Byg din egen klassiker til en brøkdel af prisen!

Du behøver ikke at være millionær for at få råd til design, som de gamle møbelarkitekter lavede det. Vil du have en skabslåge i eg og naturflet, så gør som os, og byg den selv!

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
500 kr.
Skabslåge: Byg din egen klassiker

Rørfletten er limet på krydsfiner og rammet ind af egetræslister.

Intro

Fletværk til møbler havde sin storhedstid i 50’erne, da møbelarkitekter som Wegner og Mogensen designede mange af de møbler, der siden blev klassikere, og som stadig er topmoderne den dag i dag.

Rør- eller bambusflet kan købes i ruller i forskellige bredder, fx 45 cm, som vi bruger her.

Redaktionen anbefaler: Byg en lækker daybed

Når du vil købe fletværk til møbler, har du flere muligheder. Det klassiske naturfarvede rørflet (fransk flet) har vi valgt til lågen i denne artikel. Det er lavet af bambus og koster ca. 200 kroner pr. meter i 45 cm’s bredde.

Hvidt papirflet er en anden variant, der kan bruges på samme måde, men altså blot er hvidt. Den type koster ca. 150 kroner pr. meter.

Fletværket kan også købes i hvid eller naturfarvet plast. Det kan, modsat naturflet, bruges i fugtige omgivelser og koster ca. 350 kroner pr. meter.

Vejledning

01
Rammen samles og fræses 5 Trin

1

Læg de fire tilskårne stykker rammetræ op på et plant underlag. Der skal to dyvler i hver samling. For at få dyvelhullerne placeret præcist over for hinanden er det en fordel at mærke op på træet med et stregmål eller ved at bruge markeringsstifter.

2

Spænd de enkelte rammestykker op i høvlebænken, og bor med et 8 mm træbor huller til alle dyvlerne.

3

Kom trælim på dyvlerne og i hullerne. Saml hele rammen. Læg rammen på en helt plan flade, og sørg for, at den er i vinkel, inden du spænder den sammen med et par skruetvinger. Lad tørre min. 30 minutter.

4

Slib nu rammen til, så den er glat på alle ledder og kanter. Sørg for at slibe jævnt, så fladerne ikke blot bliver glatte, men også plane, så der ikke er niveauforskel mellem rammedelene der, hvor de er samlet.

5

Sæt et 31, 7 mm falsfræsejern i overfræseren, og fræs en 7 mm dyb fals rundt langs inderkanten af rammen. Overfræseren efterlader runde hjørner. Dem bliver du nødt til at stemme ud med et stemmejern.

02
Fletværket sættes på plads i rammen 5 Trin

For at holde styr på fletværket limer vi det fast til et stykke krydsfiner, som vi limer ned i falsen i rammen med fletværket udad.

Til sidst skal der bores for til hængsler i rammen, og her får du brug for et hængselbor, der passer til de valgte hængsler. Det kan bore for til hængslet uden at gennembryde rammen.

1

Mærk et stykke naturflet op efter din tømmervinkel. Du kan tegne på det med en almindelig blyant og så klippe det med en ganske almindelig saks. Lav det et par millimeter for småt i både højde og bredde.

2

Skær et stykke krydsfiner i samme størrelse som dit naturflet. Kom snedkerlim langs kanten af fletstykket, og lim flettet fast til pladen.

3

Smør lim i falsen. Læg fyldningen ned på plads i den ene ende, og styr den på plads, så den kommer til at ligge godt.

4

Bor huller til hængslerne, når limen er helt tør efter et par timer. Bor hullerne ud med et 32 mm hængselbor.

5

Skru hængslerne fast med et par 16 mm linsehoved skruer. Vær forsigtig, når du arbejder langs kanten af rammestykkerne. Du skal bore for med et meget tyndt bor, så rammetræet ikke flækker for dig.

Materialer

21 x 43 mm egetræslister:

  • 2 rammestykker a 80 cm
  • 2 rammestykker a 31,4 cm

Desuden:

  • Krydsfinerplade, 32,6 x 72,6 cm
  • 8 stk. 6 mm dyvler
  • Naturflet (tm-materialer.dk)
  • Snedkerlim

Specialværktøj

  • 32 mm hængselbor

Tidsforbrug

Sæt en dag af til din første låge.

Pris

Ca. 500 kr.

Sværhedsgrad

Brug tid på præcisionen i samlingerne, så kan du nemt bygge lågen og få et flot resultat.

Tegning

Sådan er lågen bygget op

Lågen består af fire rammestykker, der er samlet med to dyvler i hver samling. En krydsfinerplade er lagt ned i en fals i rammen, og herpå er der limet rørflet.

Sådan er lågen bygget op

3D-model

3D-model

Fletlåger

Skabslåge i eg og naturflet.

Åbn 3D-model

3D-model

Samling med dyvler

Rammestykkerne bliver holdt sammen af dyvler.

Åbn 3D-model

3D-model

Fletværket

Fletværket er limet på en krydsfinérplade, der ligger i en fals i rammen.

Åbn 3D-model

3D-model

Hængslerne monteres

Huller bores ud og hængslerne monteres.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

TIPS: Tryk dyvler i med en tvinge

Tips og tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...