Skyd tyven med et overvågningskamera

Kameraer kan være et godt supplement til din indbrudssikring. Hvis en tyv ved, at han bliver filmet, er der en god chance for, at han går et andet sted hen. Og gør han ikke det, har du levende billeder af hans arbejde og kan måske hjælpe til med at fange ham.

Du går ikke forgæves, hvis du leder efter overvågningskameraer på internettet. Der er masser af butikker, der vil sælge overvågning, og du kan sagtens finde et komplet sæt til få tusinde kroner.

Problemet er at regne ud, hvad du har brug for, og det kræver lidt mere viden, end de fleste af os er udstyret med.

LÆS OGSÅ: Effektiv metode mod indbrud - nemme og effektive tips og råd til at indbrudssikre din bolig.

Det kan være svært at se, om kvaliteten af optagelserne fra kameraet er god. Og det er helt afgørende, for kan du kun se tyvenes bil, men ikke aflæse nummerpladen, har optagelserne en begrænset værdi.

Prøv derfor at google kameraets navn og typebetegnelse, og se, om du kan finde anmeldelser (på engelsk reviews) af det kamera, du overvejer at købe. Så kan du i hvert fald se, om andre har været glade for netop det overvågningskamera.

Og sørg så for at få det sat rigtigt op. Det skal pege derhen, hvor du må forvente, at en tyv vil bryde ind (terrassedøre og vinduer), det skal være synligt, så det virker præventivt, og så skal det overholde en række lovkrav.

I artiklen får du vores guide til hvilken type overvågningskamera du skal vælge og hvor det skal placeres. Vi gennemgår også lovgivningen på området.

3 ting, du skal beslutte, inden du køber

INDBYGGET LYS ELLER EJ?
Skal kameraet kunne optage i mørke (det er en fordel, hvis det skal filme om natten), skal det være udstyret med lys, typisk IR-dioder (infrarøde).

ANALOGT ELLER DIGITALT?
Et overvågningskamera kan være analogt eller digitalt/ netværks baseret (IP). De analoge kameraer er billige og kræver ikke specialkabler. Til gengæld er kvaliteten af optagelserne heller ikke den allerbedste.
De digitale kameraer er lidt dyrere og kræver dyrere kabler. Til gengæld er kvaliteten af billederne generelt god, og du har flere muligheder for fx at indstille flere kameraer forskelligt og at følge med via en app på din smartphone eller computer. Du kan også vælge, at tilslutningen skal ske trådløst via dit wi-fi-netværk.

TRÅDLØST ELLER MED KABEL?
De digitale IP-kameraer kan sættes op uden kabler; så sender de signaler til en opta-geboks mv. via wi-fi. Du skal dog tilslutte et strømkabel.
Opsætningen kan være noget mere kompleks, og er den trådløse forbindelse ustabil, påvirker det også kameraerne. Har du mange kameraer, har du også brug for en stor båndbredde på dit netværk. Signalet kan også jammes (blokeres).
Så hvis du kan, så træk kabler af en god kvalitet (køb dem sammen med det øvrige udstyr) og gerne skjult eller dækket af en metalskinne, så de er svære at komme til.

Hvilken type skal du vælge?

Grundlæggende findes der to typer kameraer: dome og bullet. Dome er de små, runde kupler, som du sikkert kender fra stationer, tog eller andre offentlige steder. Bullet er dem, der ligner et gammeldags videokamera, altså en kasse. De to typer kameraer kan i bund og grund det samme, men der er forskelle - især på rækkevidde og præcision.

Bulletkamera

Har du brug for et kamera med en lang række vidde, fx fordi det skal filme ned ad en lang indkørsel, er bulletkameraet bedst. Det er også det nemmeste at installere, fordi du nemt kan rette vinklen ind, så du overvåger det, du vil overvåge. Kameraet er til gengæld let at øve hærværk imod.

Domekamera

Domekameraet er, med sin lille kuppel, det mest diskrete og mindst skæmmende. Det filmer lige så godt som bulletkameraet på korte afstande, men hvis du vil rette optagevinklen til, skal du afmontere det, dreje det og sætte det fast igen.

Hvor mange har du brug for?

Se, og bliv set. Det er kodeordene, når du skal sætte dine kameraer op. Et overvågningskamera skal først og fremmest virke præventivt, og derfor skal det være synligt. Dernæst skal det filme der, hvor tyven er, altså typisk der, hvor han ellers ville kunne stå i fred for nysgerrige blikke.

TIL HUSET MED ET ENKELT SVAGT PUNKT

Huset er godt sikret med låse, beslag mv., men enkelte steder vil en indbrudstyv kunne stå og arbejde uforstyrret, fx modsat vejen eller mellem huset og en høj hæk. Her skal kameraet forstyrre arbejdsroen og filme tyven, hvis han vælger at ignorere det.

TIL HUSET I DET INDBRUDSPLAGEDE KVARTER

Huset ligger lidt øde eller i et meget indbrudsbelastet område. Her skal der både kameraer op i de “stille arbejdszoner” og ud mod indkørslen, hvor en tyv kan ankomme i bil. Kameraet, der dækker indkørslen, må gerne være meget synligt for alle, der nærmer sig.

TIL HUSET MED FOR MEGET ARBEJDSRO

Huset ligger meget øde, er svært at se udefra og indeholder måske endda betydelige værdier i form af designermøbler og lignende. Kameraer skal dække alle de steder, en tyv kan bryde ind, og de mulige ankomstveje. Hele facaden er synligt overvåget.

Det siger loven!

  • Dine kameraer må kun overvåge din grund. De må ikke filme offentlig vej eller fortov, og de må ikke filme naboens grund*.
  • Persondataloven siger, at du skal skrive ned, hvad hensigten er med din overvågning, og hvem der har adgang til optagelserne, og have dokumentet liggende.
  • Du skal sikre, at optagelserne er forsvarligt opbevaret, så andre ikke kan få adgang til dem.
  • Du skal slette alle optagelser efter højst 30 dage, og du må kun vise optagelser af eventuelle indbrudstyve til politiet.
  • Hvis du har ansatte som gartner, rengøringshjælp eller lignende, skal de orienteres om overvågningen, og du skal sætte alarmskilte op.

Husk for en god ordens skyld at fortælle din nabo, at dit kamera ikke filmer andet end din egen grund.

Sådan er det opbygget

Et godt kamera er ikke kun et, der producerer skarpe billeder. Det skal også være robust, kunne filme under vanskelige lysforhold og være nemt at montere.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tyverisikring