SÅDAN: Støb flot betonbordplade

Det er den ultimative køkkenbordplade, men den koster os kun 1.600 kroner. Bordpladen med indbygget hulkelliste, altså en buet bagkant, er både flot og praktisk. Og så er den en udfordring, selv for de øvede.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
1.600 kroner

Den færdige bordplade er både elegant, praktisk og nem at vedligeholde.

Intro

Den buede bagkant på betonkøkkenbordet giver en flot afslutning ind mod væggen. Overkanten af buen (hulkelen) sidder lige under fliserækken. Og buen gør det meget nemt at tørre krummer op.

Den rustikke betonbordplade er nem at vedligeholde, og hvis du sørger for at mætte den med fx voks, skyer den spildte væsker o.l. (du skal tørre op, når du spilder, for giver du betonen tid nok, suger den væsken til sig, og så er det svært at redde den).

LÆS OGSÅ: Sådan sliber du beton

Det er lidt af en udfordring at støbe betonbordpladen. Altså ikke det der med betonen, for det er nemt nok. Men at bygge en form, der skal danne en bordplade med hulkel og hul til en vask. Det er en udfordring, der kræver en vis erfaring med træarbejde. Og så skal du først og fremmest være god til det der med at vende og dreje tingene i hovedet, fordi formen skal bygges som et spejlbillede af den færdige bordplade.

Vejledning

01
Byg pladens grundform 7 Trin

Formen er det allervigtigste, når du støber. Den bestemmer, hvordan din bordplade ender med at se ud. Så sjusker du her, kan det ses på den færdigstøbte køkkenbordplade.

Husk, at det, der bliver oversiden af din bordplade, er det, der vender nedad i formen. Du skal altså tænke det hele spejlvendt eller “på hovedet”. Brug tegningen herover, så du bevarer overblikket undervejs.

1

Hulkelen bygger vi af kvartstafflister. En kvartstaffer en kvart rundstok. En liste på 33 x 33 mm giver en krumning, der passer godt. Sav listerne i smig (45 grader).

2

Listerne samles og skrues fast til støbepladen med 4 x 50 mm skruer. Brug lim i samlingerne, og husk at bore for til skruerne. Listerne skrues fast til støbepladen med samme størrelse skruer.

3

Siderne på formen består af krydsfiner. Når de er skruet fast på siden af støbepladen, skal de rage præcis 36 mm op. Reference listen sikrer, at højden bliver ens overalt.

4

Skru siderne sammen. Men på bagkanten, hvor hulkelen skal være, skal du starte med at tage en stump støbeplade (15 mm tyk) og bruge den til at sikre afstand ind til selve pladen/kvartstafflisten. Mellemrummet skaber i sidste ende hulkelens vandrette overkant.

5

Sæt bundlisterne på. Her har vi vendt hele formen om. Listerne danner over-fladen af hulkelen. Skruerne sættes i en vinkel, så de rammer ned i kvartstaff-listen. Streg borevinklen op på listerne.

6

Skru bundlisterne fast i den vinkel, du har streget op. Brug 4 x 40 mm skruer. Skru herefter en skrue lodret ned igennem bundlisten og ned i siderammen, så hele formen hænger sammen. Fjern afstandsklodserne.

7

Støbeformen med bunden i vejret. Bundlisterne holder støbeplade og sideramme samlet. Der er 15 mm mellemrum mellem ramme og plade (under bundlisterne). Det giver hulkelens vandrette top.

02
Lav hul til vasken 5 Trin

Når vi skal lave et hul til køkkenvasken, skal vi igen tænke “på hovedet”. Vi skal bygge en forhindring, som betonen løber udenom. Og da vi gerne vil have vaskens kanter (her 4 mm) i plan med betonbordpladen, laver vi en smal kant, der netop skaber en 4 mm forsænkning rundt om selve vasken.

Rammen, der skaber forhindringen, er af krydsfiner. Den skal lakeres grundigt, så den ikke hænger fast i betonen, når vi skal støbe.

1

Streg vaskens form op på et stykke krydsfiner (læg cirka 2 mm til hele vejen rundt). Vaskens kant er her 4 mm tyk, så det samme er krydsfinerpladen.

2

Skær pladen ud efter din opstregning. De lige snit klarer dyksaven/rundsaven. De afrundede hjørner er et job for stik­ saven. Alle snitflader skal slibes glatte.

3

Saml en ramme, der skal skabe forhindringen, som betonen skal løbe udenom. Læg 22 mm krydsfinerliste helt tæt om­ kring vasken, og skru den sammen med 4 x 40 mm skruer.

4

Placér forhindringen, og skru den fast. Rammen er centreret på krydsfinerpladen, så der er 16 mm luft hele vejen rundt. De 16 mm svarer til den tynde kant (flangen) på vasken - den, som skal ligge i plan med bordpladen. Mål nøje op, og tjek, at du har gjort det rigtigt. Det hele vender på hovedet! Skruerne skal netop kunne nå ned i støbepladen.

5

Rammens yderside skal lakeres. Den får tre lag lak med mellemliggende tørre­ perioder og mellemslibning, så den ikke hænger fast i betonen.

03
Gør klar til støbning 7 Trin

Beton er hårdt, men det knækker faktisk ret nemt, særligt når det handler om lange bordplader. Derfor skal betonen forstærkes.

Her armerer vi med armeringsnet (rionet) og armeringsjern. Du kan også armere med fibre; det bliver blot lidt dyrere end løsningen her.

Vi vælger at blande vores beton selv. Også den kan du købe færdigblandet, igen til en lidt højere pris. Vil du spare arbejde, må du bruge penge.

1

Skær armeringsnettet til. Det skal dække hele pladen og bukkes ned i hulkelens krumning med slag fra en mukkert. Nettet skal gå cirka 2 cm ned i hulkelen.

2

Bind 10 mm rundjern (armeringsjern) til armeringsnettet med ståltråd. Jernene skal sidde på begge bordpladens langsider for at give ekstra styrke langs kanten, ikke mindst på de smalle stykker langs vasken.

3

Ret arbejdsbordet op. Uanset om du har et bord eller en plade på bukke under din form, skal det stå fuldkommen stabilt og i vater på alle ledder, så bordpladen bliver lige tyk overalt. Læg støbeformen ovenpå.

4

Smør formen med olie. Alle de flader, betonen berører, skal smøres, så betonen ikke hænger i, når den er hærdet.

5

Løft armeringen op. Den skal være placeret midt i formen og med et par centimeters afstand til siderne, så armeringen ikke bliver synlig.

6

Bland betonen. Vi blander den selv efter formlen 1:2:3, altså en del cement, to dele sand og tre dele småsten. Bland først de tørre dele, og tilsæt vand, til du har en lind, grødagtig beton.

7

Ret det hele til, inden du støber. Armeringsnettet ender præcis i midten af pladen. Der er afstand til alle kanter, og langsiderne er forstærket med armeringsjern.

04
Støb pladen 5 Trin

Nu bliver det sjovt - og en lille smule stressende. Hvis du vil have en helt ensartet overflade på bordet, skal du helst hælde al beton i på én gang. Du skal altså blande ganske meget, og det kræver en blandemaskine.

Her hælder vi betonen op med en spand. Det går muligvis ikke helt hurtigt nok, men da vi gerne vil have et vist spil på bordfladen, lever vi med det. Men der er altså stadig et vist tempo på.

1

Hæld betonen i formen. Afhængigt af konsistensen må betonen hjælpes ud i hjørnerne med en murske eller et pudsebræt.

2

Nu skal betonen vibreres. Bank på formen, ryst, løft, og slip den hårdt og kontant, så massen kommer ud i alle hjørner.

3

Hjælp betonen helt ud i hjørnerne. Under vibreringen må du fylde efter og trække betonen ud, så den fylder hele formen ud helt op til kanten.

4

Vip bordet, og vær kreativ: Montér fx en kraftig bolt i en slagskruemaskine, og slå på formens kanter med den. Træk overfladen af med et langt bræt i zigzagbevægelser. Al luft skal slås ud af betonen.

5

Fjern ophænget til armeringsnettet efter et par timer. Nu kan du glatte betonens overflade ud, hvis ophænget har sat spor (husk, at dette er undersiden af pladen). Dæk formen med plast, og vent tre uger.

05
Læg pladen på plads 5 Trin

Nu bliver det tungt. Den støbte bordplade skal løftes ud af formen og ind i køkkenet. Vi har to plader: en med vask og en mindre uden. De to skal samles i en ret vinkel.

Alliér dig med venner eller naboer, og vær forsigtig, når du flytter pladen. Den kan knække, hvis du er uheldig.

Vi samler de to bordplader og fuger vasken med vådrumssilikone. Fugen kan holde til vand, og den er nem at skifte, når den med tiden bliver kedelig at se på. Læs om hærdetiden på patronen.

1

Læg pladen/pladerne på plads. En beton­ bordplade på 100 kg skal ikke gøres fast. Det klarer tyngdekraften. Vi har to plader, der mødes i en ret vinkel. De skal samles og får et fugestop i overgangen.

2

Luk sprækken med silikone. Vådrums­ silikonen kan holde til livet på køkkenbordet. Læg tape langs bordpladekanterne, og glat fugen ud med en fugepind eller ­brik. Gør det samme langs kanten ind mod væggen.

3

Lim vasken i, og sæt den i spænd. Vasken er limet til bordpladen med vådrumsklæber, og med lidt opfindsomhed er det lykkedes at sætte den i spænd.

4

Læg en silikonefuge rundt om vasken. Den skal sikre, at der ikke siver vand ned mellem vask og bordplade.

5

Glat fugen. Brug en fugepind eller en fuge­ brik af silikone til at glatte med; så får du et flot og glat resultat.

06
Beskyt med voks 2 Trin

Du kan købe masser af plejemidler til betonbordplader, eller du kan blande dit eget fra bunden.

Vi vælger her en færdigblanding af linolie og hvidpigmenteret bivoks. Det giver en letflydende voks, som trænger godt ned i pladen. Det hvide pigment lysner bordpladen betydeligt. Vil du bevare betonens grå farve, skal du vælge voks uden farve. En polermaskine eller en excentersliber med polerskive er en stor hjælp.

1

Smør voksen på bordpladen med en svamp. Hvis der er små lufthuller i pladen, kan du varme lidt voks hen over hullerne med en varmluftpistol, så de bliver fyldt.

2

Polér bordpladen med en polermaskine eller med masser af bomuldsklude og knofedt. Et døgn senere er bordpladen klar til, at du kan bruge den.

Materialer

 • 15 mm støbeplade
 • 18 og 22 mm krydsfinerplader
 • 33 x 33 mm kvartstaffliste
 • 25 kg cement
 • 50 kg murergrus
 • 75 kg små ærtesten (4-8 mm)
 • Armeringsnet (4 mm) og armeringsjern (10 mm)
 • Skruer: 4 x 40 og 4 x 50 mm
 • Ståltråd
 • Trælim og lak
 • Træspartelmasse
 • Hvidpigmenteret linolievoks

Specialværktøj

 • Røreværk
 • Evt. polermaskine

Tidsforbrug

2-3 dage til formen, en halv dag til støbning. 4 ugers hærdetid.

Pris

Vi byggede to plader på i alt 350 x 63,3 cm for 1.600 kr.

Sværhedsgrad

Du skal være god til at bygge. Den største udfordring er at skulle spejlvende alt i hovedet undervejs. Mål hellere en gang ekstra end en gang for lidt.

Tegning

3D-model

3D-model

Betonbordplade med buet bagkant

Køkkenbordplade med glat overflade og indbygget hulkelliste.

Åbn 3D-model

3D-model

Støbeformen

Alle lister er monteret på støbepladen, og alle kanter er tjekket efter, da de ikke må være for smalle.

Åbn 3D-model

3D-model

Hul til vasken

Vaskeskabelonen er skruet fast til krydsfinerpladen og ned i støbepladen.

Åbn 3D-model

3D-model

Armer

Armeringen er hængt op med strips, så den ligger i midten af pladen.

Åbn 3D-model

3D-model

Støb

Formen fyldes med beton og vibreres til formen er fyldt.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du den store vinkelsliber

I denne video lærer du alt om, hvordan du arbejder med en vinkelsliber til 230 mm store skiver. Den klarer en lang række af de samme opgaver som en mindre model. Men udstyret med den rigtige klinge skærer den sig nemt igennem langt tykkere emner, fx betonfliser og murværk.

TIPS: Beton uden lufthuller

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Bordplader