Smart skab under den skrå væg

Det kan være svært at udnytte pladsen optimalt i et hus med skråvægge. Med et skab, der er tilpasset væggene, får du fuldt udbytte og ingen spildplads.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
3000 kroner

Intro

Du kan ikke købe et færdigt skab, der passer op mod en skrå væg. Det skal opmåles og specialfremstilles til rummet, og det er dyrt, når snedkermesteren skal udføre arbejdet. Men du kan selvfølgelig bygge det selv, og det er faktisk ikke så lidt nemmere, end det måske lyder.

Vi har taget udgangspunkt i tre kommoder, som er købt som samlesæt, og oven på dem bygger vi så et skab med en klassisk forramme. De skrå vægge skaber mange udfordringer. I vores tilfælde må vi bygge en lille skuffe for at kunne udnytte pladsen optimalt. Den slags tilpasninger har vi ikke regnet ind i tiden her.

Først skal der måles grundigt op!

Ved første øjekast er gulv, vægge og lofter i din bolig snorlige og præcis i lod og vater. Ligesom det er en selvfølge, at rummets hjørner møder hinanden i en 90 grader ret vinkel. Desværre er der meget tit små unøjagtigheder med lidt fald på gulvet og få millimeter skævhed i væg og indadgående hjørner. Derfor skal du tage nøjagtige mål, når du skal tilpasse skabet til rummet.

Kommoden skal tilpasses først

Vi er nødt til at ombygge den ene af de tre kommoder under skabet, fordi der dels er en radiator i vejen, dels er nogle stikkontakter, vi gerne vil have adgang til. Løsningen bliver at ændre kommoden til et skab. Vi samler kommoden som de andre, men uden skillelister til skuffer. Der skal bruges en ny bund og en låge, så har vi et skab.

Vi skruer en bund af 19 mm mdf i kommodens korpus.

Et tilsætningsstykke lader lågen åbne på trods af radiatoren.

En anslagsliste monteres i venstre side, inden der måles op.

Så kan den tilpassede låge monteres med skabshængsler.

Vejledning

01
Skær samlinger til 3 Trin

Du får brug for en kap/geringssav til de bladsamlinger, der holder skabets for-ramme sammen. Med savens dybdestop kan du skære en række snit halvt ned i hver liste og herefter fjerne træet med et skarpt stemmejern.

Når samtlige bladsamlinger er udført, er det ikke nogen dårlig idé at prøvesamle hele molevitten og tjekmåle en sidste gang. Herefter samles forrammen med rigelig snedkerlim i alle samlinger. Sørg for, at samlingerne er tætte, og tjek flittigt med tommestok og vinkel.

1

Lav indsnit til samlingerne af rammen. Her er det vinkelrette indsnit, som anvendes i bundlisten (B) og lodrette lister C, D og E. Sav en række tætliggende spor, side om side, præcis i listebredden.

Savens dybdestop sikrer ens savedybde.

2

Afprøv samlingerne. De to stykker (her B og F) skal passe stramt ind i hinanden. Men vent med at lime, til alle samlinger er klar.

3

Lav indsnit i den skrå liste (G) med samme dybde og efter samme princip, men med 45 graders savvinkel. Det samme gælder listerne E og F.

02
Saml rammen 2 Trin

1

Saml listerne D, E og F med bundlisten (B). Husk at tjekke, at de lodrette lister sidder vinkelret på bundlisten (B), så du er sikker på, at de er parallelle.

Hold samlingerne i spænd, til limen er tør.

2

Sæt den skrå liste (G) på rammen. Den skal blades sammen med listerne E, F og A. Mod bundlisten (B) er den skrå liste blot afsavet på 45 grader, og den sættes fast med en skrue og lim.

03
Låger og hængsler 5 Trin

Lågerne er bygget af 19 mm mdf-plade, og de stikker 1,5 cm ud over forrammen i hængselsiden og 1 cm ud i modsatte side samt i top og bund. Vi bruger hvidlakerede skabshængsler til overlagte låger, som vi monterer på rammen.

Det er nemmest at tilpasse lågerne, inden du maler dem, ved at lægge dem oven på forrammen på et bord eller på arbejdsbukke og strege op.

På grund af den skrå væg skal vores hængsler sidde i venstre side, hvis lågen skal kunne åbnes mere end 90 grader uden at støde mod skråvæggen.

1

Monter alle hængsler 15 cm fra top og bund. De skal kun monteres midlertidigt med et par skruer, men så kan du se den korrekte placering efter maling.

2

Tjek målene til lågernes bredde, nu hvor hængslerne er midlertidigt monteret. Sav lågerne ud på bredde og højde, men undlad det vinklede snit i lågernes top til senere.

3

Læg lågerne op på forrammen, og pres hængselsiden tæt mod hængslerne. Sæt dem midlertidigt fast med en enkelt skrue i begge hængsler. Streg den skrå vinkel op parallelt med overkanten af den skrå forrammeliste (G).

4

Brug det afskårne stykke fra den mindste låge til enten at blænde åbningen yderst til højre eller til skuffefront. Læg pladestykket op, og streg op, så det flugter de skråt afsavede låger.

5

Her bruger vi ikke greb. Ikeas skuffefronter er uden greb, men afsavet med en vinkel på 20 grader foroven. Vi gør det samme på vores låger ved at smigskære anslagssiden på de store låger og overkanten på vores underskabslåge.

04
Saml skab og låger 7 Trin

Når forrammen skal skrues fast i væggen, er det vigtigste, at du har plugs, der er egnet til den vægtype, du skal skrue i. Murede vægge er forholdsvis nemme at finde plugs til, men skal du fæstne skabet i gipsplader, skal du måske bruge egentlige ankre, der udvider sig på bagsiden af gipspladen og holder fast.

Lågerne holder vi lukkede med små magnetlåse på forrammen. De møder en lille metalplade på lågen og sørger for, at lågerne ikke går op af sig selv.

Vi har gemt den afsluttende maling til nu, fordi der nemt kommer ridser i ramme og plader under opsætningen.

1

Sæt forrammen fast i kommoden med 5,0 x 50 mm skruer. Kommodens skuffer ligger i plan med kommodens topplades forkant, så for at skabe lighed trækkes forrammen 20 mm ind fra kommodens forkant.

2

Skru forrammen fast i væggen. I en gipsplade- eller muret væg skal du først markere placeringen, tage forrammen ned igen og sætte plugs i. Så kan du sætte rammen fast med en passende længde skruer. I en trævæg kan du skrue direkte.

3

Skru endegavlen fast i væggen. Gavlens ramme skal sidde imellem forramme og væg. I væggen fastgør vi den med rigeljern. Endegavlen skal dækkes med et stykke 19 mm mdf-plade.

4

Sæt rigeljern i væggen. De skal bære hyldernes bagkant og skal sidde i præcis samme højde som rigeljernene på forrammens inderside.

5

Løft lågerne på plads. Lågerne kan fastholdes med den løse hængseltap. De øverste tre låger er hængslet i venstre side pga. det skrå loft, lågen i den omdannede kommode er højrehængt.

6

Sæt magnetlåse på forrammen. Låsene skal sidde plant med forrammen. På lågernes inderside monterer du magneternes modstykke.

7

Giv skabet den sidste maling. Små skrammer og ridser er næsten uundgåelige under opsætning, så vi plet-og slutmaler først nu. Vi har taget en Ikea-skuffe med til farvehandleren og fået tonet malingen i samme nuance.

05
Blænd af eller byg en skuffe 5 Trin

Skuffe eller blændstykke. Forrammens højre side slutter som et lille retvinklet trekantstykke. Der er ikke plads til hængsler på det lille pladestykke, så enten må det blændes af eller med lidt ekstra arbejde blive til en skuffefront til en lille skuffe, hvor vi anvender skuffeskydebeslag fra Ikea. Skuffen fremstilles som en kasse af 19 mm mdf med en bund af masonit. Skydebeslagene tog vi fra de skuffer, vi kasserede.

1

Bunden er af masonit, siderne er af 19 mm mdf-plade. Skydebeslagene er købt i Ikea.

2

Skuffen fremstilles som en kasse med 7 cm høje sider.

3

Skydebeslagene er hævet fra bunden, så skuffen kan glide.

4

Det lille trekantede blændstykke tjener nu som skuffefront.

5

Pladsen er udnyttet optimalt med den lille skuffe.

Materialer

De færdige kommoder:

• Malm fra Ikea

Ramme og låger:

• 28 x 43 mm høvlede lister
• 19 mm mdf-plade
• Skruer, 5,0 x 50 mm
• Rigeljern
• Snedkerlim
• Skabshængsler
• Magnetlåse
• Grund- og akrylmaling

Specialværktøj
• Dyksav: (evt. alm. rundsav)
• Kap/geringssav: Letter bladsamlingen af rammen
• Evt. digital afstandsmåler: Gør det let at måle op
• Smigvinkel: Så du kan måle skråvæggens hældning.

Tidsforbrug

2 dage

Pris

Cirka 3000 kroner

Tegning

Tegn din egen arbejdstegning

Tegningen her viser, hvilke mål vores skab har. Men da du er nødt til at tilpasse dit skab til de aktuelle forhold i dit hjem, skal du tegne din egen arbejdstegning. Den behøver på ingen måde at være i 3-d-perspektiv eller i flotte farver. Det vigtigste er, at du selv kan følge den, og at du har alle relevante mål med på tegningen.

Som du kan se, består skabet i sit udgangspunkt af en forramme, en beklædt enderamme, låger og gennemgående hylder. Det hele er placeret på færdigkøbte kommoder, hvoraf den ene i vores tilfælde måtte ændres lidt på grund af en radiator.

For at udnytte pladsen fuldt ud har vi desuden lavet en lille skuffe med trekantet front, længst inde under skråvæggen.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Skabe