Sikker samling af bordplader

Med pladesamlebeslag er det nemt at samle to bordplader, fx når du skal have ny køkkenbordsplade. Eksperten viser dig, hvordan du nemt selv monterer dem uden at skulle bruge penge på dyre skabeloner.

Beslagene findes i flere udgaver, men princippet er det samme. Her en 130 mm lang bolt med tværgående flige i formbukket fladstål.

Der skal skruetvinger til, når vi skal samle to lister, et par plader eller noget tredje, der skal føjes sammen.

Men nogle gange er skruetvinger ikke nok. Når to lange køkkenbordsplader fx skal samles i en vinkel, må selv de største skruetvinger give op. Og så er løsningen ikke noget, der er endnu større, men derimod beslag, der er meget mindre - og indfældet i selve bordpladerne.

Pladesamlebeslaget kan, med sin specielle udformning, trække pladekanterne tæt sammen og med hjælp fra lim låse pladerne sammen. Det skal indfældes i pladernes underside, og her får du brug for overfræseren med kopiring og et notfræsejern. Beslaget kræver en fræse-dybde på 15 mm, og med overfræseren kan du indstille fræsedybden præcist, så du er sikker på ikke at gennembryde bordpladen.

Der findes fræseskabeloner, som køkkenmontører bruger, men de er stinkende dyre og kan sagtens erstattes af den hjemmelavede udgave, som vises her.

Vi placerer to beslag ca. 10 cm fra for- og bagkant i en traditionel bordplade på 62 cm. Pladesamlebeslag kan bruges til andre møbelsamlinger end køkkenbordsplader, eneste krav er, at pladen er tyk nok, til at beslaget kan nedfældes.

Her gennemgår vi trin for trin, hvordan du skal gøre.

Indholdsoversigt

Skabelon

1

Mål beslaget. Helt udspændt er der her 12 cm imellem beslagets tværgående flige. Vi fræser, så afstanden fra hulkanterne til pladekanten bliver 5 cm, og sporenes totale længde bliver 10 cm.

2

Lav en skabelon. Brug et stykke finer eller MDF på cirka 20 x 30 cm. Med en 50 mm hulsav laver vi et hul med centrum 9,5 cm fra kanten. Sporet er 2 cm bredt (ligesom kopiringen).

3

Skru eller lim en 20 x 20 mm liste til underkanten af skabelonen. Listen danner anslag mod plade kanten, så du kan styre fræseskabelonen helt præcist i begge fræsninger.

Fræsning

1

Indstil fræsedybden. Her skal den være 15 mm, så beslaget bliver nedfældet totalt, og bordpladen kan lægges plant mod de underliggende køkkenskabe.

2

Spænd skabelonen fast over opmærkningen. Fræs i flere arbejdsgange med trinvist øget dybde, indtil du når ned i 15 mm.

3

Tjek præcisionen. Beslagene skal ligge præcis over for hinanden. Gentag fræsearbejdet med skabelonen som før, nu blot i den anden bordplade.

Samling

1

Fræs et spor i begge plader med et skivefræsejern. Sporet skal sikre, at pladerne samles præcis i samme niveau. I sporet indsætter du en “fisk” eller en løs fer, altså et stykke liste i den rette tykkelse.

2

Lim og forsegl samlingen med smalfugemasse. Det forhindrer, at der trænger fugt ind i samlingen. Fugemassen tørrer ikke hårdt op og er derfor fleksibel.

3

Læg beslagene i, og spænd til. Spænd, indtil smalfugemassen presses ud. Her viser vi samlingen oppefra. Større pladestykker må samles nedefra på stedet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bordplader