nye reol. For at samle den skal du kun bruge snedkerlim og en dykkerpistol med 20 og 35 mm lange dykkere til at holde sammen på pladerne, indtil limen er tør.
Har du ikke en dykkerpistol, må du bruge en hammer og små dykkere, men det er ulige lettere med en pistol, og en sådan kan du leje i de fleste byggemarkeder. Dykkerpistoler fås også elektriske, så du ikke behøver en kompressor. Start med at give bundpladen en stribe lim. Placer så det højeste sidestykke præcist op ad bundpladen. Skyd to-tre 35 mm søm i til at holde pladerne sammen.
Placer derefter den anden store sideplade på samme måde, og gør den fast med lim og dykkere. Tag nu det korte 12 mm sidestykke. Kontroller lige, at det er det rigtige, så der er 16 mm kant foroven. Giv nu pladen en ordentlig gang lim i bølgeform. Der skal også lige lægges en stribe lim i kanten mellem bund- og sideplade.
Placer nu pladen præcist, og skift til 20 mm dykkere.Skyd pladen fast med et par søm oppe og tre i bunden. Placer den anden sideplade på samme måde.Klem den gerne fast med en enkelt skruetvinge, så den ikke glider. Skyd nu et par dykkere i, så den bliver på plads, til limen er tør. Nu kan overpladen placeres. Lim godt på både side- og underkant.
Læg overpladen på plads, og fastgør den med 35 mm dykkere i begge sider. Sæt reolrammen på plads, og start så puslespillet. Først med en lille bundplade. Så pladen, der deler reolen i to. Og så endnu en lille bundplade. Når du har sikret dig, at disse tre plader passer sammen, så rids lige op, hvor de er placeret, og tag dem så ud.
Lim nu på det område, hvor den første plade skal ligge. Læg pladen på plads, og kontroller, at den ligger helt korrekt og holder yderkant. Træk en stribe lim langs pladen. Placer reoldeleren helt op til bundpladen, og tryk den på plads. Fortsæt på samme måde med den anden bundplade.
Bank det sidste stykke ned, og husk at bruge en klods, så du ikke skader mdf-pladen. Så er det tid til at lime og sømme de 4 nederste sideplader på. De fungerer som hyldeholdere. De første hylder kan placeres og fastgøres med dykkere. Oven på dem lægges endnu en hylde, som limes fast til den underste. Og også disse hylder får et par dykkere.
Nu kan de sidste sidestykker trykkes på plads og fastgøres. Reolen er færdig. Men vil du give den en rigtig pæn kantafslutning, skal den lige have en gang med excentersliberen. Reolen kan selvfølgelig også lakeres eller males i en farve, der passer dig. En reol i den størrelse koster ca. 600 kr. at fremstille.